Διεθνή

Ο Τζόνσον παρακάμπτει την καραντίνα, στήνοντας αερογέφυρα με την Ελλάδα

Ο Τζόνσον παρακάμπτει την καραντίνα, στήνοντας αερογέφυρα με την Ελλάδα
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, θέλει να στήσει αερογέφυρες με χώρες με καλά επιδημιολογικά στοιχεία, ανάμεσα τους και την Ελλάδα, με σκοπό να κρατήσει τον τουρισμό σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο.

Το σχέδιο του Τζόνσον διαμορφώνεται με στόχο να κάμψει τις αντιδράσεις των Τόρηδων για την καραντίνα των 14 ημερών που έχει ανακοινώσει η Βρετανία ότι θα επιβάλει σε τουρίστες από το εξωτερικό.

Ο Τζόνσον προσπαθεί να βρει τρόπο να αμβλύνει τις αντιδράσεις, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η 14ημερη καραντίνα θα «σκοτώσει» τον ταξιδιωτικό κλάδο.

Παράλληλα, τα στοιχεία ότι μόλις 23 άτομα χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο Gatwick σε μια ολόκληρη ημέρα την περασμένη εβδομάδα - όταν προ κορονοϊού χρησιμοποιούσαν το αεροδρόμιο 45.000 άτομα ημερησίως, δημιουργούν αντιδράσεις.

Βουλευτές χαρακτήρισαν γελοίο και άσκοπο το μέτρο της καραντίνας για τους τουρίστες διότι σε όποιους επιβληθεί θα τους επιτρέπεται να βγαίνουν έξω για να αγοράσουν φαγητό και δεν θα επιτρέπεται σε αξιωματούχους να μπαίνουν στα σπίτια τους.

Η αναλυτική πρόταση αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών τις επόμενες ώρες, με τους νέους όρους να αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα. Εξετάζονται πολλά ενδεχόμενα για τη χαλάρωση αυτού του μέτρου, αναφέρουν οι εφημερίδες Times, Telegraph και Guardian.

Η κυβέρνηση έκανε γνωστό πως θα επανεκτιμά το μέτρο κάθε τρεις εβδομάδες και εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκρίνει τη δημιουργία αερογεφυρών από το τέλος του μήνα, καθώς πλησιάζουν οι θερινές διακοπές, σύμφωνα με τους Times.

Οι χώρες με τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να δημιουργήσει αερογέφυρες θα επιλεγούν ανάλογα με την οικονομική σημασία τους για το Ηνωμένο Βασίλειο, με το επίπεδο του κινδύνου μετάδοσης του ιού, με τον αριθμό των επιβατών τους οποίους θα αφορούν και με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στα αεροδρόμια.

Όσον αφορά τους ταξιδιώτες που φθάνουν από την Ελλάδα, την Αυστραλία και την Πορτογαλία, αυτοί θα μπορούν να αποφύγουν την καραντίνα, σύμφωνα με την Daily Telegraph. Ο Μπόρις Τζόνσον «προσωπικά ευνοεί τις αερογέφυρες, μετά τις επικρίσεις στις τάξεις των συντηρητικών και τις προειδοποιήσεις άνω των 200 διευθυντικών στελεχών των αερομεταφορών και του τουρισμού, όπως αυτοί της Ryanair και της IAG, στην οποία ανήκει η British Airways» καταλήγει το δημοσίευμα.