Διεθνή

NYT: Με βόμβες made in USA το χτύπημα σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα

NYT: Με βόμβες made in USA το χτύπημα σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα Φωτογραφία: epa
Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν το Ισραήλ να χρησιμοποιεί περισσότερο αυτόν τον τύπο βόμβας, σύμφωνα με το δημοσίευμα

Οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα - προκαλώντας τον θάνατο 45 αμάχων αλλά και τη διεθνή κατακραυγή - κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους New York Times.

Οι NYT παραθέτουν στοιχεία, τα οποία επεξεργάστηκαν εμπειρογνώμονες σε θέματα όπλων και όπως αναφέρουν: «Τα συντρίμμια των πυρομαχικών στο σημείο της επίθεσης την επόμενη ημέρα ήταν υπολείμματα από GBU-39, μια βόμβα που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν το Ισραήλ να χρησιμοποιεί περισσότερο αυτόν τον τύπο βόμβας, ο οποίος, όπως λένε, μπορεί να μειώσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Ο Trevor Ball, πρώην τεχνικός εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών του αμερικανικού στρατού και ένας από τους εμπειρογνώμονες που αναφέρονται στο δημοσίευμα των NYT, αναγνώρισε το όπλο στο X.

{https://x.com/Easybakeovensz/status/1795081544412942736}

Οι NYT - επικαλούμενοι τον Trevor Ball - τονίζουν ότι «μια βασική λεπτομέρεια στα υπολλείμματα του όπλου ήταν το σύστημα ενεργοποίησης της ουράς, το οποίο ελέγχει τα πτερύγια που καθοδηγούν την GBU-39 σε έναν στόχο».

Στα υπολλείμματα αυτά ήταν ορατά «το μοναδικό μοτίβο του μπουλονιού του όπλου και η σχισμή όπου τοποθετούνται τα πτυσσόμενα πτερύγια», τονίζει το δημοσίευμα,

Οι NYT αναφέρουν επίσης ότι ένας μοναδικός κωδικός αναγνώρισης που συνδέει το όπλο με έναν κατασκευαστή αεροδιαστημικής με έδρα το Κολοράντο είναι ορατός σε βίντεο που δείχνει θραύσματα πυρομαχικών.

Με πληροφορίες από Guardian