Διεθνή

ΕΕ: Ενίσχυση της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας στις ευρωπαϊκές διαδικασίες λήψης αποφάσεων

ΕΕ: Ενίσχυση της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας στις ευρωπαϊκές διαδικασίες λήψης αποφάσεων Φωτογραφία: ΕΕ
Σύσταση νέου φορέα δεοντολογικών προτύπων της ΕΕ, ποια θα είναι η αποστολή του.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμικών και συμβουλευτικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), ολοκληρώθηκαν πρόσφατα με την υπογραφή συμφωνίας για τη σύσταση νέου ενωσιακού φορέα δεοντολογικών προτύπων. Η συμφωνία υπεγράφη στις 15 Μαΐου στις Βρυξέλλες από οκτώ θεσμικά και άλλα όργανα της ΕΕ: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.

Ο νέος φορέας στοχεύει στην ενίσχυση της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας στις ευρωπαϊκές διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Η σύσταση του φορέα ήταν σύσταση του ΕΕΣ στην ειδική του έκθεση του 2019 σχετικά με τα δεοντολογικά πλαίσια των κύριων θεσμικών οργάνων και φορέων χάραξης πολιτικής της ΕΕ.

Η αποστολή του νέου φορέα θα είναι η ανάπτυξη, επικαιροποίηση και ερμηνεία κοινών ελάχιστων προτύπων δεοντολογικής συμπεριφοράς, καθώς και η δημοσίευση εκθέσεων για την εφαρμογή αυτών των προτύπων στους εσωτερικούς κανόνες κάθε συμμετέχοντος οργάνου. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη διαμόρφωση μιας κοινής αντίληψης περί ακεραιότητας και δεοντολογίας στην ΕΕ.

«Οι αρχές της λογοδοσίας, της διαφάνειας και της δεοντολογίας αποτελούν δομικούς πυλώνες της Ένωσής μας και βρίσκονται στον πυρήνα της δημοκρατικής, νόμιμης και αποτελεσματικής διακυβέρνησής της», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΕΣ, Tony Murphy. «Αυτή η διοργανική πρωτοβουλία αποδεικνύει τη δέσμευση για συνεργασία στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας κοινής αντίληψης περί δεοντολογίας, η οποία θα συντελέσει στην εδραίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.»

Ο George Marius Hyzler, το μέλος του ΕΕΣ που εκπροσώπησε το όργανο στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. «Είμαστε ευτυχείς που οι διαπραγματεύσεις ευοδώθηκαν. Μας ικανοποιεί δε ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι συστάσεις που διατύπωσε παλαιότερα το ΕΕΣ για εναρμόνιση των προτύπων και ενίσχυση της συνεργασίας συνετέλεσαν σε αυτή τη σημαντική εξέλιξη, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για τη θέσπιση κοινών προτύπων δεοντολογίας».

Αν και η αρχική πρόταση υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρωτοβουλία βασίζεται στην έκθεση του ΕΕΣ το 2019, που προέτρεπε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να συνεργαστούν για την εναρμόνιση των δεοντολογικών προτύπων και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών.

Ο νέος φορέας θα εκπροσωπείται από ανώτερα στελέχη των συμμετεχόντων οργάνων, με κάθε εκπρόσωπο να προεδρεύει εκ περιτροπής για ένα έτος. Το έργο του φορέα θα υποστηρίζεται από πέντε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, με τους οποίους θα μπορούν να διαβουλεύονται τα μέλη για θέματα δεοντολογίας.

Το ΕΕΣ διαθέτει επίσης κατευθυντήριες γραμμές δεοντολογίας, οι οποίες βασίζονται στις αξίες της ανεξαρτησίας, της ακεραιότητας, της αμεροληψίας, της διαφάνειας και του επαγγελματισμού, διασφαλίζοντας ότι οι αποφάσεις του είναι σύμφωνες με τις αρχές του Διεθνούς Οργανισμού των Ανώτατων Οργάνων Ελέγχου (INTOSAI) και τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης της ΕΕ.