Δημόσιο

Διαφάνεια και κοινωνική πολιτική, οι βασικοί έξονες για την Περιφέρεια Αττικής

Διαφάνεια και κοινωνική πολιτική, οι βασικοί έξονες για την Περιφέρεια Αττικής Διαφάνεια και κοινωνική πολιτική, οι βασικοί έξονες για την Περιφέρεια Αττικής
Η εξυπηρέτηση των πολιτών και όχι απλά η διοίκηση τους είναι ο πρωταρχικός στόχος των παρεμβάσεων της Περιφερειακής Αρχής, τόνισε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου στην ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό των πεπραγμένων της Περιφέρειας Αττικής.

Η Περιφερειάρχης, στην ομιλία της, έθεσε τους βασικούς άξονες του έργου της Περιφέρειας, «στη λογική, όχι του αθροίσματος αλλά ακριβώς του δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου, τον οποίο ασκεί το αντιπροσωπευτικό σώμα της Περιφέρειας, το Περιφερειακό Συμβούλιο».

Η κοινωνική πολιτική ήταν και είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής για λόγους ουσίας και όχι τυπικότητας.

«Απλώσαμε ένα βραχύχρονο δίχτυ προστασίας κάτω από τους πολίτες που δοκιμάζονται από την κρίση του χρέους και ανοίγουμε δρόμους όχι για απασχόληση αλλά για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» είπε χαρακτηριστικά.

Στην κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε, «δώσαμε έμφαση στις συνέργειες με όλους τους παραγωγικούς φορείς προκειμένου να εκπονηθεί ένας οδικός χάρτης συνεργασίας για την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας, και ευρύτερα της εθνικής οικονομίας, καθώς η Αττική, ως η σημαντικότερη οικονομικά περιφέρεια, αποτελεί την ατμομηχανή της χώρας».

Στο πλαίσιο αυτό εμπλουτίστηκε, με συγκεκριμένες δράσεις, η Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης του ΠΕΠ Αττικής για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020 στα πεδία της Δημιουργικής Οικονομίας, της Γαλάζιας Οικονομίας, της βιώσιμης οικονομίας των αναγκών.

Από τους πρώτους μήνες που ανέλαβε την ευθύνη η νέα διοίκηση της Περιφέρειας κατέθεσε εγκαίρως, προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ριζικά αναμορφωμένο ΠΕΠ Αττικής για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020. Στις 22 Δεκεμβρίου 2014 η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» στο πολυταμειακό πρόγραμμα, προϋπολογισμού 1.14 δισ. ευρώ - από τα οποία 912 εκατ. είναι η Κοινοτική Συνδρομή και 220 εκ. η συνεισφορά του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Στον τομέα των υποδομών εκπαίδευσης η κ Δούρου ανέφερε ότι εκδόθηκε πρόσκληση για τη χρηματοδότηση νέων ή την αναβάθμιση - επέκταση υφιστάμενων υποδομών εκπαίδευσης του δικτύου σχολικών μονάδων της Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. με τον εκτιμώμενος αριθμός των ωφελουμένων να ανέρχεται σε 2.500 μαθητές.

Επιπλέον στην πρόσκληση προβλέπεται ειδική διαδικασία τεκμηρίωσης της αναγκαιότητας υλοποίησης της κάθε πρότασης μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών του υπ. Παιδείας, έτσι ώστε να υπάρχει σαφής ιεράρχηση και προτεραιοποίηση των υποδομών εκπαίδευσης που θα χρηματοδοτηθούν.

Με τον τρόπο αυτό αποτρέπονται οι πελατειακές σχέσεις και η εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε έως σήμερα, προχωρήσαμε στην προτεραιοποίηση των έργων, ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν επιβάλλεται από Εθνικές ή Κοινοτικές Αρχές, προκειμένου η χρήση των Κοινοτικών Πόρων να είναι αποδοτική, αποτελεσματική και μετρήσιμη.

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η περιφερειακή αρχή έστειλε από την πρώτη στιγμή το μήνυμά της. Η κ. Δούρου με επιστολές της προς τους 66 δημάρχους της Περιφέρειας, τον Οκτώβριο έθεσε το πλαίσιο της δράσης για μία δίκαιη και βιώσιμη, οικονομικά και οικολογικά, αποκεντρωμένη, με δημόσιο χαρακτήρα διαχείριση των απορριμμάτων. Μια διαχείριση με έμφαση στην πρόληψη, τη Διαλογή στην Πηγή, την ανακύκλωση, την επανάκτηση, την κομποστοποίηση.

Με σύνθημά «από τη διαχείριση των απορριμμάτων στη διαχείριση των πόρων», ακυρώθηκαν άμεσα οι διαγωνιστικές διαδικασίες , των τεσσάρων Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Απορριμμάτων και μπήκαν οι βάσεις για τη νέα προσέγγιση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, προχώρησε στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, στη βάση του νέου Εθνικού σχεδιασμού, με κύριο άξονα, τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, που κατέθεσαν σχεδόν όλοι οι Δήμοι της Αττικής. Πλέον, το επικαιροποιημένο κείμενο του ΠΕΣΔΑ, όπως αυτό διαμορφώθηκε, ύστερα από τη ψήφισή του, τον Οκτώβριο, έχοντας ενσωματώσει τις παρατηρήσεις, της Δημόσιας Ανοικτής διαβούλευσης, βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έγκρισή του.

Η περιφέρεια Αττικής είμαι ο πρώτος δημόσιος φορέας της χώρας που υπέγραψε πρόσφατα Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Διεθνή Διαφάνεια για το έργο «Κατασκευής Δικτύου Απορροής Ομβρίων Υδάτων στις Περιοχές Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Ταύρου, Μοσχάτου».

