Διεθνή

Σεισμός στην Τουρκία: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις περί αναβολής των εκλογών εν μέσω λαϊκής οργής για τις δεκάδες χιλιάδες των νεκρών

Σεισμός στην Τουρκία: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις περί αναβολής των εκλογών εν μέσω λαϊκής οργής για τις δεκάδες χιλιάδες των νεκρών
Η καταστροφική κλίμακα του σεισμού της Δευτέρας στη νότια Τουρκία φέρει «σημαντικές δυσκολίες» στη διεξαγωγή των εκλογών που προγραμματίζονταν για τα μέσα Μαΐου, δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος, στην πρώτη ένδειξη ότι οι Αρχές εξετάζουν την αναβολή τους.

Ήταν πριν περίπου ένα μήνα όταν ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωνε πως θα διεκδικήσει εκ νέου την παραμονή στου στην εξουσία στις εκλογές, που τοποθετούσε ο ίδιος στις 14 Μαΐου.

Δημοσκοπήσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από τον σεισμό έδειχναν ότι θα είναι η πιο δύσκολη εκλογική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα.

Η δημοτικότητα του Ερντογάν έχει ήδη διαβρωθεί από το εκτινασσόμενο κόστος διαβίωσης και την καταβύθιση της λίρας. Σήμερα, πλέον, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κύμα επικρίσεων για τα αντανακλαστικά της κυβέρνησής του στον φονικότερο σεισμό που έπληξε την Τουρκία από το 1999, λίγο προτού ανέλθει στην εξουσία.

Στην περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς ζουν περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι νεκροί αγγίζουν πλέον τις 15.000 ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων στερούνται πλέον στέγης, αφού ο σεισμός κατέστρεψε τα σπίτια τους.

Είναι πραγματικά πολύ νωρίς να μιλάμε για τις εκλογές, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη για τρεις μήνες. Το 15% του πληθυσμού ζει σε εκείνη την περιοχή, μια περιοχή που παράγει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ.

Όπως διευκρίνε, το κόμμα ΑΚ του Ερντογάν (AKP) και ο κοινοβουλευτικός του σύμμαχος MHP θα εξετάσουν το θέμα, αλλά άφησε να εννοηθεί πως είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί οτιδήποτε αμέσως μετά τον σεισμό και ενώ ο απολογισμός των νεκρών εξακολουθεί να αυξάνεται.

Φαίνεται πως έχουμε βγει από την προεκλογική περίοδο στην οποία μπαίναμε. Θα εξετάσουμε τις εξελίξεις, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου.

Φουντώνει η οργή στο Χατάι

Η αγανάκτηση αυξάνεται στις πληγείσες περιοχές. Οικογένειες που έχουν χάσει τα πάντα κατήγγειλαν την Τρίτη μια κυβέρνηση ανίκανη να τους προσφέρει βοήθεια ή ακόμη και να σώσει τους συγγενείς τους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.

Η αναλύτρια Γκονούλ Τολ, που βρισκόταν στην Τουρκία την ώρα του σεισμού και η οποία έχασε συγγενείς της, δήλωσε ότι η οργή είναι αισθητή στην επαρχία Χατάι.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι (ο Ερντογάν) δεν την ένιωσε διότι το επίπεδο της αγανάκτησης, της οργής, το είδα με τα μάτια μου. Είμαι βέβαιη ότι θα έχει επιπτώσεις», σημείωσε η διευθύντρια του προγράμματος για την Τουρκία στο Middle East Institute με έδρα τις ΗΠΑ.

Το 1999, συνέχισε, η κοινωνία των πολιτών είχε εργαστεί αδιάκοπα για να βοηθήσει τα θύματα. Αλλά αυτή τη φορά υπάρχουν λιγότερες οργανώσεις, διότι ο Ερντογάν διέλυσε αρκετές μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

«Είκοσι χρόνια αργότερα, δεν είμαστε σε καλύτερη μοίρα», σχολίασε η Τολ. «Ο Ερντογάν όχι μόνο αποδυνάμωσε τους κρατικούς θεσμούς, αλλά και την τουρκική κοινωνία των πολιτών».

Με μπλόκο στο Twitter και ελεγχόμενα ΜΜΕ επιχειρεί να «κλέψει» τις εντυπώσεις ο Ερντογάν

Την ώρα που φουντώνει, ωστόσο, η λαϊκή οργή εναντίον του Τούρκου προέδρου, αυξάνονται και οι δυσκολίες σύνδεσης στο Twitter.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι δεν είχαν πρόσβαση στο Τwitter στην Τουρκία, ενώ κι η υπηρεσία παρακολούθησης διακυβέρνησης του διαδικτύου netblocks.org επεσήμανε ότι η πρόσβαση στο Twitter ήταν περιορισμένη «σε αρκετούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου στην Τουρκία».

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν δεν γίνεται στόχος επικρίσεων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, υπενθυμίζουν οι ειδικοί, κάτι που του προσφέρει πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του.

Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν πολύ λίγο στο πρόβλημα των κακών κατασκευών, μετά την κατάρρευση πολλών κτιρίων λόγω του σεισμού, ακόμη και κάποιων που είχαν ανεγερθεί λιγότερο από έναν χρόνο πριν.

Η κυβέρνηση όμως έχει θεσπίσει νέους πολεοδομικούς κανόνες ήδη από το 1998.

«Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι ο αυξημένος αριθμός θανάτων δεν οφείλεται μόνο στον σεισμό, αλλά και στις κακής ποιότητας οικοδομές που ανεγέρθηκαν χωρίς σωστό ρυθμιστικό πλαίσιο», τόνισε ο Τσαλισκάν.

Το 1999 ο Τύπος είχε επικρίνει την αργή αντίδραση των αρχών, αλλά όχι τώρα.

“Το γεγονός ότι τα εθνικά μέσα ενημέρωσης είναι σε μεγάλο βαθμό ευνοϊκά προς εκείνον σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα διαχειριστεί το επίσημo αφήγημα και ενδέχεται να ωφεληθεί από την κατάσταση”, υπογράμμισε η Αντελίνε Βαν Χούτε, σύμβουλος για την Ευρώπη του Economist Intelligence Unit.