Διεθνή

Από την ομοφοβία, στον σεξισμό ο πάπας Φραγκίσκος: «Το κουτσομπολιό είναι κάτι γυναικείο»

Από την ομοφοβία, στον σεξισμό ο πάπας Φραγκίσκος: «Το κουτσομπολιό είναι κάτι γυναικείο» Φωτογραφία: EPA/ FABIO FRUSTACI
Ο πάπας Φραγκίσκος φέρεται να έκανε αυτό το σεξιστικό σχόλιο μιλώντας σε νεαρούς ιερείς.

Αυτή την εβδομάδα, ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγγνώμη έπειτα από τα δημοσιεύματα των ιταλικών ΜΜΕ που ανέφεραν ότι χρησιμοποίησε έναν ομοφοβικό, προσβλητικό όρο. Κίνηση σπάνια, που ίσως αναγκαστεί να την επαναλάβει.

Ο ποντίφικας φέρεται να είπε σε νεαρούς ιερείς ότι το κουτσομπολιό είναι κάτι γυναικείο. Αυτό το σεξιστικό σχόλιο φέρεται να ειπώθηκε σε κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχε ο πάπας Φραγκίσκος την Πέμπτη με ιερείς που χειροτονήθηκαν πρόσφατα, στη Ρώμη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Il Silere Non Possum.

Ο 87χρονος φέρεται να συμβούλευσε τους ιερείς να μην κακολογούν όταν απευθύνονται στους πιστούς. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το δημοσίευμα σχολίασε «το κουτσομπολιό είναι κάτι γυναικείο» και συμπλήρωσε «εμείς φοράμε παντελόνια».

Ο Μάρκο Περφέτι, διευθυντής του Il Silere Non Possum, ανέφερε ότι η ιστοσελίδα διαθέτει ηχητικό αρχείο της συζήτησης, την οποία ηχογράφησαν πάνω από ένα από τα άτομα που συμμετείχαν στη συνάντηση. «Έχουμε το ηχητικό που ο πάπας το λέει αυτό», τόνισε.

Δημοσίως, ο πάπας έχει μιλήσει υπέρ των γυναικών. Επίσης, έχει διορίσει γυναίκες σε υψηλόβαθμα πόστα στο Βατικανό. «Ας προσευχηθούμε η αξιοπρέπεια και η αξία των γυναικών να αναγνωριστεί από κάθε κουλτούρα και να μπει ένα τέλος στις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν σε πολλά μέρη του κόσμου», είπε τον Απρίλιο.

Όμως, στο παρελθόν έχει μιλήσει και υποτιμητικά για τις γυναίκες. Το 2013 είχε πει: «Να γίνετε μητέρα και όχι γεροντοκόρη» . Ένα χρόνο αργότερα είχε περιγράψει τον διορισμό γυναικών στη διεθνή θεολογική επιτροπή του Βατικανού ως «κερασάκια στην τούρτα», υπενθυμίζει ο Guardian.