Διεθνή

Οι ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις και το ιστορικό momentum

intime intime
Η Ε.Ε προετοιμάζεται για μία γεμάτη προκλήσεις προεκλογική περίοδο ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2024.

Οι επόμενοι έξι μήνες θα αποδειχθούν καθοριστικοί για τη διαμόρφωση του κλίματος, μέσα στο οποίο εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την περίοδο 2024-2029.

Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα διανύει μία κρίσιμη περίοδο, όπου δοκιμάζονται οι αντοχές του, αλλά και η ανθεκτικότητα του.

Οι μνήμες από το Brexit είναι ακόμη νωπές, ενώ οι αντιευρωπαϊκές και λαϊκίστικες δυνάμεις με ακραίο λόγο και πολιτικό αφήγημα που παραπέμπει σε κυνήγι μαγισσών, επιχειρούν να αλλάξουν τα αριθμητικά δεδομένα και να εξασφαλίσουν ισχυρή εκπροσώπηση στην επόμενη Ευρωβουλή.

Η δυναμική που αναπτύσσουν δεν περνά απαρατήρητη τόσο από τα υπόλοιπα κόμματα, όσο και από αναλυτές με μακρά εμπειρία στην ευρωπαϊκή πολιτική, που καταγράφουν τη στροφή των πολιτών σε αντισυμβατικές λύσεις, που δεν συνάδουν ωστόσο με τις αρχές και τις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών δεν είναι άμοιρη ευθυνών, κυρίως για τα όσα έκανε ή δεν έκανε τις περασμένες δεκαετίες με αποτέλεσμα ένα σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης να μην έχει ουσιαστική επαφή με τα δρώμενα σε επίπεδο Ε.Ε, ή ακόμα να διατηρεί και μια λανθασμένη άποψη για το τι πραγματικά πρεσβεύει το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Το επικοινωνιακό αυτό κενό αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα που διαταράσσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των Βρυξελλών και των τοπικών κοινωνιών, ενώ αφήνει περιθώρια σε κάθε λογής δημαγωγούς να αυξήσουν την επιρροή τους στο εκλογικό ακροατήριο, με έναν αυστηρά καταγγελτικό λόγο, χωρίς να καταθέτουν σοβαρές εναλλακτικές για τον οδικό χάρτη που πρέπει να χαράξει η Ευρώπη με φόντο το 2030.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων έχουν μπει στο μικροσκόπιο των πολιτικών δυνάμεων που είναι κυρίαρχες στην παρούσα φάση, όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και οι Σοσιαλδημοκράτες, το οποίο όμως χάνει δυνάμεις σε κρίσιμες χώρες όπως η Γερμανία.

Στο ΕΛΚ αντιμετωπίζουν με προβληματισμό την εικόνα που διαμορφώνεται, ενώ έχουν θέσει σε ετοιμότητα το μηχανισμό που θα τρέξει την καμπάνια των ευρωεκλογών.

Το γεγονός ότι προηγούνται σταθερά στις μετρήσεις έναντι των Ευρωπαίων σοσιαλιστών (Poll of the Polls, Politico) δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς γνωρίζουν ότι ο πραγματικός αντίπαλος για τους ίδιους, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη έρχεται από τα άκρα δεξιά.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα η ανάγκη για άμεση επικοινωνία με τους πολίτες είναι αδήριτη, ενώ η αξιοποίηση κάθε διαύλου για την προβολή των πολιτικών που συμβάλλουν αποφασιστικά στη βελτίωση καθημερινότητας του πολίτη επιβεβλημένη.

Θετικά αποτιμάται το γεγονός ότι η ηγεσία του ΕΛΚ έχει χαράξει μια σαφή διαχωριστική γραμμή απέναντι στους λαϊκιστές, ενώ στη μάχη των ευρωεκλογών πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν και ισχυρά κόμματα που ανήκουν στη δική του πολιτική οικογένεια, από συγκεκριμένες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, αλλά και το CDU/CSU στη Γερμανία που επανέκαμψε δυναμικά και διατηρεί το προβάδισμα σε όλες τις μετρήσεις σε εθνικό επίπεδο.

Το δίλημμα «μπροστά» ή «πίσω» συνοψίζει τη φιλοσοφία που διέπει τις δυνάμεις του λεγόμενου ευρωπαϊκού τόξου, στις πλάτες των οποίων πέφτει ένα μεγάλο βάρος της ιστορίας, αλλά και της υπεράσπισης ενός βιώσιμου κοινού μέλλοντος.