Επιχειρήσεις

Τράπεζα Πειραιώς: Σε ξένους επενδυτές το 85% του πράσινου ομολόγου

Τράπεζα Πειραιώς: Σε ξένους επενδυτές το 85% του πράσινου ομολόγου Φωτογραφία: Intime
Περισσότερους από 200 θεσμικούς επενδυτές προσέλκυσε η έκδοση του πράσινου ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς, αξίας 650 εκατ. ευρώ, με απόδοση 4,625%.

Από αυτούς, το 75% αφορά επενδυτές με κριτήρια ESG. Το ομόλογο, πενταετούς διάρκειας με δικαίωμα ανάκλησης στα τέσσερα έτη, αναμένεται να λάβει επενδυτική βαθμίδα "Βaa3" από τον οίκο Moody’s Ratings.

Η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 17η Ιουλίου 2024 και τα ομόλογα θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου - Euro MTF Market. Τα έσοδα της έκδοσης θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση επιλέξιμων πράσινων επενδύσεων, συμβάλλοντας στον στόχο της Τράπεζας για ουδέτερο ενεργειακό αποτύπωμα έως το 2050 και θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Με αυτή τη νέα έκδοση, ο δείκτης Ελάχιστων Απαιτήσεων για τα Ίδια Κεφάλαια και τις Επιλέξιμες Υποχρεώσεις (MREL) της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώνεται στο 28%, επιτυγχάνοντας τον τελικό δεσμευτικό στόχο MREL έναν χρόνο πριν την καταληκτική ημερομηνία. Η Πειραιώς είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο, με τον δείκτη να αναμένεται να ξεπεράσει το 28% μέχρι το τέλος του 2024.

Η συναλλαγή προσέλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον με τη συμμετοχή άνω των 200 θεσμικών επενδυτών, εκ των οποίων το 70% κατανέμεται σε διαχειριστές κεφαλαίων, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία, το 21% σε τράπεζες, το 7% σε κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και το 2% σε λοιπούς επενδυτές. Περισσότερο από το 85% της έκδοσης διατέθηκε σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, ενώ το συνολικό βιβλίο εντολών ξεπέρασε τα 4,1 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 8,2 φορές τον αρχικό στόχο των 500 εκατ. ευρώ, και αποτέλεσε το μεγαλύτερο βιβλίο που έχει καταγραφεί σε έκδοση ομολόγου Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας από ελληνική τράπεζα τα τελευταία χρόνια.

Η επιτυχία της έκδοσης αποτυπώνεται στη διαμόρφωση της τελικής απόδοσης στο 4,625%, έναντι αρχικού στόχου 5,00%, και το τελικό ποσό έκδοσης σε 650 εκατ. ευρώ. Αυτό αποτελεί επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά την πρόσφατη αναβάθμισή της σε επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s Ratings, με το νέο Πράσινο Ομόλογο Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας να αποτελεί την πρώτη έκδοση νέου ομολόγου ελληνικής τράπεζας με επενδυτική βαθμίδα.

Οι BNP Paribas, BofA Securities (B&D), Commerzbank, HSBC Continental Europe και IMI - Intesa Sanpaolo ήταν οι Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι του βιβλίου προσφορών. H Ambrosia Capital και η Τράπεζα Πειραιώς ήταν οι