Υγεία

Τι συμβαίνει με όσους κόβουν τα φάρμακα για το αδυνάτισμα

Τι συμβαίνει με όσους κόβουν τα φάρμακα για το αδυνάτισμα
Πόσο γρήγορα επιστρέφουν τελικά τα κιλά όταν έρθει η ώρα της διακοπής της θεραπείας για την παχυσαρκία.

Τα φάρμακα καταστολής βάρους έχουν βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να χάσουν βάρος. Αλλά από τη στιγμή που σταματούν, οι άνθρωποι τείνουν να ανακτούν τα περισσότερα κιλά από αυτά που έχουν χάσει. Τι σημαίνει αυτό για τη μακροπρόθεσμη υγεία τους;

Ως διευθύντρια του Κέντρου Διαχείρισης Βάρους και Έρευνας της Ουάσιγκτον, η Domenica Rubino έχει απογοητευτεί με τις αυξανόμενες αντιλήψεις τα τελευταία τρία χρόνια ότι τα φάρμακα απώλειας βάρους όπως το Ozempic, το Wegovy της Novo Nordisk και το Mounjaro της Eli Lilly, είναι μόνιμες θεραπείες για την παχυσαρκία.

«Η παχυσαρκία δεν είναι σαν μια λοίμωξη όπου παίρνεις αντιβιοτικά και τελειώνεις», λέει η Rubino στο BBC. «Δεν διαφέρει καθόλου από την υπέρταση ή τον διαβήτη ή τις πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες που αντιμετωπίζουμε, όπου πρέπει να χρησιμοποιείτε χρόνια φάρμακα», σημειώνει.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η άφιξη μιας νέας κατηγορίας φαρμάκων έχει μεταμορφώσει την απώλεια βάρους.

Αρχικά, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το Wegovy, το εμπορικό σήμα ενός φαρμάκου με βάση το GLP-1 που ονομάζεται σεμαγλουτίδη, για χρόνια διαχείριση βάρους τον Ιούνιο του 2021. 

Τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι κόβουν το φάρμακο;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα φάρμακα GLP-1 είναι αποτελεσματικά στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, αλλά το ερώτημα ήταν πάντα, τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι σταματούν να τα παίρνουν;

Διάφορες μελέτες έχουν προσπαθήσει να απαντήσουν σε αυτή τη συγκεκριμένη ερώτηση και όλες φαίνεται να δείχνουν την ίδια απάντηση – τα κιλά επιστρέφουν γρήγορα. Σε μια δοκιμή, περίπου 800 άτομα έλαβαν εβδομαδιαίες ενέσεις συνοδευόμενες από διατροφικές προσαρμογές, συνταγογραφημένο πρόγραμμα άσκησης και ψυχολογική συμβουλευτική, τα οποία τους βοήθησαν να χάσουν σχεδόν το 11% του αρχικού τους βάρους σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Αλλά όταν το ένα τρίτο των συμμετεχόντων άλλαξαν στη συνέχεια σε ένεση εικονικού φαρμάκου για έναν ακόμη χρόνο, ανέκτησαν το 7% του χαμένου βάρους.

Η ίδια τάση παρατηρήθηκε μετά τη δοκιμή του 2021. Μετά από 68 εβδομάδες ενέσεων σεμαγλουτίδης, ο μέσος ασθενής έχασε περισσότερο από το 15% του σωματικού του βάρους, αλλά μέσα σε 12 μήνες από τη λήξη της θεραπείας, οι ασθενείς ανέκτησαν τα δύο τρίτα κατά μέσο όρο.

Τόσο η Rubino όσο και άλλοι ειδικοί σε όλο τον κόσμο έχουν δει παρόμοια μοτίβα κατά τη χορήγηση φαρμάκων GLP-1 στις κλινικές τους. «Θα υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, 10% το πολύ, που θα είναι σε θέση να διατηρήσουν όλο το βάρος που έχουν χάσει», λέει ο Alex Miras, κλινικός καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ulster.

Η τροχιά της ανάκτησης βάρους είναι συνήθως ταχύτερη από τον χρόνο που χρειάζονται οι άνθρωποι για να χάσουν το βάρος αρχικά, σύμφωνα με τον Miras. «Οι άνθρωποι επαναφέρουν το μεγαλύτερο μέρος τους στους πρώτους τρεις έως έξι μήνες», λέει.

Το πρόβλημα

Η κύρια θεωρία στο γιατί η πλειονότητα των ασθενών ανακτούν βάρος τόσο γρήγορα όταν σταματούν να παίρνουν φάρμακα, αναφέρει ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την όρεξη εξακολουθούν να είναι απορυθμισμένες, ωθώντας το άτομο να υπερκαταναλώσει. 

Αλλά αυτή μπορεί να μην είναι η μόνη εξήγηση. Ο Martin Whyte, αναπληρωτής καθηγητής μεταβολικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Surrey αναφέρει ότι δόσεις του GLP-1 που παρέχονται από τη σεμαγλουτίδη και την τιρζεπατίδη είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι το σώμα θα περίμενε φυσικά να λάβει, κάτι που μπορεί να καταστέλλει την ικανότητα του σώματος να εκκρίνει GLP-1 από μόνο του. Ως αποτέλεσμα, η πείνα των ανθρώπων μπορεί να επιστρέψει ακόμη πιο έντονη όταν σταματήσουν τις δόσεις τους

Ο Miras λέει ότι πολλοί άνθρωποι που ανακτούν βάρος μετά από φαρμακευτική αγωγή ή δίαιτα βιώνουν μια αλλαγή στη σύσταση του σώματός τους, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ακόμη χειρότερη για τη μακροπρόθεσμη υγεία τους από ό,τι αν είχαν απλώς διατηρήσει το υπάρχον βάρος τους.

«Η ανάκτηση βάρους συνήθως συνοδεύεται από συσσώρευση λίπους και λιγότερους μυς», λέει ο Miras. «Έτσι καταλήγεις να επιστρέφεις σε υψηλότερη μάζα λίπους και χαμηλότερη μυϊκή μάζα, αυτό δεν είναι καλό από μεταβολική άποψη, επειδή το να έχεις περισσότερους μύες είναι καλό για τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις», λέει.