Διεθνή

Σερβία: Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Βούτσεβιτς

Σερβία: Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Βούτσεβιτς Φωτογραφία: EPA/ ANDREJ CUKIC
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση της Σερβίας είναι το ζήτημα του Κοσόβου, είπε ο Βούτσεβιτς.

Το κοινοβούλιο στη Σερβίας έδωσε το πράσινο φως στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται ο πρόεδρος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), Μίλος Βούτσεβιτς με 152 ψήφους υπέρ σε σύνολο 250 βουλευτών.

Η νέα κυβέρνηση θα έχει τέσσερις αντιπροέδρους και 30 υπουργεία και εκτός από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα στην κυβέρνηση συμμετέχουν επίσης το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) και πέντε μικρότερα κόμματα.

Κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις ο Βούτσεβιτς έκανε λόγο για «κυβέρνηση συνέχειας», που θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις διεθνείς προκλήσεις «διατηρώντας την ανεξαρτησία της χώρας στην λήψη αποφάσεων και συνεχίζοντας την πολιτική της στρατιωτικής ουδετερότητας».

Η μεγαλύτερη πρόκληση όπως είπε, θα αποτελέσει το ζήτημα του Κοσόβου και η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας.  Χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ ενώ υπερασπίστηκε παράλληλα, την πολιτική των στενών σχέσεων με την Κίνα. Επέμεινε ακόμα στην μη επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Στην πραγματικότητα θα πρέπει με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην διατήρηση των δεσμών με την Ρωσία και την Κίνα και την φιλοδοξία μας να γίνουμε μέλη της ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούτσεβιτς.

Ο Βούτσεβιτς ανακοίνωσε ακόμα ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνησή του θα καταθέσει νομοσχέδιο για την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας η οποία θα διαρκεί τέσσερις μήνες. Ωστόσο, επικρίθηκε από τα κόμματα της για το ότι δεν παρέθεσε ως προτεραιότητα της κυβέρνησής του την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.