Διεθνή

Αυστρία: Η σύγκρουση κεντροδεξιών και σοσιαλδημοκρατών και η πρωτιά της ακροδεξιάς

Αυστρία: Η σύγκρουση κεντροδεξιών και σοσιαλδημοκρατών και η πρωτιά της ακροδεξιάς
Σε μία περίοδο έντονων αναταράξεων στην κοινωνία της Αυστρίας λόγω του μεταναστευτικού και στην τρέχουσα φάση εξαιτίας των αντιδράσεων για όσα διαδραματίζονται στο Ισραήλ και τη Γάζα, πυροδοτείται μια νέα ένταση μεταξύ του κυβερνητικού Λαϊκού Κόμματος ÖVP και του σοσιαλδημοκρατικού SPÖ.

Την ίδια ώρα, το ακραίο FPÖ, γνωστό και ως "Κόμμα της Ελευθερίας" προελαύνει στα εννέα ομοσπονδιακά κρατίδια της χώρας, ενώ προηγείται στις μετρήσεις με ποσοστά που ξεπερνούν ακόμα και το 30%. Με άλλα λόγια, έχει πετύχει να αλλάξει τα δεδομένα μέσα από την προώθηση της δικής του ατζέντας με αιχμή του δόρατος το μεταναστευτικό και την οικονομία, δηλαδή με τα θέματα που προκαλούν εύλογα μεγαλύτερη αγωνία στην αυστριακή κοινωνία και αυξάνουν τους δείκτες ανασφάλειας.

Η δυναμική που έχει αναπτύξει το FPÖ έχει ταράξει τα νερά και αποτελεί θέμα συζήτησης σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο κύμα συντηρητικοποίησης των χωρών και ανόδου των άκρων χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η κατάληξη. Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της χώρας αντιπαρατίθενται διαρκώς τόσο για ζητήματα εσωτερικής κατανάλωσης, όσο και για τις διεθνείς εξελίξεις, λόγου χάριν για τις σφοδρές συγκρούσεις στη Γάζα.

Η δυσμενής κατάσταση στο Ισραήλ έχει προκαλέσει κομφούζιο στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών, καθώς το κόμμα αδυνατεί να διατυπώσει μια ξεκάθαρη θέση επί των εξελίξεων. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η λεγόμενη αριστερή πτέρυγα του SPÖ έχει τοποθετηθεί ακόμα και υπέρ της Χαμάς, γεγονός που έχει προκαλέσει έκρηξη αντιδράσεων στην αντίπερα όχθη.

Μάλιστα, στελέχη του ÖVP ζήτησαν ευθέως από τον ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Andreas Babler να αποστασιοποιηθεί από τις αντι-ισραηλινές δραστηριότητες. Παράλληλα, συγκεκριμένες υποθέσεις με άρωμα σκανδάλου και με πρωταγωνιστές τοπικά στελέχη του SPÖ έχουν προκαλέσει ζημιά στην εικόνα των σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι δέχονται δημοσκοπική πίεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος Christian Stocker απέστειλε επιστολή προς τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Andreas Babler , με την οποία τον επικρίνει σφόδρα, τόσο για τη στάση του στο παλαιστινιακό, όσο και για την εμπλοκή των στελεχών του κόμματος του σε ύποπτες συμφωνίες για αξιοποίηση ιδιοκτησιών με αθέμιτο τρόπο.

Μάλιστα, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν δεχθεί αυστηρή κριτική από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και για τα δύο θέματα. Μπορεί οι εθνικές εκλογές στην Αυστρία να αργούν ακόμα, αλλά οι τελευταίες αναμετρήσεις σε τοπικό επίπεδο οδηγούν στα εξής συμπεράσματα: το κυβερνητικό κόμμα χάνει συνεχώς δυνάμεις και μάχεται να κρατηθεί πάνω από το 20%, η ακροδεξιά προηγείται σταθερά, ενώ οι Σοσιαλιστές διατηρούν τα ποσοστά τους, αν και θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη συγκυρία, να προβάλλουν μια κοινωνική ατζέντα, αποκομίζοντας μεσοπρόθεσμα οφέλη και ανακόπτοντας την πορεία της ακροδεξιάς, και την απήχηση της κυρίως στις ευπαθείς ομάδες και στην εργατική τάξη.

Η αυστριακή πολιτική σκηνή διανύει μια περίοδο ανατροπών, ενώ τα μέτωπα στο εσωτερικό αυξάνονται και δημιοργούν προϋποθέσεις για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των λαϊκίστικων και ακραίων δυνάμεων.