Ελλάδα

Συνελήφθη ο δραπέτης «τοξοβόλος του Συντάγματος»

Συνελήφθη ο δραπέτης «τοξοβόλος του Συντάγματος»
Η μεγάλη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που έγινε τη νύχτα στην περιοχή των Εξαρχείων, κατά την οποία έγιναν τρεις συλλήψεις, έφερε στα χέρια των αρχών τον 32χρονο Γιάννη Μιχαηλίδη, τον λεγόμενο «τοξοβόλο του Συντάγματος».

Ο Μιχαηλίδης εντοπίστηκε σε σπίτι της περιοχής των Εξαρχείων, το οποίο ανήκει σε φίλη του και οι αρχές εκτιμούν πως μάλλον την είχε επισκεφθεί και δεν έμενε εκεί, ενώ μαζί του συνελήφθησαν δύο γυναίκες, με τη μία να θεωρείται συνεργός της Πόλα Ρούπα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η έρευνα για τον Μιχαηλίδη έφερε και σοβαρά ευρήματα, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για οπλισμό.

Ο Μιχαηλίδης ήταν κρατούμενος στις φυλακές της Τίρυνθας από όπου είχε αποδράσει τον περασμένο Ιούνιο, δεν επέστρεψε και αναζητούνταν. Είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», ενώ ο χαρακτηρισμός «τοξοβόλος» τον συνοδεύει από επεισόδια που είχαν γίνει στο κέντρο της Αθήνας το 2011, με τον ίδιο να καταγράφεται να στρέφει ένα τόξο προς τη Βουλή.

Συγχαρητήρια από Μητσοτάκη και Ραγκούση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Συγχαρητήρια έδωσε και ο Γιάννης Ραγκούσης με δήλωσή του.

«Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνεχίζει να κάνει δουλειά ουσίας, άξιας συγχαρητηρίων, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και με συνεχή σημαντικά αποτελέσματα, όλα τα τελευταία χρόνια», αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη σύλληψη του λεγόμενου «τοξοβόλου του Συντάγματος».

Ο βουλευτής και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει επίσης ότι «εξακολουθεί να υπενθυμίζει στην κυβέρνηση ποια είναι η ουσιαστική αποστολή και ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας, ποια πρέπει να είναι η υπεύθυνη αντιμετώπισή της από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καθώς και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Για την επιχείρηση και τις συλλήψεις η ΕΛΑΣ εξέδωσε την ανακοίνωση:

«Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) μετά από συντονισμένη επιχείρηση συνελήφθησαν πρωινές ώρες χθες 29-01-2020 στην Αθήνα, ημεδαπός άνδρας 32 ετών και δύο ημεδαπές γυναίκες, 26 και 28 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι επέβαιναν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή και έφεραν μαζί τους βαρύ οπλισμό.

Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη».

Βαρύς οπλισμός στο κλεμμένο ΙΧ

Σε κλεμμένο αυτοκίνητο, μέσα στο οποίο βρέθηκε βαρύς οπλισμός, επέβαιναν ο «τοξοβόλος του Συντάγματος» και οι δύο γυναίκες, που συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οπλισμός αποτελείτο από ένα πολεμικό τυφέκιο καλάσνικοφ, ένα αυτόματο «ούζι» και τουλάχιστον δύο πιστόλια, με τους τρεις συλληφθέντες να παρακολουθούνται από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που ακινητοποίησαν το κλεμμένο αυτοκίνητο στην Αγία Παρασκευή, καθώς εκινείτο προς την οδό Αγίου Ιωάννου από την πλευρά του Υμηττού.

Συλληφθέντες είναι ο 32χρονος, γνωστός ως «τοξοβόλος του Συντάγματος», ο οποίος είχε συλληφθεί στο παρελθόν με τόξο σε διαδήλωση, μια 28χρονη συνεργάτης της Πόλας Ρούπα του «Επαναστατικού Αγώνα», που είχε συλληφθεί μαζί της πριν από τρία χρόνια σε επιχείρηση που έγινε στην Ηλιούπολη και τον 'Αγιο Δημήτριο και μια 26χρονη, φίλη του 32χρονου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία γίνεται έρευνα σε σπίτι που διέμενε ο 32χρονος και η φίλη του.

