Υγεία

Όσα πρέπει να ξέρουμε για την ανθεκτικότητα των βακτηρίων

Όσα πρέπει να ξέρουμε για την ανθεκτικότητα των βακτηρίων
Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπολογίζεται ότι 25.000 ασθενείς πεθαίνουν εξαιτίας των λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Συχνά συνιστάται στους πολίτες να μην κάνουν κατάχρηση αντιβιοτικών. Τι ισχύει όμως για τα ζώα; Τι πρέπει να ξέρουμε για την ανθεκτικότητα των βακτηρίων που φτάνουν από το αγρόκτημα σε εμάς;

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνουν η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ)στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας #SuperbugTour για τη χρήση των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία.

Στην εκστρατεία αυτή συμμετέχουν πολλές ενώσεις-μέλη της BEUC, από όλη την Ευρώπη, ενώ κάθε χώρα φιλοξενεί εικονικά "το βακτήριο" για μία εβδομάδα με σκοπό την ενημέρωση των καταναλωτών. Η BEUC και το ΚΕΠΚΑ επισημαίνουν ότι τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται συχνότερα για τη θεραπεία των ζώων παρά των ανθρώπων και ότι η χορήγησή τους σε υγιή ζώα για την ανάπτυξή του συμβάλλει στην ανθεκτικότητα των μικροβίων.

Σημειώνεται ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, εκτός της Μάλτας και της Ελλάδας, παρέχουν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων δεδομένα για τις ετήσιες πωλήσεις αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται στην εκτροφή ζώων. Η Ελλάδα θα ξεκινήσει να το κάνει από το 2017. Οι ενώσεις καταναλωτών επισημαίνουν ότι "καλύτερες συνθήκες υγιεινής για τα ζώα και λιγότερο αγχωτικές, μαζί με την απαγόρευση της συστηματικής χορήγησης αντιβιοτικών για προληπτικούς λόγους, θα βοηθούσαν στη μείωση της ανάγκης χρήσης τους" και για αυτό τον λόγο καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν.

Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρουμε σχετικά με την ανθεκτικότητα των βακτηρίων από το αγρόκτημα σε εμάς

Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται συχνότερα για τη θεραπεία των ζώων παρά των ανθρώπων.

Η χορήγηση αντιβιοτικών σε υγιή ζώα συμβάλλει στην ανθεκτικότητα των μικροβίων

Τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς.

Είναι τα βακτήρια, όχι οι άνθρωποι ή τα ζώα που έχουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά

Πως γίνονται τα βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Είτε από την φύση τους, είτε επειδή έχουν μεταλλαχθεί, ορισμένα βακτήρια έχουν γονίδια που τα κάνουν να αντιστέκονται στην επίδραση των αντιβιοτικών

Τα ανθεκτικά βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν από τα ζώα του αγροκτήματος σε εμάς

Στους Ευρωπαίους αγρότες δεν επιτρέπεται η χρήση αντιβιοτικών για την ταχύτερη ανάπτυξη των ζώων.Μπορεί όμως να χρειάζονται αυστηρότεροι έλεγχοι, για να βεβαιωθεί ότι η απαγόρευση αυτή εφαρμόζεται σωστά.

Η χρήση λιγότερων αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία μειώνει την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.

Τα ανθεκτικά βακτήρια δε γνωρίζουν σύνορα.

Μια καθαρή κουζίνα, μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από ανθεκτικά βακτήρια

πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