Επιστήμη

Διαδραστικός χάρτης αποκαλύπτει πώς θα μοιάζει το κλίμα στην πόλη σας σε 60 χρόνια από τώρα

Διαδραστικός χάρτης αποκαλύπτει πώς θα μοιάζει το κλίμα στην πόλη σας σε 60 χρόνια από τώρα Φωτογραφία: pexels photo by Karin S
Ο διαδραστικός χάρτης που ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ επιτρέπει σε όποιον ενδιαφέρεται να ρίξει μια ματιά στο καυτό μέλλον της πόλης του μετά από 60 χρόνια

Περισσότερο από το ήμισυ του πλανήτη αναμένεται να μετατοπιστεί σε νέες κλιματικές ζώνες μέχρι το τέλος του αιώνα. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι τα καλοκαίρια του Λονδίνου θα γίνουν κατά 4,6°C θερμότερα και κατά 10% πιο ξηρά, όπως και η Νότια Γαλλία, αναφέρει η daily mail. Για να δείτε πώς θα είναι η πόλη σας σε 60 χρόνια μπορείτε να επισκεφθείτε τον διαδραστικό χάρτη The Future Urban Climates.

Για να μάθετε περισσότερα για το μέλλον οποιασδήποτε πόλης, απλώς πατήστε στον μωβ κύκλο που δείχνει την πόλη ή πραγματοποιήστε αναζήτηση με βάση το όνομά της χρησιμοποιώντας τη γραμμή επάνω αριστερά.

Αυτό θα εμφανίσει ένα παράθυρο πληροφοριών που θα ενημερώνει για το πώς θα αλλάξει το καλοκαιρινό και το χειμερινό κλίμα τα επόμενα 60 χρόνια σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών.

Ο χάρτης θα εμφανίσει επίσης μια γραμμή που συνδέει την επιλεγμένη πόλη με ένα μέρος στον χάρτη που έχει αυτήν τη στιγμή το ίδιο κλίμα. Για παράδειγμα, η επιλογή του Εδιμβούργου θα αποκαλύψει ότι η πόλη της Σκωτίας αναμένεται να δει αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι κατά 4,1°C και θα γίνει κατά 8,5% πιο ξηρή. Επίσης οι χειμώνες του Εδιμβούργου πρόκειται να γίνουν περισσότερο από 13% πιο υγροί καθώς ο θερμότερος αέρας συγκρατεί περισσότερη υγρασία.

Ο χάρτης κάνει τις προβλέψεις του χρησιμοποιώντας δεδομένα από την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).
Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές ταίριαξαν 40.580 μέρη σε όλο τον κόσμο με τοποθεσίες που βιώνουν επί του παρόντος το προβλεπόμενο κλίμα τους για το 2080. Αυτό αποκαλύπτει μια συνεχιζόμενη τάση θερμότερων, ξηρότερων καλοκαιριών που ακολουθούνται από ηπιότερους, υγρότερους χειμώνες. Ο Δρ Fitzpatrick επικεφαλής της μελέτης λέει ότι: «Σε 50 χρόνια, οι πόλεις του βόρειου ημισφαιρίου θα γίνουν πολύ περισσότερο σαν πόλεις στο νότο».
Τα δεδομένα αποκαλύπτουν επίσης πώς αυτές οι αλλαγές στο κλίμα θα μπορούσαν να μετριαστούν με προληπτική δράση.

Στην ενότητα “Ρυθμίσεις” μπορείτε να επιλέξετε “Τι γίνεται αν μειώσουμε τις εκπομπές;” για να δείτε πώς θα άλλαζε το κλίμα της πόλης σας εάν τηρούνταν τα όρια που ορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Για παράδειγμα, αν μειώσουμε τις εκπομπές τώρα, το Λίβερπουλ θα δει αυξήσεις μόνο κατά 1,4°C αντί 4,5°C και θα έχει ένα κλίμα παρόμοιο με τη Βρετάνη της Γαλλίας.

Οι εκτιμήσεις που έγιναν το 2015 διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 6% της Γης έχει ήδη στραφεί προς θερμότερα και ξηρότερα κλίματα σε σύγκριση με το 1950.
Ωστόσο, στον ισημερινό αυτές οι επιπτώσεις είναι πιο καταστροφικές, καθώς αυτές οι περιοχές φιλοξενούν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, που σημαίνει ότι 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι μπορεί μια μέρα να εκτεθούν σε κλίματα πιο ακραία από οπουδήποτε στη Γη.

Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ακόμη και ότι ορισμένες περιοχές μπορεί τελικά να καταλήξουν να είναι μη κατοικήσιμες καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες και τα φρικτά καιρικά φαινόμενα θα συμβαίνουν πιο συχνά.

Φέτος, οι ακραίες θερμοκρασίες έχουν ήδη οδηγήσει σε μεγάλους αριθμούς θανάτων σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά, τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι πέθαναν από ζέστη κατά τη διάρκεια του φετινού προσκυνήματος Χατζ στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας.