Πολιτική

ΠΑΣΟΚ, η επόμενη μέρα - Δυσκολίες, διλήμματα και προκλήσεις

ΠΑΣΟΚ, η επόμενη μέρα - Δυσκολίες, διλήμματα και προκλήσεις
Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα δείξει γρήγορα πώς αντιλαμβάνεται την επανεκκίνηση σε οργανωτικό, επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο αλλά επίσης πώς ορίζει την ενότητα στην πράξη.

Το βράδυ της Κυριακής θα γνωρίζουμε το νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Το ποσοστό της συμμετοχής θα έχει σημασία για την πολιτική νομιμοποίησή του, όπως επίσης οι πρώτες αντιδράσεις του αντιπάλου του στον β γύρο, των συνυποψηφίων του στον α γύρο αλλά και το κλίμα που θα διαμορφωθεί από τα ΜΜΕ.

Το πρώτο του ταξίδι, στο τέλος της εβδομάδας, θα είναι στο εξωτερικό. Στις 17/18 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και, πιθανότατα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Εκεί θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς και τον Ισπανό πρωθυπουργό Σάντσεθ που εκφράζουν, συμβολικά, τη δεξιά και την αριστερή πτέρυγα των ευρωσοσιαλιστών.

Η πρώτη σοβαρή κοινοβουλευτική δοκιμασία θα είναι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, όπου θα δείξει τι είδους αντιπολίτευση θα ασκήσει, ως προς το ύφος και την ουσία. Είτε σταθεί ο ίδιος απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη, στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής, είτε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, η επιχειρηματολογία που θα αναπτυχθεί και ο τρόπος έκφρασης θα λύσουν τις απορίες. Νέα ευκαιρία αντιπαράθεσης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών θα δοθεί με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πολιτική προστασία, την οποία έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη ιδεολογική δοκιμασία θα αφορά, πιθανότατα, τα ελληνοτουρκικά. Μέσα στον Νοέμβριο θα γίνει η συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν με τον ΥΠΕΞ να έχει προαναγγείλει συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις αρχές του 2025.

Η πρώτη εσωκομματική δοκιμασία θα συνδεθεί ενδεχομένως με πολιτικές πρωτοβουλίες -ή μη πρωτοβουλίες- για τη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ, με την απάντηση στα αιτήματα Γερουλάνου και Διαμαντοπούλου για καταστατικό συνέδριο, με τη νομή της εσωκομματικής εξουσίας, δηλαδή την ηγετική ομάδα που θα διαμορφωθεί και τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος.

Οι πρώτες αποφάσεις του νέου προέδρου θα αφορούν: α) το επικοινωνιακό επιτελείο β) την αξιοποίηση των συνυποψηφίων του γ) τις διαδικασίες λήψης και διαμόρφωσης αποφάσεων δ) τη στάση απέναντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση ε) τη στάση απέναντι στον σπαρασσόμενο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του που θέλουν να μετακινηθούν στο ΠΑΣΟΚ στ) τον προγραμματισμό συνεδρίου ζ) τις πολιτικές προτεραιότητες.

Κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι δημοσκοπήσεις. Ο κανόνας είναι ότι μετά από εκλογή ηγεσίας κάθε κόμμα καταγράφει ανοδική τάση. Επομένως, οι μεθεπόμενες δημοσκοπήσεις θα δείξουν αν το ΠΑΣΟΚ κινείται σε τροχιά ανταγωνιστική προς τη ΝΔ ή αν παραμένει μεσαίο κόμμα που δεν μπορεί να διεκδικήσει εκλογική νίκη.

Στην πρώτη περίπτωση, ο νέος πρόεδρος θα έχει την αναγκαία αυτοπεποίθηση για να επιχειρήσει επανεκκίνηση με τους όρους του. Στη δεύτερη περίπτωση, θα βρίσκεται στην ομηρεία εν αναμονή προέδρων και εγκλωβισμένος στην τήρηση εσωκομματικών ισορροπιών