Διεθνή

Debate Μπάιντεν - Τραμπ: Έξι πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Debate Μπάιντεν - Τραμπ: Έξι πράγματα που πρέπει να ξέρεις Φωτογραφία: EPA/Morry Gash / POOL
Πόσο θα διαρκέσει, ποιος θα σταθεί πού, ποιοι οι συντονιστές του πρώτου debate μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο πρώτο debate την Πέμπτη (στις 4:00 π.μ. την Παρασκευή ώρα Ελλάδας).

Το debate, που θα φιλοξενήσει το CNN, θα είναι το πρώτο στο οποίο θα συμμετέχουν οι Μπάιντεν και Τραμπ από το 2020 ενώ θα μεταδοθεί ταυτόχρονα και σε άλλα δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων των CBS και CBS News 24/7. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά ο Τραμπ θα μιλήσει τελευταίος ενώ ο Μπάιντεν ήταν αυτός που διάλεξε αν ήθελε το βήμα στη δεξιά ή στην αριστερή πλευρά. Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε το βήμα του να είναι στα δεξιά, άρα ο Τραμπ θα είναι αριστερά, σύμφωνα με το CNN. Επίσης, τα μικρόφωνά τους θα είναι σε σίγαση εκτός από τη στιγμή που θα έρθει η σειρά τους να μιλήσουν.

Ποιος θα συμμετέχει και ποιος όχι στο πρώτο προεδρικό debate;

Στο debate θα συμμετέχουν μόνο οι δυο υποψήφιοι, ο νυν και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δηλαδή. Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένου του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ δεν κατάφεραν να προκριθούν στο στάδιο του debate μέχρι την προθεσμία που είχε δώσει το δίκτυο για τις 20 Ιουνίου. Ο Κένεντι δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις απαιτήσεις πρόσβασης σε ψηφοδέλτια που όρισε το CNN, καθώς οι υποψήφιοι έπρεπε να κερδίσουν τουλάχιστον 15% της υποστήριξης των ψηφοφόρων σε τέσσερις εγκεκριμένες εθνικές κάλπες και να είναι στο ψηφοδέλτιο σε αρκετές πολιτείες ώστε να μπορέσουν να κερδίσουν 270 ψήφους στο Εκλογικό Σώμα, το όριο για να κερδίσουν την προεδρία δηλαδή.

Βέβαια, τόσο η πλευρά Μπάιντεν όσο και πλευρά του Τραμπ έχουν όφελος από τη μη συμμετοχή του Κένεντι στο debate καθώς ως ανεξάρτητος υποψήφιος θα έπαιρνε δικούς τους ψήφους, κάτι που θα είχε συνέπειες στις επίμαχες πολιτείες που θέλουν να κερδίσουν.

Ποιοι είναι οι συντονιστές του debate;

Οι Τζέικ Τάπερ και Ντάνα Μπας του CNN θα έιναι οι συντονιστές του πρώτου προεδρικού debate. Όπως είπε το δίκτυο, οι συντονιστές, «θα χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουν προκειμένου να τηρηθεί ο χρόνος και να διασφαλιστεί μία πολιτισμένη συζήτηση».

Πού θα γίνει το debate;

Μπάιντεν και Τραμπ θα βρεθούν αντιμέτωποι στα στούντιο του CNN στην Ατλάντα. Δεν θα υπάρχει κοινό ωστόσο στο στούντιο, ώστε ότι οι υποψήφιοι «να μπορούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τον χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή τους» όπως είπε το CNN.

Ποια θέματα θα συζητήσουν στο debate Μπαίντεν και Τραμπ;

Το CNN δεν αποκάλυψε τα θέματα του debate ωστόσο κάποιες πιθανές θεματικές που θα αναλυθούν είναι η ασφάλεια στα σύνορα και το μεταναστευτικό, θέματα για τα οποία ο Τραμπ επικρίνει τον Μπάιντεν. Επίσης, το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ένα ακόμα θέμα που απασχολεί ενώ εικάζεται ότι ίσως τεθεί και θέμα της καταδίκης του Τραμπ για την υπόθεση χρηματισμού της Στόρμι Ντάνιελς. Αντίστοιχα, ενδεχομένως να συζητηθεί και η καταδίκη του γιου του Μπάιντεν, Χάντερ για οπλοκατοχή ενώ ίσως να απασχολήσει και το μείζον ζήτημα που απασχολεί τους ψηφοφόρου: η ηλικία και η υγεία και των δύο υποψηφίων.

Πόσο θα διαρκέσει το debate;

Η όλη συζήτηση θα διαρκέσει 90 λεπτά και θα έχει δύο διαφημιστικά διαλείμματα. Το προσωπικό της καμπάνιας του κάθε υποψηφίου δεν επιτρέπεται να έρθει σε επαφή με τον εκπρόσωπό του, είτε αυτός είναι ο Μπάιντεν είτε ο Τραμπ, ούτε κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων προκειμένου να μην έχουν καμία ενημέρωση.

Πότε θα γίνει το δεύτερο debate;

Ο Μπάιντεν και Τραμπ θα ξαναβρεθούν αντιμέτωποι σε ένα δεύτερο debate που θα φιλοξενήσει το ABC News στις 10 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, ενδέχεται να γίνει και ένα debate, αυτή τη φορά μεταξύ αντιπροέδρων, είτε στις 23 Ιουλίου είτε στις 13 Αυγούστου. Η εκστρατεία του Μπάιντεν αποδέχτηκε την πρόσκληση του CBS News να συμμετάσχει στο debate, λέγοντας ότι αυτές οι ημερομηνίες λειτουργούν για το πρόγραμμα της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις ενώ από την πλευρά του ο Τραμπ δεν έχει ακόμη κατονομάσει τον υποψήφιό του για την αντιπροεδρία, αλλά η πρόσκληση επεκτάθηκε και για άλλο μέλος της εκστρατείας του.

{https://www.youtube.com/watch?v=0KDQy5ef46E}