Αθλητισμός

Τι ώρα και πού θα δείτε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024

Τι ώρα και πού θα δείτε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 Φωτογραφία: epa
Περισσότεροι από 10.500 αθλητές θα διεκδικήσουν τις επόμενες ημέρες ένα μετάλλιο και το κάθε ένα θα περιέχει σιδερένιο κομμάτι από τον Πύργο του Άιφελ

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την τελετή έναρξης της γιορτής τού αθλητισμού, των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, που φιλοξενούνται από αύριο 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου στο Παρίσι.

Η τελετή έναρξης, που για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων θα πραγματοποιηθεί εκτός σταδίου, θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή στις 20.30, θα διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες και θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ 1.

Δεκάδες σκάφη θα μεταφέρουν χιλιάδες αθλητές και καλλιτέχνες σε μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων κατά μήκος του Σηκουάνα. Αναχωρώντας από τη γέφυρα Αούστερλιτς, η παρέλαση θα πλεύσει από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων και θα φτάσει κοντά στον Πύργο του Άιφελ, αφού περάσει κάτω από γέφυρες και πύλες, συμπεριλαμβανομένων των Πον ντεζ Αρ και Πον νεφ και κοντά σε πολλά από τα ορόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι διοργανωτές είπαν ότι θα επωφεληθούν από τα ιστορικά μνημεία, τις όχθες του ποταμού, τον ουρανό και το νερό «και δεν θα υπάρξει ούτε μία όχθη ποταμού ή γέφυρα που δεν θα είναι γεμάτη μουσική, χορό ή παραστάσεις».

Η τελετή θα έχει δώδεκα μέρη, ενώ στην παρέλαση θα συμμετάσχουν μαζί αθλητές και καλλιτέχνες.

Ποιος θα είναι εκεί;

Την παράσταση θα παρακολουθήσουν περισσότεροι από 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και περισσότεροι από 300.000 θεατές από τις όχθες του ποταμού, δήλωσαν οι διοργανωτές, προσθέτοντας ότι θα υπάρχουν περίπου 80 γιγαντιαίες οθόνες κατά μήκος της διαδρομής.

Η οργανωτική επιτροπή των Αγώνων ανέφερε ότι θα υπάρχουν περίπου 10.500 αθλητές και περίπου 222.000 άτομα θα λάβουν δωρεάν προσκλήσεις, ενώ 104.000 θα πρέπει να αγοράσουν ένα εισιτήριο.

Τα σκάφη που θα μεταφέρουν τους αθλητές θα είναι εξοπλισμένα με κάμερες που θα επιτρέπουν σε όσους παρακολουθούν στην τηλεόραση ή το τηλέφωνό τους να βλέπουν από κοντά, ανέφερε η επιτροπή.

Έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές και τα σκάφη θα βρίσκονται σε αποθήκες για μια εβδομάδα πριν την τελετή έναρξης για λόγους ασφαλείας.

Μετάλλια με κομμάτια από τον Πύργο του Άιφελ

Περισσότεροι από 10.500 αθλητές θα διεκδικήσουν τις επόμενες ημέρες ένα μετάλλιο και το κάθε ένα θα περιέχει σιδερένιο κομμάτι από τον Πύργο του Άιφελ! Τα κομμάτια προέρχονται από ανακαινίσεις του μνημείου. Συνολικά θα χρησιμοποιηθούν 91,512 κιλά μετάλλου από το σύμβολο της «Πόλης του Φωτός».