Διεθνή

Τελικά, είναι ακροδεξιά η Τζόρτζια Μελόνι;

Τελικά, είναι ακροδεξιά η Τζόρτζια Μελόνι; Φωτογραφία: epa
Ποια είναι η πολυπόθητη «νύφη» των φετινών ευρωεκλογών, που από «κίνδυνος» για την Ευρώπη μετατράπηκε σε ιδανική «σύμμαχο»

Στα 19 της η Τζόρτζια Μελόνι επαινεί τον Ιταλό δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, on camera. Στα 45 της, συστήνεται «συντηρητική», διεκδικεί και τελικά καταλαμβάνει τον πρωθυπουργικό θώκο της Ιταλίας. Σήμερα, στα 47 της - και ενόψει των ευρωεκλογών 2024 – γνέφει μία προς την ακροδεξιά (Μαρίν Λεπέν), μία προς τη δεξιά (Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν), καθώς αμφότεροι της «κλείνουν το μάτι», ενώ ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας του ΕΛΚ μαζί της τάχθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και το ερώτημα είναι ένα: τελικά, η Τζόρτζια Μελόνι είναι ακροδεξιά;

Η αλήθεια είναι ότι όσο και αν τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να διευρύνει το ακροατήριό της, οι πολιτικές της θέσεις είναι συγκεκριμένες: αντιτίθεται στην άμβλωση, την ευθανασία, τους γάμους ομοφυλόφιλων, λέει όχι στη μεταρρύθμιση για τη μετανάστευση, η οποία θα δώσει ιθαγένεια και δικαιώματα εκπαίδευσης σε μετανάστες που γεννήθηκαν και ζουν στην Ιταλία, χαρακτηρίζει ανεπιθύμητους τους μη χριστιανούς μετανάστες, ο λόγος της περιλαμβάνει κριτική για την παγκοσμιοποίηση και τον φεμινισμό και πολλά άλλα...

Το παρελθόν που κουβαλάει…

Το 1992, σε ηλικία 15 ετών, η Μελόνι εντάχθηκε στο Μέτωπο Νεολαίας, τη νεολαία του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος, ενός νεοφασιστικού πολιτικού κόμματος που διαλύθηκε το 1995 και μεταμορφώθηκε σε Εθνική Συμμαχία (ΑΝ). Στόχος του ήταν να αφήσει πίσω του τις φασιστικές ρίζες του και να ξανασυστηθεί ως συντηρητικό δεξιό εθνικιστικό κόμμα, ενώ λίγα χρόνια αργότερα… εγένετο το τωρινό «Αδέλφια της Ιταλίας».

Το 1996, η 19χρονη τότε Μελόνι μιλώντας στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρόγραμμα Soir 3 επαινεί τον δικτάτορα και σύμμαχο του Αδόφλου Χίτλερ Μπενίτο Μουσολίνι:
«Πιστεύω ότι ο Μουσολίνι ήταν ένας καλός πολιτικός. Αυτό σημαίνει πως ότι έκανε, το έκανε για την Ιταλία. Αυτό δεν το βρίσκουμε στους πολιτικούς που είχαμε τα τελευταία 50 χρόνια», ακούγεται να λέει η Μελόνι.

{https://www.youtube.com/watch?v=XuoXr-zjqas&t=62s}

Η ίδια, χρόνια αργότερα, επιχειρεί να «τα μαζέψει»: «Η ιταλική Δεξιά έχει παραδώσει τον φασισμό στην Ιστορία δεκαετίες τώρα», είπε, με το πρωθυπουργικό ταγέρ να βρίσκεται ήδη στην ντουλάπα της.

Στο πλευρό του Μπερλουσκόνι που έφτιαχνε νόμους… για τον εαυτό του

Στις ιταλικές γενικές εκλογές του 2006, εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων ως μέλος της Εθνικής Συμμαχίας, όπου έγινε η νεότερη αντιπρόεδρός της.

26351684 0e5ed

Το ίδιο έτος, η Μελόνι υπερασπίστηκε τους νόμους που ωφελούσαν εταιρείες του τότε πρωθυπουργού και μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι και καθυστερούσαν δίκες που τον αφορούσαν. Η Μελόνι τότε δήλωσε «Αυτοί είναι νόμοι που έφτιαξε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τον εαυτό του. Αλλά είναι απολύτως δίκαιοι νόμοι». Και βγήκε κερδισμένη. Δύο χρόνια αργότερα – επί Μπερλουσκόνι – διορίζεται υπουργός Νεολαίας και μια μεγαλύτερη πολιτική καριέρα ανοίγεται μπροστά της.

