Ελλάδα

Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης για ασθενείς

Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης για ασθενείς
Το μέτρο της καθήλωσης (δέσιμο) εφαρμόζεται και στους 27 ασθενείς του ιδρύματος Σκαραμαγκά, που έχουν μεταφερθεί στο πρώην Λοιμωδών, στο παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής.


Ο λόγος είναι ότι οι ασθενείς αυτής της κατηγορίας όταν βρίσκονται σε κατάσταση υπερδιέγερσης, κινδυνεύουν να βλάψουν ανεπανόρθωτα τον εαυτό τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας «η καθήλωση, που ακολουθούσαν ως μέτρο αντιμετώπισης των διεγέρσεων από ετών και στη Μονάδα του Σκαραμαγκά, στις νέες μονάδες σταδιακά μειώνεται, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες. Είναι όμως επικίνδυνο να παύσει απότομα χωρίς να έχει αναπτυχθεί άλλο σύστημα παρακολούθησης και μάλιστα σε περίοδο προσαρμογής.  Η πρακτική της καθήλωσης  εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο για άτομα, που αποδεδειγμένα μπορούν να βλάψουν τον εαυτό τους και επιβάλλεται να προστατευθούν».

Σε κάθε περίπτωση, οι υπηρεσίες Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας υπογραμμίζουν ότι η απόφαση για την απομάκρυνση των φιλοξενουμένων από το Σκαραμαγκά βασίστηκε σε εκθέσεις ανεξάρτητων αρχών αλλά και σε αποφάσεις θεσμικών οργάνων.

Το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα, παραδέχεται ότι «μέσα στο ίδρυμα Σκαραμαγκά οι συνθήκες διαβίωσης ήταν στην καλύτερη περίπτωση τριτοκοσμικές. Την απερίγραπτη επικρατούσα κατάσταση είχε διαπιστώσει και ο Συνήγορος του Πολίτη ο οποίος με κατηγορηματικό τρόπο ζητούσε σε δυο εκθέσεις του την άμεση μεταφορά των φιλοξενουμένων σε κατάλληλες δομές».

Το ίδρυμα δεν φιλοξενούσε παιδιά ΑΜΕΑ αλλά ενήλικες 40 και 50 ετών που μέχρι πρότινος εξετάζονταν από παιδιάτρους. Στις δομές όπου μεταφέρθηκαν οι φιλοξενούμενοι εξετάζονται από τις κατάλληλες για τις παθήσεις τους ιατρικές ειδικότητες.

Αναφορικά με το σενάριο ότι ο σκοπός της μετακίνησης είναι η εκποίηση του ακινήτου, το υπουργείο Εργασίας τονίζει ότι «ουδέποτε ο ΟΑΕΔ που είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου είχε πρόθεση εκποίησής του. Ο ισχυρισμός ότι είναι φιλέτο ένα κτίριο που χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '60 ως σχολή και εστία μηχανικών Εμπ. Ναυτικού προφανώς δεν ευσταθεί».

Η εκτίμηση του υπουργείου Εργασίας είναι ότι «οι συνθήκες διαβίωσης για τους 27 φιλοξενουμένους έχουν βελτιωθεί. Ο προαυλισμός γίνεται όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες σε κήπο με ειδικές προδιαγραφές, ή στον ελεύθερο χώρο του Παραρτήματος. Καθημερινά γίνεται εργοθεραπεία και φυσιοθεραπεία, καθημερινά γίνεται ιατρικός έλεγχος και δύο φορές την ημέρα τουλάχιστον  γίνεται έλεγχος ζωτικών σημείων. Οι γονείς έχουν την υποστήριξη ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού και όλου του προσωπικού, που επί  30 (ή και 41 χρόνια) χρόνια φροντίζει τα παιδιά τους, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες».