Ελλάδα

«Έγκλημα μέσω facebook»: Aνοιχτό το ενδεχόμενο να «σπάσουν» τα ισόβια για την γυναίκα «αράχνη»

«Έγκλημα μέσω facebook»: Aνοιχτό το ενδεχόμενο να «σπάσουν» τα ισόβια για την γυναίκα «αράχνη»
«Ζωντανεύει» σήμερα στο Εφετείο η υπόθεση της άγριας δολοφονίας 30χρονου ενεχυροδανειστή στη Δάφνη το 2013, που έμεινε γνωστή ως το «πρώτο έγκλημα του Facebook» στην Ελλάδα

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου θα καθίσουν ξανά οι δράστες της δολοφονίας στη Δάφνη, που χαρακτηρίστηκε ως «το πρώτο έγκλημα μέσω Facebook» στην Ελλάδα, αφού ο 33χρονος ενεχυροδανειστής παγιδεύτηκε μέσω διαδικτυακής γνωριμίας με μία 24χρονη γυναίκα, η οποία εντέλει τον επισκέφθηκε σπίτι του για να συνευρεθούν, αλλά άφησε ανοιχτή την πόρτα για να τον ληστέψουν οι συγκατηγορούμενοί της.

Η δολοφονία είχε σοκάρει τότε την κοινή γνωμή, λόγω της αγριότητάς της, καθώς το θύμα είχε βρεθεί ημίγυμνο, φιμωμένο και δεμένο με μονωτική ταινία στο λαιμό, τα χέρια και τα πόδια του μέσα απο τους γονείς του στο σπίτι τους στη Δάφνη.

Για την υπόθεση καταδικάστηκαν 4 άτομα σε ισόβια για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ενώ επιβλήθηκε και 12ετής κάθειρξη στο καθέναν για ληστεία κατά συναυτουργία.

Δυο εκ των καταδικασθέντων, ωστόσο, η 31χρονη σήμερα γυναίκα που παγίδευσε το θύμα μέσω Facebook και ένας εκ των συγκατηγορουμένων της κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Εφετείου.

Η αίτησή τους έγινε εν μέρει δεκτή από τον Άρειο Πάγο και η απόφαση που εκδόθηκε από το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της χώρας, δεν αποκλείεται να ανατρέψει σημαντικά τα έως τώρα δεδομένα της υπόθεσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στις ποινές των ισοβίων που επιβλήθηκαν.

Πώς μπορούν να «σπάσουν» τα ισόβια για την γυναίκα «αράχνη»

Σημειώνεται πως ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αναίρεση της 31χρονης και έστειλε πίσω την υπόθεση στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, προκειμένου να δικαστεί ξανά για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία του ενεχυροδανειστή και όχι για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η συνδρομή της κατηγορούμενης ήταν «η διευκόλυνση της εισόδου των συγκατηγορουμένων της στο διαμέρισμα του θύματος (άφησε αρχικά ανοικτή την θύρα της κεντρικής εισόδου της οικοδομής, στην οποία διέμενε ο παθών και στη συνέχεια ειδοποίησε τηλεφωνικά τους συγκατηγορούμενούς της να ανέβουν στο διαμέρισμα) και η φυσική παρουσία της κατά τη διενέργεια των πράξεων των αυτουργών (οι οποίοι προέβησαν σε ακινητοποίηση με κτυπήματα, δέσιμο και φίμωση του θύματος, που είχαν ως αποτέλεσμα την επέλευση του θανάτου του)».

Σε περίπτωση που το Εφετείο δεχθεί ότι η κατηγορουμένη τέλεσε το συγκεκριμένο αδίκημα, η ποινή που μπορεί να της επιβληθεί είναι κάθειρξη από 5 έως 15 έτη.

Επιπλέον ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την εφετειακή απόφαση και ως προς την επιμέτρηση των ποινών των υπολοίπων κατηγορουμένων, αφού «οι διατάξεις των άρθρων 299 παρ. 1 και 380 παρ. 1 του ισχύοντος από 1-7-2019 νέου Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019), για τις οποίες καταδικάσθηκαν οι αναιρεσείοντες, είναι επιεικέστερες έναντι των αντίστοιχων διατάξεων του προϊσχύσαντος Ποινικού Κώδικα».

NETWORK