Ελλάδα

Ο «χάρτης» της ελληνικής μαφίας: Το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και οι «παραγγελίες» θανάτων (βίντεο)

Ο «χάρτης» της ελληνικής μαφίας: Το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και οι «παραγγελίες» θανάτων (βίντεο)
Για την κυβέρνηση αποτελεί «πονοκέφαλο» το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα, αναδιάταξη στην ΕΛ.ΑΣ φέρνουν οι μαφιόζικες εκτελέσεις. Πώς γίνεται το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και οι «παραγγελίες» θανάτων.

«Πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση αποτελεί το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα και ήδη το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει προβεί στις πρώτες κινήσεις, μετά και τις τελευταίες συσκέψεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και με την ΕΛ.ΑΣ.
Οι Αρχές έχουν στα χέρια τους τη «γεωγραφία» της ελληνικής μαφίας, αλλά και στοιχεία για το πώς γίνεται το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πού οφείλεται η αύξηση οργανωμένης εγκληματικότητας και των «παραγγελιών» θανάτου, με βάση τους ειδικούς.

«Θα έχουμε πόλεμο με το οργανωμένο έγκλημα». Αυτά ήταν τα λόγια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μετά το μπαράζ δολοφονιών ανθρώπων της νύχτας, την ώρα που το οργανωμένο έγκλημα απλώνει τα δίχτυα του για συνεργασίες και επέκτασης τόσο εντός, όσο και εκτός Αττικής.

Η έξαρση της εγκληματικότητας μάλιστα αποτέλεσε αφορμή για αναδιάταξη στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ, καθώς επικαιροποιείται η χαρτογράφηση των ενεργών εγκληματικών ομάδων, με ονόματα και διευθύνσεις, ενώ αναμένεται και ενίσχυση της αστυνόμευσης.

Ο «χάρτης» της ελληνικής «μαφίας»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «ΣΚΑΪ», η γεωγραφία της «ελληνικής καμόρα», όπως αποτυπώνεται στις αστυνομικές εκθέσεις, και συμπεριλαμβάνεται στο υπόμνημα-βόμβα που παρέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα - αναφέρει μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν:

  • 4 αρχηγοί των «Βόρειων» και «Νότιων». Μάλιστα σε βάρος των τριών έχουν γίνει αποτυχημένα συμβόλαια θανάτου το 2018 και το 2019.
  • Ακολουθούν 19 «υπαρχηγοί»
  • Έχει μικρύνει η οικονομική «πίτα» εκβιασμών με πολλούς όμως διεκδικητές του μαύρου χρήματος
  • Εκβιάζουν επιχειρηματίες χωρίς γεωγραφικά… σύνορα. Μπορεί να ακολουθούν έναν ιδιοκτήτη καταστήματος που έχει ενδώσει στον εκβιασμό, σε όσα καταστήματα έχει ανοίξει από Αθήνα, Κολωνάκι έως και Μύκονο. Γι αυτό τον λόγο υπάρχουν και θανατηφόρες «ζυμώσεις» μετά το lockdown.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό οι μεγάλες φατρίες επιδίδονται μόνο στους εκβιασμούς. Ουσιαστικά «μαρκάρουν» περιοχές.

Ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος από το οργανωμένο έγκλημα

Οι εγκληματικές οργανώσεις ξεπλένουν το μαύρο χρήματα σε διάφορες δραστηριότητες όπως φούρνους, βενζινάδικα, εταιρείες καφέ, κάβες, κατασκευαστικές εταιρείες, ξενοδοχεία, και… φωτοβολταϊκά πάρκα.

Γι' αυτόν τον λόγο, για να βρεθεί η άκρη του νήματος, οι Αρχές «ακολουθούν το χρήμα» (follow the money): Εχει οριστεί ειδικός εισαγγελέας συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών, όπως το ΣΔΟΕ, η Αρχή για το Ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η Οικονομική Αστυνομία, και άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Ενισχύεται δίκτυο πληροφοριών και περιπολίες

Σύμφωνα με πληροφορίες του κρατικού πρακτορείου, το δίκτυο πληροφοριών και ερευνών της Αστυνομίας ενισχύεται, ενώ επικαιροποιείται η χαρτογράφηση των ενεργών εγκληματικών ομάδων με... ονόματα και διευθύνσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείο το τέλος της πανδημίας θα φέρει και «την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών με αστυνομική παρουσία και περιπολίες». Την ευθύνη αυτή θα αναλάβουν ευέλικτες ομάδες ΔΙΑΣ, Δράση και ΟΠΚΕ, ειδικά σε πολυσύχναστες περιοχές.

Πού οφείλεται η αύξηση οργανωμένης εγκληματικότητας και των «παραγγελιών» θανάτου

Τον λόγο της αύξησης της οργανωμένης εγκληματικότητας και των «παραγγελιών» θανάτου εξήγησε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Αντεγκληματικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην υφυπουργός.

Ο κ. Παπαθεοδώρου εξήγησε και μεταξύ άλλων τον τρόπο που λειτουργεί η ελληνική καμόρα.

Η επαναφορά στην κανονικότητα δικαιολογεί εν μέρει την αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος

Αρχικά ανέφερε πώς η επαναφορά στην κανονικότητα μπορεί να αιτιολογήσει εν μέρει την αύξηση της παρουσίας και δραστηριότητας του οργανωμένου εγκλήματος γιατί γίνεται μια προσπάθεια ανακατανομής των ομάδων ισχύος ελέγχου σε όλη την Αττική και όλη την χώρα.