Ο 32χρονος είχε καταδικαστεί το 2015 σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη, έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και για τη διπλή ληστεία σε τράπεζες στο Βελβεντό Κοζάνης και απέδρασε από τις αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας.

Η 28χρονη είχε αφεθεί ελεύθερη λόγω παρέλευσης του 18μήνου από τη σύλληψή της, με περιοριστικούς όρους, αλλά εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της δίκης της τον Ιούνιο του 2019.

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνεχίζονται οι έρευνες, προκειμένου να διευκρινιστούν οι δραστηριότητες των συλληφθέντων, καθώς και αν εμπλέκονται σε έκνομες ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο καιρό.

Εκπροσώπος Τύπου ΕΛΑΣ: Συμμετείχε σε ληστεία

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας:

«Πρωινές ώρες χθες 29-01-2020, συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τρεις ημεδαποί και συγκεκριμένα ένας άνδρας και δύο γυναίκες.

Η σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα, όπου συνδυάσθηκαν πληροφορίες και στοιχεία. Ακολούθησε συντονισμένη επιχείρηση σε περιοχή της Αττικής, όπου εντοπίστηκαν να επιβαίνουν σε κλεμμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

Πρόκειται για:

  • 32χρονο, ο οποίος δραπέτευσε την 07-06-2019 από τις Φυλακές Τύρινθας, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης για σωρεία αδικημάτων.
  • 28χρονη, σε βάρος της οποίας εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση πολυετούς κάθειρξης, ως μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα» και
  • 26χρονη, η οποία ήταν η οδηγός του κλεμμένου οχήματος.

Κατά την έρευνα στο ανωτέρω αυτοκίνητο, βρέθηκαν μεταξύ άλλων:

πιστόλι με φυσίγγιο στη θαλάμη, το οποίο έφερε στην κατοχή του ο συλληφθείς,
αυτόματο υποπολυβόλο, το οποίο έφερε φυσίγγιο στη θαλάμη,
πολεμικό τυφέκιο τύπου «καλάσνικοφ», το οποίο έφερε φυσίγγιο στη θαλάμη,
(4) γεμιστήρες,
πλήθος φυσιγγίων, διαφόρων διαμετρημάτων,
(3) καταφανώς πλαστά Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας, που αντιστοιχούσαν στον κάθε έναν από τους συλληφθέντες με τη φωτογραφία τους,
(5) συσκευές κινητής τηλεφωνίας, εκ των οποίων η μία τύπου «smartphone» και σε λειτουργία,
ζευγάρι κλεμμένων πινακίδων κυκλοφορίας, από τις οποίες είχε αφαιρεθεί το ανάγλυφο εντύπωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας,
ασύρματος πομποδέκτης, συντονισμένος σε κανάλι της ΕΛ.ΑΣ., με ακουστικά,
χρηματικό ποσό, άνω των 3.300 ευρώ και
πλήθος ειδών ρουχισμού, διαφόρων μεγεθών.
Επιπλέον, σε σωματική έρευνα στην 28χρονη συλληφθείσα, βρέθηκαν μεταξύ άλλων:

πιστόλι, που έφερε φυσίγγιο στη θαλάμη,
γεμιστήρας,
φυσίγγια των 9 mm,
συσκευή κινητής τηλεφωνίας, η οποία ήταν απενεργοποιημένη και
(5) κλειδιά οικιών.
Από τις εργαστηριακές εξετάσεις στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, τα παραπάνω όπλα δεν ταυτοποιήθηκαν σε άλλη εγκληματική ενέργεια.

Από τις έρευνες, βάσει γενετικού υλικού, διαπιστώθηκε ότι ο 32χρονος συλληφθείς συμμετείχε σε ένοπλη ληστεία που πραγματοποιήθηκε την 29-08-2019 σε υποκατάστημα Τράπεζας, στην περιοχή Ερυμάνθεια Αχαΐας, κατά την οποία αφαιρέθηκε το χρηματικό ποσό των (150.380) ευρώ.

Οι έρευνες συνεχίζονται».

Δείτε φωτογραφίες:

630

631

632

634