Πολιτική

Ανδρουλάκης-Δούκας, θυμωμένοι στην τελική ευθεία

Ανδρουλάκης-Δούκας, θυμωμένοι στην τελική ευθεία
Ο πήχης της συμμετοχής, η προετοιμασία για την επόμενη μέρα, τα πυρά που ανταλλάσσονται στα παρασκήνιο και η τριχοτόμηση των παπανδρεϊκών ενώ οξύνεται η αντιπαράθεση των μονομάχων του β γύρου.

Οι 200.000 ψηφοφόροι είναι το ψυχολογικό όριο για να θεωρηθεί ικανοποιητική η συμμετοχή στον Β΄ γύρο της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, την Κυριακή, σύμφωνα με όσα λέγονται στα επιτελεία των έξι υποψήφιων που μπήκαν από την αρχή στη μάχη για την ηγεσία. Προεξοφλείται, δηλαδή, ότι περίπου ένας στους τρεις που πήγαν στις κάλπες στον α γύρο θα αποσυρθούν, ενώ στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές (το 2017 και το 2021) η αναλογία ήταν ένας στους τέσσερις.

Μένουν δύο 24ωρα για να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν αυτές οι εκτιμήσεις και μέχρι τότε ο Ν. Ανδρουλάκης και ο Χ. Δούκας θα ακολουθήσουν διαφορετική τακτική. Ο Ν. Ανδρουλάκης θα βρίσκεται το απόγευμα στην Θεσσαλονίκη, αύριο στα Γιάννενα και τη Λάρισα, ενώ κάνει συνεχώς τηλεφωνήματα και συναντήσεις μέσω zoom για να φέρει κοντά τους πολίτες που δεν τον ψήφισαν την προηγούμενη Κυριακή. Ο Χ. Δούκας έχει προγραμματίσει πολλές εμφανίσεις σε ΜΜΕ, εκτιμώντας ότι σημασία έχει να περάσει στο κοινό της Αττικής το κεντρικό μήνυμά του ότι «η μάχη είναι ανάμεσα σε ένα μικρό-φοβικό ΠΑΣΟΚ και σε ένα μεγάλο-κυβερνητικό».

Εννοείται ότι ο ένας παρακολουθεί τον άλλο και τα «καρφιά» πηγαινοέρχονται μεταξύ συνεργατών τους. Από το επιτελείο Ανδρουλάκη ακούσαμε ότι τη Δευτέρα «ο Χάρης θα νιώσει μοναξιά γιατί θα τον εγκαταλείψουν οι βασικοί των υποστηρικτών του» και ότι «ο Μπακογιάννης θα τον χορέψει στο ταψί στον Δήμο Αθηναίων». Από το επιτελείο Δούκα ακούσαμε ότι «ο Ανδρουλάκης πήγε στην Ηλεία για να προσελκύσει κόσμο του Κατρίνη και τελικά μάζεψε 150 άτομα» και ότι «απέτρεψε το debate γιατί φοβήθηκε».

Στο επιτελείο Ανδρουλάκη πιστεύουν ότι η νίκη του με 60/40 είναι δεδομένη και στο επιτελείο Δούκα επενδύουν στο πλειοψηφικό αίτημα για αλλαγή ηγεσίας που θεωρούν ότι αποτυπώθηκε στην κάλπη του πρώτου γύρου. Ελπίζουν ότι οι παπανδρεϊκοί ψηφοφόροι θα κάνουν, τελικά, τη διαφορά παρόλο που δεν υπάρχει ενιαίο παπανδρεϊκό μέτωπο. Καστανίδης-Σαχινίδης-Ρέππας-Πολυζωγόπουλος κα υποστηρίζουν τον Χ. Δούκα, τηλεφωνήματα για την ενίσχυση της υποψηφιότητάς του γίνονται από το γραφείο του Νίκου Παπανδρέου, αλλά η ομάδα Καρχιμάκη υποστηρίζει τον Ν. Ανδρουλάκη και άλλοι που ήταν με τον Π. Γερουλάνο στρέφονται στην αποχή.

Και αυτό ενώ ο Παύλος Γερουλάνος έστειλε με νέα ανάρτησή του μήνυμα υπέρ της συμμετοχής, γράφοντας ότι «η ψήφος μετράει. Κάθε ψήφος. Δεν αντικαθίσταται από καμία δημοσκόπηση, καμία στοιχηματική. Το «έλα μωρέ, γιατί να πάω να ψηφίσω;» αξίζει να φύγει από το λεξιλόγιο ενός λαού που έχει δώσει ζωές για τη Δημοκρατία».

Σημαντικό είναι ότι έδειξε ότι δεν εγκαταλείπει τις αρχηγικές φιλοδοξίες του, σημειώνοντας ότι «μια «Νίκη Αξιών» (το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας του) δεν φαντάζει όσο απίθανη έμοιαζε κάποτε».

Από την πλευρά της η Άννα Διαμαντοπούλου εξακολουθεί να ενθαρρύνει τους ψηφοφόρους επιρροής της για συμμετοχή, χωρίς να υποδεικνύει συγκεκριμένο υποψήφιο, παρόλο που στελέχη του επιτελείου της παίρνουν ανοιχτά θέση υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη (πρώτα ο δικηγόρος Κ. Ντάλτας, μετά ο εκδότης της «Μεταρρύθμισης» Γ. Μεϊμάρογλου).

Οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα έχουν ξεκινήσει ήδη. Ο Ανδρουλάκης προαναγγέλλει συγκρότηση Εκτελεστικού Γραφείου για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή στην ηγετική ομάδα των συνυποψηφίων του και αλλαγές στην επικοινωνιακή ομάδα, ενώ ο Δούκας δεσμεύεται ότι, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος, το επόμενο πρωί θα επικοινωνήσει με τους συνυποψηφίους του και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ.