Διεθνή

Λευκός Οικος: «Βαθιά απογοητευτικά και σίγουρα ενοχλητικά τα σχόλια Νετανιάχου»

Λευκός Οικος: «Βαθιά απογοητευτικά και σίγουρα ενοχλητικά τα σχόλια Νετανιάχου» Φωτογραφία: EPA/SHAUL GOLAN/ YEDIOTH AHRONOTH POOL
«Δεν υπάρχει άλλη χώρα που έκανε περισσότερα γαι το Ισραήλ» απάντησε ο Λευκός Οίκος στα σχόλια Νετανιάχου.

Την έντονη αντίδραση του Λευκού Οίκου προκάλεσαν τα σχόλια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετχανιάχου, ο οποίος έκανε λόγο για τις καθυστερήσεις στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι είπε ότι «δεν υπάρχει άλλη χώρα που έκανε περισσότερα, ή θα συνεχίσει να κάνει περισσότερα, από τις ΗΠΑ για να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί». Πρόσθεσε ακόμα ότι τα σχόλια Νετανιάχου ήταν «βαθιά απογοητευτικά και σίγουρα ενοχλητικά για εμάς».

Ο Νετανιάχου σε μια προφανή απάντηση στα σχόλια του Κίρμπι, είπε ότι «είναι πρόθυμος να γίνει αυτός αποδέκτης προσωπικών επιθέσεων, εάν αυτό απαιτείται προκειμένου το Ισραήλ να αποκτήσει τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειάζεται στον πόλεμο του για επιβίωση».

Ο Νετανιάχου της Τετάρτη απαίτησε από τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό να «παραμερίσουν όλα τα ξένα συμφέροντα» για να επικεντρωθούν στον πόλεμο, καθώς οι διχασμοί εντός της κυβέρνησης του Ισραήλ γίνονται πιο έντονες και πιο δημόσιες. Συγκρούστηκε και με μέλη του δικού του κόμματος και με ακροδεξιούς και θρησκευτικούς ηγέτες κομμάτων στον συνασπισμό του ενώ ρίξεις υπάρχουν και με τον ισραηλινό στρατό.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ προειδοποίησε τους κατασκευαστές όπλων, συμπεριλαμβανομένων των Boeing, Caterpillar και Lockheed Martin, ότι η μεταφορά όπλων ή εξαρτημάτων όπλων στο Ισραήλ θα μπορούσε να τους καταστήσει συνένοχους σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ακόμη και αν αυτές οι μεταφορές πραγματοποιούνται βάσει υφιστάμενων αδειών εξαγωγής ή έμμεσα μέσω μιας ενδιάμεσης χώρας.

Σε δήλωσή τους την Πέμπτη, οι ειδικοί προειδοποίησαν επίσης τις τράπεζες, που επενδύουν σε αυτούς τους κατασκευαστές όπλων, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Αμερικής και της JP Morgan Chase, ότι οι επιχειρηματικές τους σχέσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να τους οδηγήσουν στο να «συνδεθούν άμεσα με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιπτώσεις για συνενοχή σε πιθανά εγκλήματα θηριωδίας».