Διεθνή

Ολλανδία και Τουρκία στα άκρα - «Διωγμός» του Ολλανδού πρέσβη σε κράτηση τουρκάλα υπουργός

Ολλανδία και Τουρκία στα άκρα - «Διωγμός» του Ολλανδού πρέσβη σε κράτηση τουρκάλα υπουργός
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός ανέφερε πριν από λίγο ότι οι υπουργοί της Τουρκίας είναι ελεύθεροι να επισκεφτούν την χώρα άλλα όχι για να μιλήσουν σε ομάδες Τούρκων.  Η ολλανδική πρεσβεία, το ολλανδικό προξενείο στην Άγκυρα, αλλά και οι κατοικίες του ολλανδού πρεσβευτή , του ολλανδού επιτετραμμένου και του γενικού προξένου έχουν αποκλεισθεί για λόγους ασφαλείας, δήλωσαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή του ολλανδού πρεσβευτή, που βρίσκεται σε άδεια, στην Αγκυρα «για κάποιο χρονικό διάστημα».

Η ολλανδική πρεσβεία, το ολλανδικό προξενείο στην Αγκυρα, αλλά και οι κατοικίες του ολλανδού πρεσβευτή , του ολλανδού επιτετραμμένου και του γενικού προξένου έχουν αποκλεισθεί για λόγους ασφαλείας, δήλωσαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Tούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε σήμερα να απαντήσει στην απαγόρευση από την Ολλανδία της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας πως η στάση της Χάγης έχει οσμή ναζισμού. «Είναι τα απομεινάρια των ναζί, είναι φασίστες» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος στη διάρκεια συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη. «Μπορείτε να απαγορεύσετε στον υπουργό Εξωτερικών μας να πετάξει, αλλά στο εξής να δούμε πώς θα προσγειώνονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία».

Οι αρχές του Ρότερνταμ ανακάλεσαν χθες την άδεια να παραστεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συγκέντρωση υπέρ των σχεδίων του Ερντογάν να επεκτείνει τις εξουσίες του, που θα τεθούν σε δημοψήφισμα τον ερχόμενο μήνα. Και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν απαγορεύσει τη συμμετοχή τούρκων αξιωματούχων σε τέτοιες συγκεντρώσεις.

Η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας εμποδίστηκε από την ολλανδική αστυνομία να εισέλθει στο τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NOS News. Τούρκοι υποστηρικτές του Ερντογάν διαδηλώνουν υπερ της υπουργού ενώ παρεμποδίστηκαν από τις ολλανδικές αρχές να πλησιάσουν την αυτοκινητοπομπή της υπουργού που κρατείται.

Το NOS μετέδωσε εικόνες όπου φαίνεται η Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά να βγαίνει από αυτοκίνητο μπροστά από το κτίριο του προξενείου και να εμποδίζεται από την αστυνομία όταν προσπαθεί να εισέλθει. Δεν συνελήφθη, διευκρινίζεται.

Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε πληροφορία του NOS, σύμφωνα με την οποία η υπουργός κρατείται.

Η Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά είχε δηλώσει ότι θα ταξιδέψει οδικώς προς το Ρότερνταμ της Ολλανδίας, αφού η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε την προσγείωση εκεί του αεροπλάνου που μετέφερε τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων βρισκόταν στη Γερμανία και αποφάσισε να κατευθυνεί προς την Ολλανδία παρά το γεγονός ότι ματαιώθηκαν εκδηλώσεις στις οποίες επρόκειτο να παραστεί εκεί.