«Δεν αρκεί όμως αυτό για να το καταλάβουμε και να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε από την πλευρά τόσο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και όσο και της κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά.

Διπλή μετάλλαξη της εγκληματικότητας χωρίς να υπολογίζει τις ζωές ανθρώπων

Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει μια διπλή μετάλλαξη της οργανωμένης εγκληματικότητας που είναι περισσότερο βίαιη και τυφλή χωρίς να υπολογίζει τις ζωές ανθρώπων και το αν θα υπάρξουν παράπλευρα θύματα καθώς και γεωγραφική μετάλλαξη καθώς αυτό γίνεται σε όλη την Ελλάδα.

Σχετικά με το που οφείλεται αυτό σχολίασε πως τα τελευταία χρόνια έχουμε μια σκλήρυνση της δραστηριότητας του οργανωμένου εγκλήματος και γι αυτό και έχουμε αύξηση της βίας και διάχυση στην παράνομη οικονομία που ελέγχεται από το οργανωμένο έγκλημα και ομάδες που αποτελούνται από Έλληνες και Αλλοδαπούς.

Ειδικότερα αναφέρθηκε σε εταιρίες από πού «νοικιάζονται» «υπηρεσίες», δηλαδή «παραγγέλνουν» τον θάνατο κάποιου από ομάδες κακοποιών που βρίσκονται εντός και εκτός Ελλάδας.

«Συνήθως είναι εκτός των ομάδων που δρουν για να υπάρχει άμεση διαφυγή και να μην υπάρχει άμεση διασύνδεση με την συγκεκριμένη ομάδα που παραγγέλνει τον θάνατο κάποιου».

Ο καθηγητής τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα καινούργιο φαινόμενο αλλά υπήρχε στην Ελλάδα από την δεκαετία του 80 και 90 με εξάρσεις και υφέσεις και ότι είναι ένα διακρατικό ζήτημα.

Απάντησε και στο γιατί είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί το θέμα παρά το γεγονός ότι ήδη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρέδωσε υπόμνημα με στοιχεία για την ελληνική καμόρα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, ο ίδιος ανέφερε πως ως πρώτο βήμα ήταν σωστό αυτό που έγινε καθώς η χαρτογράφηση της εγκληματικότητας οδηγεί στο να ξέρουμε τι κάνει ποιος και που.

«Πρέπει να γίνει είναι αναδιάρθρωση των ειδικών υπηρεσιών της αστυνομίας»

Μεταξύ άλλων όπως υποστήριξε αυτό που πρέπει να γίνει είναι αναδιάρθρωση (εξειδίκευση-εκπαίδευση-ευελιξία κλπ) των ειδικών υπηρεσιών της αστυνομίας, ειδικές ομάδες και να μην «ακολουθούνται» μόνο τα χρήματα για το «χτύπημα» αυτών των ομάδων αλλά και η στρατολόγηση τους καθώς και η σχέση παράνομης οικονομίας με αυτές τις οργανώσεις (ξέπλυμα χρημάτων) ώστε όπως είπε να «κοπούν τα κεφάλια του φιδιού».

Εκτελέστηκαν 45 συμβόλαια θανάτου

Κάθε δύο μήνες εκτελείται και ένα συμβόλαιο θανάτου, με τελευταίο αυτό του γνωστού πυγμάχου, Τάσου Μπερδέση ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στη Βάρη, έξω από προπονητικό κέντρο τη Δευτέρα (31/05).

Είναι ενδεικτικό ότι από το 2009 έως το 2021 (μέσα σε μία 12ετία, δηλαδή) εκτελέστηκαν 45 συμβόλαια θανάτου, ενώ σημειώθηκαν δεκάδες απόπειρες δολοφονίας. Μόνο τα τελευταία 4 χρόνια (2017-2021) είχαμε 22 δολοφονίες και 6 απόπειρες δολοφονίας, εκ των οποίων τα 14 ήταν συμβόλαια θανάτου με καλάσνικοφ. Το τελευταίο πεντάμηνο διαπράχθηκαν πέντε δολοφονίες.

Όπως αναφέρθηκε, η ηγεσία του Υπουργείο στοχεύει να γίνουν συντονισμένες και εκτεταμένες ενέργειες κατά της μαφίας που δρα ανενόχλητη το τελευταίο διάστημα, όπως οι πρόσφατες δολοφονίες του 39χρονου πυγμάχου στη Βάρη (ήταν στη «λίστα Χρυσοχοΐδη» με τους 500 για την... Greek Mafia) και του 32χρονου στα Σεπόλια την Κυριακή (30/05). Γεγονότα που ανησυχούν την κυβέρνηση για τα πλοκάμια του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό τόνισε και η κυβερνητικής εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ενώ τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση δέχτηκε «βέλη» από την αντιπολίτευση για το θέμα.

Ανησυχία προκάλεσε και το συμβάν στην οδό Κουμουνδούρου, στον Άλιμο, το οποίο σημειώθηκε στις 06.00 το πρωί της Τρίτης (01/06), όταν άγνωστοι γάζωσαν πολυκατοικία, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.