Υγεία

Το κουνούπι τίγρης βρίσκεται πίσω από την αύξηση του δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη

Το κουνούπι τίγρης βρίσκεται πίσω από την αύξηση του δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη
Ένα χωροκατακτητικό είδος κουνουπιού έχει βρεθεί σε 13 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας, με τους ειδικούς να το συνδέουν με την αύξηση των κρουσμάτων δάγγειου πυρετού στην Ευρώπη.

Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση του κουνουπιού τίγρης, δήλωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Μέχρι βόρεια ως το Παρίσι, όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στα τέλη Ιουλίου, οι αρχές παρακολουθούν και παγιδεύουν το έντομο.

Το ECDC έχει προειδοποιήσει ότι τα διεθνή ταξίδια θα αυξήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο περισσότερων ευρωπαϊκών κρουσμάτων.

Έχει συμβουλεύσει τους ανθρώπους να απομακρύνουν το στάσιμο νερό από κήπους ή μπαλκόνια, όπου μπορούν να αναπαραχθούν τα κουνούπια, και να χρησιμοποιούν απωθητικά και κουνουπιέρες τη νύχτα.

Ανησυχία για την εξάπλωση των κουνουπιών

Τα κουνούπια έχουν γίνει μια αυξανόμενη απειλή στην Ευρώπη τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Το ασιατικό κουνούπι τίγρης, aedes albopictus, το οποίο πιστεύεται ότι είναι το πιο χωροκατακτητικό είδος κουνουπιών στον κόσμο, εξαπλώνεται τώρα σε όλη την Ευρώπη.
Έχει εγκατασταθεί στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία ​​και την

Ισπανία, σύμφωνα με το ECDC.

Έχει ανιχνευθεί επίσης σε Βέλγιο, Κύπρο, Τσεχία, Ολλανδία και Σλοβακία.

Σύμφωνα με το healthstat.gr, Τα κουνούπια τίγρης μεταδίδουν ασθένειες όπως ο δάγγειος πυρετός, ο τσικουνγκούνια και ο ιός Ζίκα, οι οποίοι, μέχρι πρόσφατα, ήταν συνήθως παρόντες μόνο σε μέρη της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής.

Ένα άλλο κουνούπι, το aedes aegypti, που μεταδίδει κίτρινο πυρετό, καθώς και άλλες ασθένειες, έχει εγκατασταθεί στην Κύπρο.

Οι ειδικοί λένε ότι η πιθανότητα εξάπλωσής του σε άλλα μέρη της Ευρώπης είναι «ανησυχητική», δεδομένης της προτίμησής του στο δάγκωμα των ανθρώπων και της ικανότητάς του να μεταδίδει ασθένειες.

Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

«Η Ευρώπη βλέπει ήδη πώς η κλιματική αλλαγή δημιουργεί πιο ευνοϊκές συνθήκες για τα επιθετικά κουνούπια να εξαπλωθούν σε περιοχές που δεν είχαν προσβληθεί στο παρελθόν και να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους με ασθένειες όπως ο δάγγειος πυρετός», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC, Andrea Ammon.

«Τα αυξημένα διεθνή ταξίδια από τις ενδημικές χώρες του δάγκειου πυρετού θα αυξήσουν επίσης τον κίνδυνο εισαγόμενων κρουσμάτων και αναπόφευκτα επίσης τον κίνδυνο τοπικών εστιών», πρόσθεσε.

Η Ammon συμβουλεύει τους ανθρώπους να λαμβάνουν «μέτρα ατομικής προστασίας», προσθέτοντας.