Ελλάδα

Ξεχύθηκαν σε παραλίες και καταστήματα οι Αθηναίοι, μποτιλιάρισμα στους δρόμους, συνωστισμός και παραβάσεις! (φωτο)

Ξεχύθηκαν σε παραλίες και καταστήματα οι Αθηναίοι, μποτιλιάρισμα στους δρόμους, συνωστισμός και παραβάσεις! (φωτο)
Το πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς sms και περιορισμούς στις μετακινήσεις, εκμεταλλεύτηκαν οι πολίτες στο κλεινόν άστυ προκειμένου να βρεθούν είτε στις παραλίες για να απολαύσουν το μπάνιο τους, είτε για ψώνια καθώς σήμερα Κυριακή 16/5 τα καταστήματα είναι ανοιχτά μέχρι το απόγευμα.

Ο καλός καιρός και η άρση των μέτρων σε συνδιασμό με τα ανοιχτά καταστήματα έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους και στις παραλίες!

Συνωστισμός όχι μόνο για μια ξαπλώστα στις κοντινές παραλίες, αλλά ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι περισσότεροι μαζι με την βόλτα τους έκαναν και τα ψώνια τους στα καταστήματα που σήμερα είναι ανοιχτά και μάλιστα έχουν ξεκινήσει και οι εκπτώσεις!

3173717

Κάποιοι άλλοι προτίμασαν να πιουν τον καφέ τους κοντά στην παραλία!

Μποτιλιάρισμα από νωρίς το πρωί εμφάνισε η Λεωφόρος Ποσειδώνος, ενώ Βουλιαγμένη, Καβούρι, Βάρκιζα και Λαγονήσι γέμισαν από κόσμο.

3173640

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε την Κυριακή το μεσημέρι στη λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου, στο ύψος του Λαγονησίου.

3173617

Λόγω του τροχαίου προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο στο ρεύμα από Αθήνα προς Σούνιο στο ύψος της Αγίας Μαρίνας.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, η κυκλοφορία στις εθνικές οδούς Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας διεξάγεται κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον η απαγόρευση κυκλοφορίας, ξεκινά μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και από τις 12:30 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί- η μετακίνηση επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και ατομική κίνηση με κατοικίδιο. Η μετακίνηση για λόγους εργασίας γίνεται με τα ίδια έγγραφα που γινόταν ως σήμερα, ενώ για τις άλλες δύο περιπτώσεις ο πολίτης πρέπει να έχει μαζί του βεβαίωση κίνησης που να περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης του (Βεβαίωση Τύπου Β).

Λουκέτα και πρόστιμα

Συνολικά οι ελεγκτές επέβαλαν πρόστιμα ύψους 151.400€ και λουκέτα15 ημερών σε οχτώ επιχειρήσεις ενώ έγιναν και πέντε συλλήψεις υπευθύνων επιχειρήσεων.

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι:

  • Επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες εστιατορίων στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γιατί εξυπηρετούσαν κόσμο σε εσωτερικό χώρο. Και οι συνελήφθησαν.
  • Στη Στερεά Ελλάδα ένας ιδιοκτήτης μεζεδοπωλείου είχε βάλει μουσική: συνελήφθη και θα πληρώσει και πρόστιμο 2.000 ευρώ.
  • Στην Αττική, σε έξι μαγαζιά μπήκε λουκέτο και πρόστιμο 3.000 ευρώ (6Χ3.000€) γιατί οι πελάτες βρίσκονταν, ενώ δεν έπρεπε, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Πρόστιμα 500 ευρώ
  • επιβλήθηκαν και σε τρεις πελάτες (3Χ500)
  • Στην Κρήτη μαγαζί θα βάλει λουκέτο για 15 μέρες και θα πληρώσει και 10.000 πρόστιμο γιατί εξυπηρετούσε όρθιους πελάτες.
  • Στην Ήπειρο ιδιοκτήτης θα κλείσει για 15 μέρες το μεζεδοπωλείο του και θα πληρώσει και 3.000 ευρώ γιατί σέρβιρε κόσμο μέσα στο κατάστημα.
  • Επιβλήθηκαν δυο διοικητικά πρόστιμα σε ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ύψους 2.000€ έκαστο, για χρήση μουσικής στο δήμο Θεσσαλονίκης.
  • Επιβλήθηκε πρόστιμο 7.000€ και 15ήμερο λουκέτο σε ιδιοκτήτη ίντερνετ-καφέ για αναπαραγωγή μουσικής, για μη τήρηση ωραρίου και για παραμονή πελατών στον εσωτερικό χώρο της επιχείρησης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Επιβλήθηκε πρόστιμο 300€ σε ιδιοκτήτη ταξί στην Αττική για υπεράριθμους πελάτες.

Λόγω της καταγραφής υψηλών ποσοστών παραβατικότητας στη λειτουργία καταστημάτων εστίασης, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα κάνουν από εδώ και πέρα «οριζόντιους σαρωτικούς ελέγχους με επίκεντρο τις περιοχές και τις επιχειρήσεις αυτές που δεν τηρούν τους ειδικούς όρους λειτουργίας θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη δημόσια υγεία όσο και τη συλλογική προσπάθεια για τη σταδιακή επανεκκίνηση όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.