Πολιτική

Reuters: Η Γερμανία απορρίπτει κάθε αλλαγή του ελληνικού προγράμματος

Reuters: Η Γερμανία απορρίπτει κάθε αλλαγή του ελληνικού προγράμματος Reuters: Η Γερμανία απορρίπτει κάθε αλλαγή του ελληνικού προγράμματος Φωτογραφία: Reuters: Η Γερμανία απορρίπτει κάθε αλλαγή του ελληνικού προγράμματος
Reuters: Η Γερμανία απορρίπτει κάθε αλλαγή του ελληνικού προγράμματος Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, η Γερμανία κρατά αμείλικτη στάση και επιθυμεί η νέα αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας να πάρει πίσω της υποσχέσεις κατά της λιτότητας που έκανε κατά τις πρώτες ημέρες της θητείας της. Στόχος της Γερμανίας είναι η νέα κυβέρνηση να υπαναχωρήσει στις οικονομικές πολιτικές στις οποίες είχαν συμφωνήσει οι προκάτοχοι της με τους δανειστές. Η Γερμανία μοιάζει έτοιμη να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα και να θέσει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Το έγγραφο είχε προετοιμαστεί για την συνάντηση των ανώτατων αξιωματούχων της ευρωζώνης την Πέμπτη (σ.σ. EWG). Οι αξιωματούχοι αναμένεται να συζητήσουν σχετικά με τις απαιτήσεις της Ελλάδας για μια επίσημη διαγραφή ή αναδιάρθρωση του χρέους, τον τερματισμό των περικοπών και το ξήλωμα των μη δημοφιλών μέτρων.

Το γερμανικό έγγραφο τονίζει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να πάρει πίσω καμία από τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν μέχρι σήμερα από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.

Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανακοινώσει τις προγραμματικές της θέσεις αυτό το Σαββατοκύριακο, πολλοί υπουργοί της όμως έχουν ήδη υποσχεθεί δημόσια την αύξηση του κατώτατου μισθού, το πάγωμα ιδιωτικοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων, την επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων και την επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων τους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Το Eurogroup χρειάζεται μια ξεκάθαρη και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα για να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που θα κρατήσουν το πρόγραμμα σε τροχιά» σημειώνεται ακόμα στο γερμανικό έγγραφο.

«Ο στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας (όχι απόσυρση μέτρων), που θα καλύπτει μεγάλους τομείς όπως η διοίκηση εσόδων, η φορολογία, η διοίκηση των δημόσιων οικονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η δημόσια διοίκηση, η υγεία, οι συντάξεις, η κοινωνική ασφάλιση, η εκπαίδευση και η μάχη κατά της διαφθοράς» τονίζεται.

To γερμανικό έγγραφο δείχνει ότι το Βερολίνο επιθυμεί να παραμείνει η Τρόικα ως έχει. Ζητεί επίσης από την Ελλάδα να διακηρύξει ότι θα τιμήσει τις δεσμεύσεις για αποπληρωμή χρεών έναντι της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, του ταμείου διασώσεων της ευρωζώνης EFSF, καθώς και τα διακρατικά δάνεια από χώρες της ευρωζώνης που δόθηκαν στην Ελλάδα υπό το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδεχτεί την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδος, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και των φορολογικών και στατιστικών Αρχών της χώρας.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί το πώς θα επηρεάσουν οι γερμανικές θέσεις, οι οποίες δείχνουν να μην συνυπολογίζουν την πολιτική αλλαγή που έγινε στην Ελλάδα, τις ευρύτερες συνομιλίες στην ευρωζώνη για το ζήτημα, τονίζει το πρακτορείο Reuters.