Πολιτική

Με πέντε ψηφοφορίες ολοκληρώνεται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Με πέντε ψηφοφορίες ολοκληρώνεται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
Αναλυτικά οι ψηφοφορίες της Κεντρικής Επιτροπής στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για πέντε θέματα θα ψηφίσουν σε λίγη ώρα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Συγκεκριμένα ψηφοφορίες θα γίνουν για τα εξής:

1. Χρονοδιάγραμμα Συνεδρίου και εκλογής ηγεσίας (προτάσεις συντομεύσεις κατέθεσαν Παύλος Πολάκης και Θεοδώρα Τζάκρη)

2. Επέκταση των εργασιών του Συνεδρίου και για καταστατικά ζητήματα (τροπολογία Νίκου Παππά)

3. Κατάθεση πόθεν έσχες μαζί με τις 30 υπογραφές για τους υποψηφίους προέδρους (Χρήστος Σπίρτζης)

4. Καταδίκη των προσβλητικών χαρακτηριστισμων, όπως αυτές για κουκούλες και πραξικοπήματα (Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Χρήστος Σπίρτζης)

5. Ορισμών μελών συντονιστικού ΚΟΕΣ και επιτροπής θέσεων.

Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή στην οποία συμφωνούν οι «87» είναι:

-Το Έκτακτο Συνέδριο να διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου, με αντικείμενο την έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.

-Η εκλογή συνέδρων να διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών.

-Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής να διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά:

-Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου. Αντικείμενο του Συνεδρίου η έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.

-Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη της Κ.Ε., οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη Κ.Ε., τα μέλη του Κ.Σ. της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής Επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.

-Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

-Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων.

-Για την κατάθεση της υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες θα κατατεθούν στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις 24 Οκτώβρη.

-Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους.

-Η Κ.Ε. θα συνεδριάσει εκ νέου στις 5 Οκτωβρίου με αντικείμενο τα προσυνεδριακά κείμενα.

-Η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου στις οργανώσεις θα ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου.

-Η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει κάποιος- α να έχει γίνει μέλος για να έχει δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την ανάδειξη αντιπροσώπων και την εκλογή ΚΕ είναι 18/10/2024.

Η πρόταση Πολάκη

Τη διαφωνία του με την πρόταση της πλειοψηφίας επί του χρονοδιαγράμματος για το συνέδριο και την εκλογή προέδρου και ΚΕ, εξέφρασε ο Παύλος Πολάκης, καταθέτοντας πρόταση για την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να μην παρατείνεται η σημερινή εσωκομματική κατάσταση.

Ο κ. Πολάκης, ζήτησε:

1. 29/09/2024 Κατάθεση υποψηφιοτήτων (μοναδική προϋπόθεση οι 30 υπογραφές)

2. 05/10/2024 Διαρκές συνέδριο (με τους ίδιους συνέδρους με τον Φεβρουάριο) για ανακήρυξη υποψηφιοτήτων.

3. 03/11/2024 Α΄ ψηφοφορία για πρόεδρο

4. 10/11/2024 Β΄ ψηφοφορία για πρόεδρο».

Επιπλέον, κάλεσε «τους πάντες, με πρώτους τους υποψήφιους προέδρους, να δηλώσουν από σήμερα τα εξής δύο πράγματα: πρώτον, ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό και θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εκλογή του προέδρου θα προχωρήσουμε σε προγραμματική συνδιάσκεψη και καταστατικό συνέδριο του κόμματος». Τόνισε ότι προσωπικά δεν θα εκλάβει πιθανή εκλογή του ως εν λευκώ εξουσιοδότηση για να φέρει καταστατικές αλλαγές. «Έχει γίνει ήδη αρκετή δουλειά, την οποία δεν πετάμε».

Η πλευρά Κασσελάκη επιθυμεί διήμερο αντί μονοήμερου Συνεδρίου, ενώ τοποθετηθεί το δεύτερο γύρο εσωκομματικών εκλογών στις 9 Νοεμβρίου.

-5-6 Οκτωβρίου Έκτακτο Συνέδριο Πολιτικών Θέσεων και Ανακήρυξης Υποψηφιοτήτων

-3 Νοεμβρίου Εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής

-9 Νοεμβρίου, δεύτερος γύρος για την εκλογή προέδρου, εφόσον χρειαστεί.

Δείτε ΕΔΩ όσα προηγήθηκαν