Οικονομία

ΤΤΙP και SADC σκοτώνουν τη φέτα - Στα 367 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές το 2015

ΤΤΙP και SADC σκοτώνουν τη φέτα - Στα 367 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές το 2015
Της Ξανθής Γούναρη Με τη στρατηγική mini made malis, δηλαδή «τα ελάχιστα των κακών», προσπαθεί η ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει τη φέτα, ένα από τα λίγα ελληνικά προϊόντα που διαπρέπει στις αγορές του εξωτερικού.

Την ώρα που η κατοχύρωση της φέτας στον Καναδά, ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως ισχύει εντός Ε.Ε., θεωρείται χαμένη υπόθεση και ήδη αναζητούνται εναλλακτικές, ο κίνδυνος να κυκλοφορεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τυρί «φέτα» Made in USA είναι υπαρκτός.

Πολύ πιο σύντομα, δε, μπορεί να χαθεί η ονομασία «φέτα» στη Νότια Αφρική. Η συμφωνία της Ε.Ε. με την περιφερειακή Αναπτυξιακή Κοινότητας Νοτιοαφρικανικών Χωρών SADC πρόκειται να υπογραφεί στο περιθώριο της Διάσκεψης Γεωργίας μεταξύ Ε.Ε. και Ν. Αφρικής το τριήμερο 6-8 Ιουνίου στην Ολλανδία και όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., «με την Συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική και τον Καναδά αμφισβητείται σαφώς νομικά, αλλά και ηθικά, η ύπαρξη των ελληνικών δικαιωμάτων στη φέτα».

Πλέον το βάρος μεταφέρεται στην Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙP) για την οποία η κρίσιμη τελική διαπραγμάτευση αναμένεται να γίνει στο Συμβούλιο των υπουργών Εμπορίου, στην τελευταία συνεδρίαση τον Οκτώβριο του 2016.

Παρ’ ότι η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να θέσει βέτο, ο υπουργός Οικονομίας λίγες μέρες πριν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου είχε αρκεστεί στο να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για τον τρόπο που έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις χωρίς να εξασφαλιστεί επαρκής προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και να καλέσει για συνέχιση του διαλόγου ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Στην Αμερική, όπως και στον Καναδά, το νομικό σύστημα δεν προστατεύει προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης ή ονομασίας, αναγνωρίζει μόνο εμπορικά σήματα, brands. Συγκεκριμένα η φέτα στις ΗΠΑ εντάσσεται στην κατηγορία των γενόσημων προϊόντων, δηλαδή προϊόντων που δεν ταυτίζονται με συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση.

Όπως μάλιστα μας πληροφορεί ήδη από τον Μάρτιο του 2012 το ελληνικό Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Νέα Υόρκη, η αμερικανική ένωση παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων (IDFA) συμμετέχει στη διεθνή πρωτοβουλία του ισχυρού αμερικάνικου λόμπι Consortiumfor Common Food Names (Κοινοπραξία για τη χρήση Κοινών Ονομασιών Τροφίμων), που τάσσεται εναντίον της προστασίας τροφίμων μέσω του καθεστώτος ΠΟΠ (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης).

Επίσης, πριν λίγες μέρες, σε κοινή επιστολή που υπογράφουν 26 γερουσιαστές και την οποία απέστειλαν στον Μάικλ Φρόμαν, αρμόδιο διαπραγματευτή των ΗΠΑ, επισημαίνεται η ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι περιοριστικές απαιτήσεις πιστοποίησης για τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων των ΗΠΑ. καθώς και οι προσπάθειες της Ε.Ε. για να «απολαμβάνει» την αποκλειστική χρήση των ονομάτων των τροφίμων.

Εξαγωγές 367 εκατ. ευρώ
Η φέτα δεν αποτελεί μόνο τη ναυαρχίδα των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ, αλλά είναι ένα και από σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα της χώρας μας, που παρά την κρίση, τη νοθεία και τις παραποιήσεις που υφίσταται, φαίνεται ότι αυξάνει μερίδια στις αγορές του εξωτερικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2011 έως το 2015, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο οι ελληνικές εξαγωγές φέτας αυξήθηκαν θεαματικά (+116 εκατ. ευρώ σε αξία και 15 χιλ. τόνοι σε όγκο).

Για την προηγούμενη χρονιά οι εξαγωγές φέτας έφθασαν τα 366,7 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 1,44% του συνόλου του εξαγωγικού εμπορίου της χώρας μας, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων η θετική πορεία συνεχίζεται και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με την αξία των εξαγωγών φέτας να παρουσιάζει αύξηση 8,2%.

Η μεγαλύτερη ξένη αγορά για την ελληνική φέτα είναι η Γερμανία, όπου πέρσι εξήχθησαν 21.293 τόνοι (μερίδιο 33,3%), ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 9.742 τόνους, η Ιταλία με 7.114 τόνους, η Σουηδία με 4.096 τόνους και το «top 5» κλείνει η αμερικάνικη αγορά με εξαγωγές 3.398 τόνους.

FETA 1

FETA 2

FETA 3