Όταν έβαζε την εγγονή του Μουσολίνι στο ψηφοδέλτιο του κόμματός της

Το 2022 η Ρακέλε Μουσολίνι, δημοτική σύμβουλος της Ρώμης με τα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι και μία από τις εγγονές τού «Ντούτσε», αποσύρει τελικά την υποψηφιότητά της στις βουλευτικές εκλογές για να μην φέρει σε… δύσκολη θέση το «μεταφασιστικό» κόμμα της Μελόνι. Τι κι αν η ίδια η Μελόνι την είχε βάλει στα ψηφοδέλτια του κόμματός της…

rekele 1243d
Τότε, προεκλογικά η Μελόνι είχε δώσει μάχη για να αποτινάξει ό,τι τη συνέδεε με τον φασισμό, ισχυριζόμενη ότι τα «Αδέλφια της Ιταλίας» έχουν τις ίδιες αξίες με τους Συντηρητικούς της Βρετανίας, τους Ρεπουμπλικάνους των ΗΠΑ και το Λικούντ του Ισραήλ.

Ηταν σαφές ότι η Μελόνι για να φθάσει το κόμμα της στο 26% από το 1,96% μέσα σε 10 χρόνια, έπρεπε να αλλάξει την εικόνα της.

Δεν ήταν όμως η μόνη που το ήθελε αυτό... 

Μετά τη νίκη της το 2022, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κατάρρευσης της δημοκρατίας στην Ιταλία. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2023 την φιλοξένησε στον Λευκό Οίκο, λέγοντας «Έχουμε γίνει φίλοι».

Κάποτε έβριζε την Ευρώπη 

Το κύριο μοτίβο της πολιτικής καριέρας της Μελόνι ήταν ο αγώνας της κατά της Ευρώπης και κατά των αξιών μιας δήθεν «αριστερής κουλτούρας». Κατά την ίδια, οι προηγούμενες ιταλικές κυβερνήσεις ήταν ανόητες «που πουλήθηκαν στα συμφέροντα των Γάλλων και των Γερμανών». Ή ήταν υπηρέτες των Βρυξελλών. «Θέλουμε να βγούμε από το ευρώ», συνήθιζε να λέει.

Κατηγορούσε την Ευρώπη για τα πάντα: για το υψηλό δημόσιο χρέος της Ιταλίας, τους συγκριτικά χαμηλούς μισθούς της χώρας της, το μεταναστευτικό. Η Ιταλία, όπως της αρέσει να λέει, «χρειάζεται επειγόντως πραγματικούς πατριώτες».

Πλέον, ως πρωθυπουργός της Ιταλίας, η Μελόνι, δεν διακινδυνεύει τις γέφυρες με τις Βρυξέλλες. Δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο το ιστορικό πακέτο βοήθειας της ΕΕ ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου η χώρα να ανακάμψει από την πανδημία του κορονοϊού. Γι' αυτό και χαμογελά στις κάμερες στο πλάι της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και έχει επιδιώξει να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Η φλόγα του Μουσολίνι σύμβολο του κόμματός της

Η Τζόρτζια Μελόνι υπερασπίζεται περήφανα ένα ισχυρό σύμβολο του κόμματός της - μια φλόγα στα κόκκινα, λευκά και πράσινα χρώματα της ιταλικής σημαίας.

19129683 a85f1

Η φλόγα έχει τις ρίζες της στο νεοφασιστικό Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα, το οποίο ιδρύθηκε από νοσταλγούς του Μουσολίνι αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι ενσωμάτωσαν το σύμβολο στο δικό τους έμβλημα.

FLOGA 3a44c

Ο «πατριώτης»... απόγονος του Μουσολίνι

Η Τζόρτζια Μελόνι στην 32η επέτειο από τον θάνατο του εθνικιστή Τζόρτζιο Αλμιράντε, είχε αναρτήσει στα social media το εξής μήνυμα: «Πολιτικός και πατριώτης μιας άλλης εποχής, που εκτιμάται από φίλους και αντιπάλους. Η αγάπη για την Ιταλία, η ειλικρίνεια, η συνοχή και το θάρρος είναι αξίες που μετέδωσε στην ιταλική Δεξιά και τις οποίες προχωράμε καθημερινά. Ένας σπουδαίος άνθρωπος που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ».

almirante 12e6d

Το 1932, λίγο καιρό μετά την αποφοίτηση του από το Γυμνάσιο, ο Αλμιράντε ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στο φασιστικό περιοδικό «Il Tevere».

Το 1938 o Αλμιράντε ήταν μεταξύ όσων υπέγραψαν το Μανιφέστο του Αγώνα.