Θέτοντας έτσι σοβαρή υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση Συμφώνου Ακεραιότητας (Integrity Pact) ύστερα από πρόσκληση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για το νέο πρότυπο άσκησης δημόσιας διοίκησης που είχε εξαγγείλει η περιφερειάρχης ανέφερε ότι αναδιοργανώθηκαν οι υπηρεσίες με ανάθεση σε ομάδα εργασίας που συστήθηκε από στελέχη της Περιφέρειάς μας, την καταγραφή όλων των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής.

Προέκυψε μια αναλυτική περιγραφή όλων των διοικητικών πράξεων που εκδίδει Περιφέρεια Αττικής, κάτι που ποτέ στο παρελθόν δεν είχε επιχειρηθεί . Με την καταγραφή εντοπίστηκαν οι επιτελικές και εκτελεστικές αρμοδιότητές και το σημαντικότερο, να αποφασίστηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή, σε πρώτη φάση, να μειωθεί ο αριθμός των απαιτούμενων υπογραφών - ακόμη και σε δύο -, έτσι ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται ακόμη και αυθημερόν στην Περιφέρεια Αττικής.

Για αποτελεσματική διοίκηση η Περιφέρεια επέβαλλε με τη μορφή των μνημονίων συνεργασίας μια διαρκή συνέργεια με όλους τους δημόσιους φορείς ενώ με παρεμβάσεις της προς την κεντρική κυβέρνηση προωθεί νομοθετικές ρυθμίσεις.

Με τον τρόπο αυτόν και με σημαντικές τροποποιήσεις μίας κακής νομοθεσίας έγινε δυνατή το έτος 14-15 η μεταφορά 17 000 μαθητών στα σχολεία τους - αύξηση δηλαδή κατά 57% σε σχέση με το σχεδιασμό της τέως Διοίκησης. Φέτος, επιτεύχθηκε η μεταφορά 19000 μαθητών, δηλαδή σχεδόν του συνόλου των μαθητών, με διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό, ολοκληρώνοντας μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει από πέρσι τον Φεβρουάριο.

Επίσης με παρεμβάσεις :

-Διασφαλίστηκε η απρόσκοπτη μισθοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας.

-Οριοθετήθηκαν χώροι βόσκησης στην Αττική η οποία αποκτά για πρώτη φορά βοσκοτόπια με στόχο την ενίσχυση και την αναβάθμισης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής της Αττικής.

-Ενισχύει το ευρωπαϊκού προφίλ της Αττικής, μέσα από επιλογή στρατηγικών συμμαχιών με ευρωπαϊκές περιφέρειες που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και τις ίδιες επιδιώξεις με στόχο την προώθηση κοινών θέσεων στην ΕΕ .

Η κ Δούρου ολοκλήρωσε με δύο παρατηρήσεις «για να μην είναι ο απολογισμός μια γραφειοκρατική διαδικασία» όπως είπε, πρέπει να συνοδευτεί από διαδραστικές πρωτοβουλίες που θα αφορούν στην ουσία της λειτουργίας της διοίκησης.

«Αναμένουμε», πρόσθεσε, «την αντιπολίτευση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, ειδικά μάλιστα στη σημερινή συγκυρία και να συμβάλλει ουσιαστικά σε ένα έργο που όφειλε να είχε αναληφθεί πολύ πριν αναλάβουμε την ευθύνη της διοίκησης».

Τις επιμέρους δράσεις και τα έργα της περιφέρειας κατά τομέα και υπηρεσία ανέπτυξαν οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες και οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι ενώ οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολιτεύσεις άσκησαν επιμέρους κριτική και διαφωνίες σε ορισμένα ζητήματα.

Ενδεικτική της εκφρασμένης διαφωνίας είναι η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννη Σγουρού ο οποίος κατηγόρησε τη διοίκηση της Περιφέρειας για «απραξία και απουσία από τα δραματικά προβλήματα της Αττικής». Ειδικότερα ανέφερε ότι δεν σημειώθηκε καμία αναπτυξιακή ώθηση, ούτε αξιοποιήθηκαν καλλίτερα οι πόροι του ΕΣΠΑ αλλά και ότι δεν απορροφήθηκαν πόροι για την στήριξη του πρωτογενή τομέα κ.α.

Επίσης στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης Βασίλης Σωτηρόπουλος, παρουσίασε την ετήσια έκθεσή του για το έτος 2015.

Ο κ Σωτηρόπουλος μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι στις δύο Ειδικές Προτάσεις που υπέβαλε στην Περιφερειάρχη κ. Δούρου κατά το 2015 έχει εισηγηθεί την θέσπιση της Χάρτας Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων Πολιτών, όπως προβλέπει ο "Καλλικράτης". Ανέφερε μάλιστα ότι έχει εκπονήσει ο ίδιος σχέδιο Χάρτας και το έχει διαβιβάσει αρμοδίως ώστε να το εισηγηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή στο Περιφερειακό Συμβούλιο για ψήφιση.

Στις προτάσεις του Συμπαραστάτη αναφέρονται ιδέες για την αποκατάσταση της λειτουργίας του Πεδίου του 'Αρεως, την διαφάνεια στους ελέγχους των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, την κωδικοποίηση της διαδικασίας εξωδικαστικής αποζημίωσης, την ρύθμιση της χρήσης των οδών για αθλητικές εκδηλώσεις και την ίδρυση χώρου φιλοξενίας ατόμων που υφίστανται διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου.