Πολιτική

Συνεδριάζουν οι «κορυφαίοι» των δανειστών λίγο πριν το Eurogroup

Συνεδριάζουν οι «κορυφαίοι» των δανειστών λίγο πριν το Eurogroup Συνεδριάζουν οι «κορυφαίοι» των δανειστών λίγο πριν το Eurogroup
Συνεδριάζουν οι «κορυφαίοι» των δανειστών λίγο πριν το Eurogroup Έντονες διεργασίες σε κορυφαίο επίπεδο για το ζήτημα της Ελλάδας εν όψει του Eurogroup της 18ης Ιουνίου με τις διαπραγματεύσεις να έχουν παγώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, πριν την τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group στις 6 το απόγευμα, συνεδριάζουν εκτάκτως στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία και ότι θα αποφευχθεί η αστάθεια στις αγορές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο λόγος της ασιοδοξίας της Ουάσινγκτον για ένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις είναι ότι όλοι οι εταίροι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της θετικής κατάληξης των συνομιλιών.

«Είμαστε σαφείς ως προς τις θέσεις μας, ότι δηλαδή ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει παρατεταμένες δυσκολίες και έχει πραγματοποιήσει δύσκολα αλλά σημαντικά βήματα για να προετοιμάσει το έδαφος για μία βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη. Η ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς εταίροι της, χρειάζεται να εργαστούν ταχύτατα ώστε να οριστικοποιήσουν ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα μπορεί να θέσει τις βάσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης» ανέφερε ο κ. Έρνεστ.

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως ο ελληνικός λαός θα πρέπει να προχωρήσει σε σκληρότερες πολιτικές επιλογές και ότι το βάρος θα επωμιστεί η ελληνική κυβέρνηση, ο Έρνεστ απάντησε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να εμπλακούν στις συνομιλίες με τέτοιο τρόπο, ώστε να καταλήξουν σε μία συμφωνία συμβιβασμού. «Εχουμε επισημάνει ότι είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις κρίσιμες δομικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει. Και γνωρίζω ότι αυτό αναμένουν και οι πιστωτές της Ελλάδας. Και θεωρώ ότι, η όποια οριστική συμφωνία θα απαιτεί δέσμευση σε αυτές τις βάσεις. Αλλά, τελικά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να επεξεργαστούν όλες οι πλευρές» εκτίμησε.

Συνεχίστηκαν εν τω μεταξύ τα μηνύματα για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών με τα περιθώρια να καθίστανται ασφυκτικά. «Υπάρχει λίγος χρόνος» προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. «Η ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς εταίροι της πρέπει να δουλέψουν γρήγορα και αποτελεσματικά ώστε να καταλήξουν σε ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα» τόνισε σε νέα παρέμβαση ο Λευκός Οίκος.

«Η Μέρκελ βρίσκεται ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη -Σώζει την Ελλάδα ή την αφήνει;», γράφει η Wall Street Journal, σημειώνοντας πως «οι αξιωματούχοι του Βερολίνου αποδέχονται πλέον πως ο Τσίπρας δεν δέχθηκε ποτέ να καταπιεί αυτό που του ζητούσαν να κάνει».

Για τις τελευταίες εξελίξεις θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός σε συναντήσεις που θα έχει με τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γενημματά και στις 12.00 με την Ντόρα Μπακογιάννη.Πρίν λίγο ο κ.Τσίπρας συναντήθηκε με τον επικεφαλή του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη. Στη 1.00 θα ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Σαμαράς μιλά για "εθνική συνεννόηση", αλλά αρνείται ακόμη και να ενημερωθεί από τον Τσίπρα. Τραγικός ως Πρωθυπουργός, αλλά και ως αντιπολίτευση» έγραψε στο Twitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία και δεν ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση, δεν πρόκειται να πληρώσει η Ελλάδα το σύνολο των δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Λεουτσάκος.