Υγεία

ΕΟΠΥΥ: Σε λειτουργία και πάλι το μητρώο για την ηπατίτιδα C

ΕΟΠΥΥ: Σε λειτουργία και πάλι το μητρώο για την ηπατίτιδα C
Εγκύκλιο που καθορίζει την επανέναρξη λειτουργίας του θεραπευτικού μητρώου για την ηπατίτιδα C και την υποχρεωτική εγγραφή των ασθενών εφόσον τους συνταγογραφούνται φάρμακα για την πάθηση εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ

O ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης της κάλυψης των αναγκών των ασφαλισμένων και του πληρέστερου σχεδιασμού των υπηρεσιών υγείας, διαθέτει μητρώο ασθενών για την ηπατίτιδα C, με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών για τα χαρακτηριστικά της νόσου, τους παράγοντες κινδύνου, τη χρήση υπηρεσιών υγείας, το σχετικό κόστος και την έκβαση στο σύνολο των ασθενών που λαμβάνουν αποζημιούμενα φάρμακα από τον Οργανισμό.

Οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούνται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο χορήγησης των φαρμάκων καθώς και να αυξηθεί και επιταχυνθεί η πρόσβαση των ασθενών στις συγκεκριμένες θεραπείες.

Επισημαίνεται ότι η χρήση και η συμπλήρωση του μητρώου είναι υποχρεωτική για όλους τους ιατρούς που συνταγογραφούν όλα τα φάρμακα που αφορούν στην ηπατίτιδα C.

Πιο συγκεκριμένα:

Α) Επί σκευασμάτων για τη χορήγηση των οποίων απαιτείται έγκριση της Επιτροπής Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού κόστους της Αθήνας, για να εξεταστεί ο φάκελος, ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να καταχωρήσει τη σχετική αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα: https: //apps .ika.gr:20002/ registries

Β) Προκειμένου να εκτελεστεί η συνταγή σε φαρμακείο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να είναι συμπληρωμένη, τυπωμένη και επισυναπτόμενη στη συνταγή η Απόφαση της Επιτροπής ΕΟΠΥΥ, όπου απαιτείται, καθώς εκτύπωση της «Προβολής του ασθενή» (Εικόνα 2-7 από τις οδηγίες), από την προβολή των στοιχείων του φακέλου ασθενούς στην εφαρμογή. Σε διαφορετική περίπτωση, η συνταγή δεν θα εκτελείται μέχρι της ενημέρωσης του φακέλου.

Γ) Σε περίπτωση που ο ιατρός δεν συμπληρώσει στοιχεία θεραπευτικού αποτελέσματος μετά από το τέλος της θεραπείας θα αποστέλλεται μήνυμα με τις τυχόν εκκρεμότητες από τον ΕΟΠΥΥ.

Επιγραμματικά η διαδικασία της ένταξης ασθενών στο μητρώο για την ηπατίτιδα C διακρίνεται στα εξής στάδια:

Πιστοποίηση του θεράποντα ιατρού στο μηχανογραφικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ για παροχές ΕΚΠΥ. Αυτό γίνεται άπαξ και δεν απαιτείται εάν ο θεράπων είναι ήδη πιστοποιημένος στο σύστημα παροχών ΕΚΠΥ.

Διευκρινίζεται ότι οι θεράποντες ιατροί που έχουν ήδη πιστοποιηθεί παλιότερα στο μητρώο της ηπατίτιδας C χρησιμοποιούν τους κωδικούς που ήδη έχουν.

Προς διευκόλυνση της διαδικασίας επισημαίνεται ότι πριν την εγγραφή ο θεράπων θα πρέπει να έχει στη διάθεση του στοιχεία όπως: ΑΦΜ, ΤΣΑΥ, ΑΜΚΑ, Αρ. Δελτίου Ταυτότητας, Ε-mail που επιθυμεί να λαμβάνει αλληλογραφία από το μητρώο, Αριθμό Απόφασης, Έτος και Νομαρχία για Άδεια Ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος, Έτος Λήψεως Ειδικότητας, Αριθμός Μητρώου Ιατρικού Συλλόγου.

Συνοπτικά αναφέρεται πως ο Ιατρός, μετά την είσοδό του στην εφαρμογή μπορεί να κάνει τα ακόλουθα:

- Ενημέρωση του email του θεράποντα ιατρού μέσω της τροποποίησης του «Προφίλ» (3.1.Επεξεργασία στοιχείων - Προφίλ), ώστε να λαμβάνει ενημέρωση για την εξέλιξη των αιτημάτων έγκρισης χορήγησης αγωγής.

- Αναζήτηση ασθενή με τον ΑΜΚΑ του και ενημέρωση της καρτέλας του.

- Προσθήκη στοιχείων διάγνωσης και έναρξης θεραπείας του ασθενή (εάν δεν συμπληρωθεί η διάγνωση, δεν μπορούν να συμπληρωθούν οι εξετάσεις, οι φαρμακευτικές αγωγές, οι νοσηλείες και τα θεραπευτικά αποτελέσματα της αγωγής).

- Καταχώρηση νέας φαρμακευτικής αγωγής, η οποία είτε απαιτεί ή δεν απαιτεί έγκριση από την Επιτροπή.

- Αποστολή Αίτησης έγκρισης φαρμακευτικής αγωγής στην Επιτροπή Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους για τα φάρμακα που απαιτείται.

- Με την καταχώρηση της Αίτησης έγκρισης φαρμακευτικής αγωγής, αποστέλλεται μέσω της εφαρμογής αυτοματοποιημένο ενημερωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail)
στην Επιτροπή ότι έχει υποβληθεί αίτηση έγκρισης φαρμακευτικής αγωγής. Επί του παρόντος, θα κατατίθεται παράλληλα και φάκελος με τα δικαιολογητικά για την Επιτροπή και στα σημεία
κατάθεσης δικαιολογητικών (τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορούν να αποστέλλονται σκαναρισμένα και με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στο φαξ: 210-8110676).

- Λήψη ενημέρωσης αυτοματοποιημένου ενημερωτικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο e-mail που έχει δηλώσει ο θεράπων, ότι η υποβληθείσα αίτηση έχει εξεταστεί από την Επιτροπή Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους.

- Έκδοση συνταγής, και επισύναψη επί αυτής της «Προβολής του ασθενή» (Εικόνα 2-7), από την προβολή των στοιχείων του φακέλου ασθενούς και της εκτυπωμένης Απόφασης Επιτροπής, όπου απαιτείται.

- Ενημέρωση αποτελεσμάτων εξετάσεων ασθενή. χ.

- Καταχώρηση νοσηλειών ασθενή στο μητρώο.

- Ενημέρωση υποχρεωτικά του μητρώου ασθενή σχετικά με τα αποτελέσματα της θεραπείας
Διευκρινίζεται ότι στο site της εφαρμογής υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες. Οι ελεγκτές ιατροί του ΕΟΠΥΥ καθώς επίσης και τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ θα πρέπει άμεσα να απευθυνθούν στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ώστε να πιστοποιηθούν στη νέα εφαρμογή. Η υποχρεωτική ημερομηνία έναρξης της παρούσας διαδικασίας ορίζεται η 24η Απριλίου του τρέχοντος έτους.