Ελλάδα

Καιρός: Λασποβροχές και ζέστη αύριο, πότε υποχωρεί η αφρικανική σκόνη

Καιρός: Λασποβροχές και ζέστη αύριο, πότε υποχωρεί η αφρικανική σκόνη Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Σε ποιες περιοχές θα είναι αυξημένες οι συγκεντρώσεις σκόνης αύριο, Κυριακή.

Αυξημένες είναι οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης και σήμερα, στην Αττική, την Κρήτη και άλλες περιοχές της χώρας, ενώ αυτό θα είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού και αύριο, Κυριακή, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων.

«Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης θα είναι μέχρι και αύριο στην Αθήνα και την υπόλοιπη χώρα. Περισσότερο επηρεάζονται τα δυτικά τμήματα, δηλαδή η δυτική και κεντρική Πελοπόννησος και η περιοχή της Κρήτης», δήλωσε στο STAR ο Θοδωρής Κολυδάς.

Η αφρικανική σκόνη «αρχίζει να υποχωρεί από την Τετάρτη και μειώνονται σημαντικές οι συγκεντρώσεις», συμπλήρωσε ο διευθυντής της ΕΜΥ.

Πάντως, ο μετεωρολόγος σημείωσε ότι στην Αθήνα- όπου μέχρι σήμερα η θερμοκρασία είναι κάτω από τους 30 βαθμούς- «δεν είναι τόσο δύσκολη» η κατάσταση. «Οι ειδικές μετρήσεις που κάνει το υπουργείο για τους επικίνδυνους ρύπους, τα PM10, δεν βρίσκονται σε ιδιαίτερα αυξημένες τιμές», εξήγησε.

Αύριο, Κυριακή, στην Αθήνα η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 30 βαθμούς και στα νότια τους 30-33 βαθμούς Κελσίου. «Η ζέστη θα έχει μια δεύτερη κορύφωση, την Τρίτη και την Τετάρτη και θα επηρεαστούν κυρίως οι ανατολικές περιοχές, επεσήμανε ο Θοδωρής Κολυδάς.

Η κατάσταση στην Κρήτη λόγω αφρικανικής σκόνης

Η περιφέρεια Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση για την αφρικανική σκόνη, λόγω των συγκεντρώσεων στην περιοχή.

Με βάση τις έως τώρα καταγεγραμμένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) στο δίκτυο των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του δικτύου «ΣΧΕΔΙΑ» της περιφέρειας Κρήτης και την ενημέρωση από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης, ανακοινώθηκε ότι

«σύμφωνα και με τα προγνωστικά μοντέλα οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις ΑΣ10 για σήμερα Σάββατο 18/05/2024 και την Κυριακή 19/05/2024 θα κυμανθούν σε μέτρια επίπεδα (51-75 μg/m3) λόγω του έντονου φαινομένου μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα».

skoni-xartis_7cbde.png

Για αυτό τον λόγο, με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, η περιφέρεια Κρήτης έκανε συστάσεις στους πολίτες:

«Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους».

Παράλληλα ενημέρωσε τους πολίτες ότι οι μάσκες υψηλής προστασίας FFP2, Ν95 & KN95, δεδομένου ότι συγκρατούν σωματίδια μεγέθους ≥0,3 μm, μπορούν να προστατεύσουν όσους πρέπει να δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Λήψη μέτρων βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους

  • Διατηρήστε σε καλό επίπεδο την ποιότητα αέρα στο σπίτι, στο γραφείο, κ.α.
  • Ελαχιστοποιήστε τη διείσδυση εξωτερικού αέρα, διατηρώντας κλειστά – όσο γίνεται – τα παράθυρα και τις πόρτες.
  • Βελτιώστε τη μόνωση των εσωτερικών χώρων (χαραμάδες θυρών και παραθύρων) για να εμποδίσετε την είσοδο της σκόνης στον εσωτερικό χώρο.
  • Ενεργοποιήστε έγκαιρα τη συσκευή καθαρισμού αέρα– εφόσον υπάρχει – και βεβαιωθείτε ότι έχει τα κατάλληλα φίλτρα και λειτουργεί κανονικά.
  • Καθαρίστε με υγρό πανί επιφάνειες επαφής, όπως τραπέζια και πάγκους, και σφουγγαρίστε το δάπεδο.
  • Αποφύγετε δραστηριότητες που επιδεινώνουν την ποιότητα αέρα στους εσωτερικούς χώρους, όπως κάπνισμα, χρήση ηλεκτρικής σκούπας, μαγείρεμα με γκάζι, άναμμα κεριών και τζακιών.

Ο καιρός αύριο: Σκόνη, λασποβροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Τοπικές λασποβροχές αναμένονται σε αρκετές περιοχές της χώρας αύριο, Κυριακή, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού του Meteo, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα δυτικά και τα νότια.

Αναλυτικότερα, αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις, αυξημένες στα βόρεια και τις θερμές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας. της Κεντρικής και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη βόρεια Αφρική, με αυξημένες συγκεντρώσεις κυρίως στα δυτικά και νότια, με αποτέλεσμα στις περιοχές που θα εκδηλωθούν φαινόμενα να δημιουργηθεί λασποβροχή.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις, παροδικά πυκνότερες και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και ανατολικά τμήματα θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νεφώσεις παροδικά πυκνότερες, με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής κυρίως το πρωί, είναι η πρόγνωση για τη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 28 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα (στη δυτική Μακεδονία από 13 έως 26 βαθμούς), 17 έως 32 βαθμούς στην κεντρική και νότια Ελλάδα, 18 έως 33 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα (από 15 έως 27 βαθμούς στην Ήπειρο), 18 έως 31 βαθμούς στις Κυκλάδες και από 20 έως 35 βαθμούς στην Κρήτη (τοπικά στη βόρεια Κρήτη έως 37 βαθμούς), 18 έως 34 βαθμούς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από 22 έως 32 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Μαρουσάκης: Πάνω από τα κανονικά επίπεδα η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες

Ανοδική πορεία αναμένεται να ακολουθήσει η θερμοκρασία τα επόμενα 24ωρα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπου θα ξεπεράσει αρκετά τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού του Κλέαρχου Μαρουσάκη.

Η άνοδος του υδράργυρου θα αφορά κυρίως τη δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα, καθώς πιο βόρεια η αστάθεια θα εμποδίσει τον υδράργυρο να προσεγγίσει καλοκαιρινές τιμές, επισημαίνει.

{https://www.youtube.com/watch?v=gtzKSTzXVp8}

{https://www.youtube.com/watch?v=aCzG6nWU978}

{https://www.youtube.com/watch?v=zoG26zOiFF4}

{https://www.youtube.com/watch?v=uKf_HLbJBQs}