«Μας κατηγορούν ότι χαιρετάμε με το δεξί χέρι τεντωμένο, όμως τα χέρια μας είναι καθαρά..», είχε πει ο Αλμιράντε σε μία από τις πρώτες μεταπολεμικές συγκεντρώσεις του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (ΜSI), ένα κόμμα που ιδρύθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1946 από πρώην στελέχη του φασιστικού καθεστώτος - συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου, ο οποίος ουκ ολίγες φορές κατηγορήθηκε για ρητορεία υπέρ του φασισμού.

Η μη αναφορά της στους ακροδεξιούς δράστες στη Σφαγή της Μπολόνια

Στις 2 Αυγούστου 1980 έλαβε χώρα στην Ιταλία η πιο πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας μεταπολεμικά. Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στο κτίριο του σιδηροδομικού σταθμού της Μπολόνια, προκαλώντας τον θάνατο 85 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 200. Η τρομοκρατική αυτή ενέργεια είναι γνωστή στην Ιταλία ως Σφαγή της Μπολόνια. Ως δράστες της επίθεσης καταδικάστηκαν τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Ένοπλοι Επαναστατικοί Πυρήνες (Nuclei Armati Rivoluzionari) (NAR).

BOLONIA ce7b3
Τον Αύγουστο του 2023 η Μελόνι εξοργίζει την ιταλική αριστερά, καθώς στη δήλωσή της για τη μαύρη επέτειο παραλείπει κάθε αναφορά στις νεοφασιστικές καταβολές πίσω από τη βομβιστική επίθεση.

Η «αναρχία» των ρέιβ πάρτι και οι... κακές ξένες λέξεις

Οπως είχε επισημάνει η καθηγήτρια πολιτικής θεωρίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια Νάντια Ουρμπινάτι, μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μελόνι ήταν η καταστολή των ρέιβ πάρτι, «με βάση αυτό που ορίζει ως αναρχία».

Ως νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε άλλη μια ιδέα που θύμισε Μουσολίνι: την απαγόρευση ξένων λέξεων σε κυβερνητικά έγγραφα και απαγόρευση στα κρατικά πανεπιστήμια να έχουν μαθήματα μόνο στα αγγλικά – μία από τις πρώτες κινήσεις του Ιταλού δικτάτορα όταν ανέλαβε την εξουσία ήταν η «εκκαθάριση» της ιταλικής γλώσσας από τις ξένες λέξεις, ακόμη και στα μενού των εστιατορίων.

Οι επικριτές της προτεινόμενης απαγόρευσης επεσήμαναν αμέσως ότι η ψήφιση θα… έσβηνε μέρος ενός πτυχίου που κατείχε ο υπουργός Βιομηχανίας της κυβέρνησης Μελόνι. Οι τρεις τελευταίες λέξεις του επίσημου τίτλου είναι στα αγγλικά...

Φιλόδοξη και... πολυπόθητη «νύφη»

Οι φιλοδοξίες τής Τζόρτζια Μελόνι ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορα της Ιταλίας και πλέον φθάνουν στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες. Εχει εξελιχθεί σε πρόσωπο – κλειδί των ευρωεκλογών 2024, καθώς την πολιορκούν διάφορες ευρωομάδες, με στόχο τη στήριξή της.

Την ώρα που η Μελόνι δέχεται στενό μαρκάρισμα από Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Μαρίν Λεπέν και Βίκτορ Ορμπαν, ένα είναι σίγουρο, σύμφωνα με τους ειδικούς: η άνοδος της ακροδεξιάς φαίνεται ότι θα είναι η κυρίαρχη τάση στις φετινές ευρωεκλογές.

meloni laien 99213

Και αν για τη Λεπέν ο στόχος για δημιουργία ενός ισχυρού ακροδεξιού πόλου στο ευρωκοινοβούλιο συμβαδίζει με τα ιδεώδη της, για το ΕΛΚ φαίνεται ότι οι όποιες διαχωριστικές γραμμές υποκαθιστώνται από τη δίψα για ισχυρή εξουσία.

Σε περίπτωση που η κεντροδεξιά της ΕΕ δεν τα βρει με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές (S&D) και τους φιλελεύθερους (Renew), το ΕΛΚ θέλει να διασφαλίσει ότι μπορεί να βρει την πολυπόθητη πλειοψηφία στα δεξιά της. Εκεί βρίσκονται οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) της Μελόνι... Το μπλοκ όπου μεταξύ άλλων ανήκει και το ακροδεξιό κόμμα της Ισπανίας VOX...

Αναλυτικά τα μέλη του 9ου ευρωπαϊκού κοινοβουλίου:

MELH cbbe7