Υγεία

Κινα: Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο με ορισμένες «σκιές»

PIXABAY PIXABAY
Η Κίνα ενέκρινε το πρώτο της εμβόλιο COVID-19 για γενική χρήση την Πέμπτη, το οποίο αναπτύχθηκε από μια θυγατρική του κρατικού φαρμακευτικού γίγαντα Sinopharm.

Δεν έχουν δημοσιευτεί δημοσίως λεπτομερή δεδομένα αποτελεσματικότητας του εμβολίου, αλλά ο προγραμματιστής του, το Beijing Biological Products Institute, μονάδα της θυγατρικής της Sinopharm China National Biotec Group (CNBG), δήλωσε την Τετάρτη ότι το εμβόλιο του ήταν 79,34% αποτελεσματικό στην πρόληψη των ανθρώπων από την ανάπτυξη της νόσου.

Τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων από την Κίνα παρακολουθούνται στενά από πολλές αναπτυσσόμενες χώρες καθώς έχουν περιορίσει την έγκαιρη πρόσβαση σε εμβόλια που αναπτύχθηκαν από δυτικούς κατασκευαστές φαρμάκων και αναζητούν εναλλακτικές από την Κίνα και τη Ρωσία.

«Η έγκριση της Κίνας θα μπορούσε να ενισχύσει την αξιοπιστία του εμβολίου», δήλωσε ο Dong-yan Jin, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

«Αλλά εάν το εμβόλιο θέλει να λάβει μερίδιο στην παγκόσμια αγορά, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα» συμπλήρωσε.

Στην Κίνα οι εμβολιασμοί έτρεχαν παράλληλα με τις κλινικές δοκιμές