Πολιτική

Ώρα Μελόνι για τη ΝΔ

Ώρα Μελόνι για τη ΝΔ
Με Βελόπουλο -Νίκη -Λατινοπούλου να φτάνουν, αθροιστικά, ακόμη και στο 20% στις δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα όλοι και περισσότεροι στο κυβερνών κόμμα να θεωρούν ότι η επόμενη κυβερνητική συμμαχία της ΝΔ πρέπει να περιλαμβάνει ένα από αυτά τα κόμματα.

Η επίδειξη πυγμής του Κ. Μητσοτάκη απέναντι στο Βερολίνο για το μεταναστευτικό ικανοποίησε τους περισσότερους στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ που θεωρούν ότι μπορεί να επαναληφθεί, επικοινωνιακά, το «έπος του Έβρου» (2020), με την απώθηση μεταναστών («εισβολέων», όπως χαρακτηρίστηκαν τότε) που είχε φέρει δημοσκοπικά κέρδη για το κυβερνών κόμμα.

Η συμμαχία με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Μάλτα, την Πολωνία και την Βουλγαρία στο μεταναστευτικό προβάλλεται από το Μέγαρο Μαξίμου ως ένα ισχυρό μέτωπο απέναντι στον πλούσιο Βορρά της ΕΕ που επανέρχεται σε λογική κλειστών συνόρων με την Γερμανία να αναστέλλει μονομερώς τη συνθήκη Σένγκεν για να απαντήσει στην άνοδο της ακροδεξιάς.

Μετά τις 20 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Νέα Υόρκη, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, και εκεί, εκτός από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, μπορεί να συναντηθεί και με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι για να συζητήσουν, αποκλειστικά, το μεταναστευτικό.

Η κυβέρνηση Μελόνι έχει βρει διέξοδο με καταυλισμούς που στήνονται για λογαριασμό της στην Αλβανία και έχει πετύχει την ανοχή των Βρυξελλών σε μια πολιτική που πριν από λίγα χρόνια θεωρούταν απαράδεκτη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και προφανώς θα κονταροχτυπηθεί όσο χρειαστεί με τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό (Σοσιαλδημοκρατικών-Φιλελεύθερων-Πρασίνων), πολιτικά αποδυναμωμένο ειδικά μετά τις εκλογές στη Θουριγγία και τη Σαξονία, όπου σάρωσε η ακροδεξιά.

Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει ανάσχεση των δευτερογενών ροών με επιστροφή των μεταναστών στις χώρες όπου έκαναν αίτηση ασύλου, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Ιταλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καγκελάριος Σολτς, ενόψει των εκλογών που θα γίνουν το 2025 στη Γερμανία, και με δεδομένη την εκτίναξη της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», αλλά και την κατάρρευση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματός του, θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα στέλνοντας πίσω, προεκλογικά, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες επαναφέροντας την ατμόσφαιρα Σόιμπλε στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Ο Κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, από τη Βιέννη, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο και έκτοτε κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να εμφανίσουν την κυβέρνηση δικαιωμένη για την αυστηρή γραμμή που κράτησε στο μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι ήταν άδικη η κριτική που της ασκήθηκε, από διεθνή ΜΜΕ, για τα pushbacks.

Όλα αυτά προφανώς συνδέονται με τη δυναμική που καταγράφεται δεξιά της ΝΔ, με Βελόπουλο-Νίκη-Λατινοπούλου να φτάνουν, αθροιστικά, ακόμη και στο 20% στις δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα όλοι και περισσότεροι στο κυβερνών κόμμα να θεωρούν ότι η επόμενη κυβερνητική συμμαχία της ΝΔ πρέπει να περιλαμβάνει ένα από αυτά τα κόμματα.