Υγεία

SOS από το ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη: Μόλις με 12 ασθενοφόρα και με... πρακτικάριους

SOS από το ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη: Μόλις με 12 ασθενοφόρα και με... πρακτικάριους
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, τα 26 ασθενοφόρα - με τα οποία δούλευε το ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη προ 5ετίας - πλέον είναι λιγότερα από 20, ενώ τα κενά καλύπτονται με μαθητές 5ου εξαμήνου που κάνουν την πρακτική τους.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν την Πέμπτη στον Λευκό Πύργο, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τις ελλέψεις σε οχήματα αλλά και προσωπικό που έχουν δημιουργηθεί στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας.

«Οι αποστάσεις θέλουν ένα ασθενοφόρο να χρειάζεται τουλάχιστον μια ώρα, σε ένα τραγικό οδικό δίκτυο, για να φτάσει από τη Θεσσαλονίκη στη Χαλκιδική. Αν συμβεί κάτι θα μας βγάζουν στα κανάλια»,  ανέφερε το μέλος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Δεβελόγλου.

Οι συνταξιοδοτήσεις και οι μετακινήσεις των συναδέλφων τους σε άλλους περιοχές έχουν αφήσει το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης «γυμνό» - όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι τους θερινούς μήνες καλούνται πλέον να εξυπηρετήσουν και τις ανάγκες της Χαλκιδικής. 

«Από το 2004 έως σήμερα έχουν γίνει 1.585 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και, από αυτές, περίπου οι 850 έγιναν στην Αθήνα. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», σημείωσε ακόμη το μέλος του ΔΣ των εργαζόμενων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο, τα 26 ασθενοφόρα με τα οποία δούλευε το ΕΚΑΒ προ 5ετίας πλέον είναι λιγότερα από 20 και τα 208 άτομα του πληρώματος, όπως είπε, θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 290.

Μάλιστα, λόγω της εξυπηρέτησης των αναγκών της Χαλκιδικής, η Θεσσαλονίκη θα μείνει με μόλις 12 ασθενοφόρα στους θερινούς μήνες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας, Κοσμά Τερζίδη.

«Καλούνται επίσης οι μαθητές του ΙΕΚ ΕΚΑΒ που βρίσκονται στο 5ο εξάμηνο και κάνουν την πρακτική τους να καλύψουν τα κενά του ΕΚΑΒ της Θεσσαλονίκης αμισθί», σημείωσε ακόμη ο κ. Τερζίδης, ο οποίος τόνισε ότι, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για ενίσχυση του προσωπικού και του στόλου του ΕΚΑΒ, η σχετική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων δεν έχει ανοίξει ακόμη.

«Αντί αυτού, βάζουν τους μαθητές να δουλέψουν. Είναι η χειρότερη λύση που θα μπορούσε να βρει το υπουργείο Υγείας», κατέληξε ο διασώστης.

Πηγή: voria.gr