Διεθνή

Η Ρωσία απειλεί ΕΕ και ΗΠΑ για τα 50 δισ. δολ. στην Ουκρανία - «H απάντησή μας θα είναι επώδυνη»

Η Ρωσία απειλεί ΕΕ και ΗΠΑ για τα 50 δισ. δολ. στην Ουκρανία - «H απάντησή μας θα είναι επώδυνη» Φωτογραφία: EPA/MAXIM SHIPENKOV
Μετά τη συμφωνία να δώσουν 50 δισ. δολάρια στην Ουκρανία από χρήματα που προέρχονται από κυρώσεις στη Ρωσία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι απόπειρες της Δύσης να πάρουν τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία έχουν παγώσει μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις είναι εγκληματικό και θα οδηγήσει σε «επώδυνη» απάντηση της Μόσχας για την ΕΕ.

Νωρίτερα όπως μετέδωσε το Reuters, ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τα «ρωσικά χρήματα» περίπου 50 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσουν την Ουκρανία σε στρατιωτικό επίπεδο, σε επίπεδο ανοικοδόμησης, και για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

«Υπάρχει κοινή αναγνώριση εδώ στην Puglia από όλα τα μέλη της ομάδας G7 ότι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης παραμένει δύσκολη και αν ο πόλεμος συνεχιστεί, η Ουκρανία θα τον επόμενο χρόνο και αργότερα θα χρειαστεί μία μεγάλη οικονομική βοήθεια και σε αυτή τη σύνοδο είναι η καλύτερη ευκαιρία που θα έχουμε ώστε να δράσουμε ενωτικά και να κλείσουμε αυτό το κενό» είπε ανώτατος αξιωματούχος.

Πρόσθεσε πως αυτό είναι το «μόνο δίκαιο, να κλείσει το κενό κάνοντας τη Ρωσία να πληρώσει, και όχι τους φορολογούμενους πολίτες μας, και βρήκαμε έναν τρόπο να το πράξουμε αυτό έτσι ώστε να σεβόμαστε τους κανόνες δικαίου με κάθε δικαιοδοσία».

Ωστόσο θα περάσει κάποιος καιρός μέχρι η Ουκρανία να λάβει αυτά τα χρήματα, αλλα Αμερικανός αξιωματούχος είπε παραμένει η δέσμευς΄΄η τους να «είναι έτοιμοι να διαθέσουν 50 δισ. δολάρια μέσα στο ημερολογιακό έτος που διανύουμε». Αν το δάνειο αυτό χορηγηθεί μέχρι το τέλος του 2024 θα διασφαλίσει το γεγονός ότι τα χρήματα θα φτάσουν στην Ουκρανία πριν από μία ενδεχόμενη αλλαγή στην Αμερικανική προεδρία. Ο αντίπαλος του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα αρνηθεί πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, ΗΠΑ, Βρετανία, και Καναδάς κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι συνεχώς επιχειρεί να επηρεάσει, να επέμβει και να υπονομεύσει τις δημοκρατικές εκλογές στη Μολδαβία, προκειμένου να διασφαλίσει ευνοϊκά αποτελέσματα για το Κρεμλίνο.