Διεθνή

Ο Μακρόν είναι κι επίσημα «παρελθόν»: Ποιος μπορεί να σταματήσει τη Λεπέν;

Ο Μακρόν είναι κι επίσημα «παρελθόν»: Ποιος μπορεί να σταματήσει τη Λεπέν;
Το πόσο κοντά θα βρεθεί η Λεπέν στην απόλυτη πλειοψηφία την επόμενη Κυριακή θα εξαρτηθεί από το πώς θα αντιδράσουν τα υπόλοιπα κόμματα και ο Εμανουέλ Μακρόν στην πρώτη (;) μεγάλη νίκη της. Θα ενωθούν για να νικήσουν την ακροδεξιά και τελικά θα είναι αυτό αρκετό;

Μια ιστορικά πρωτοφανή νική κατέγραψε την Κυριακή στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, που πλέον στοχεύει στην αυτοδυναμία έχοντας «κλειδώσει» - όπως εκτιμούν στο RN - πως απο τις 8 Ιουλίου θα αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Η Αριστερά και το Κέντρο έχουν ήδη ξεκινήσει να (συ)ζητούν την «τακτική» ψήφο των πολιτών - ανακοινώνοντας πως θα αποσύρουν τους υποψηφίους τους που ήρθαν τρίτοι σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την προέλαση της ακροδεξιάς πριν από τον τελικό γύρο της επόμενης Κυριακής.

Σημειώνεται πως το RN πήρε περίπου 12 εκατ. ψήφους - σχεδόν τριπλάσιες από τα 4,2 εκατ. που συγκέντρωσε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2022 - με τα exit polls να του δίνουν περίπου το 34% του εθνικού ποσοστού ψήφων, την ώρα που η αριστερή συμμαχία βρέθηκε στη δεύτερη θέση (28,10%) και η ομάδα του Εμανουέλ Μακρόν στην... μακρινή τρίτη (20,5-23%).

resu_380ef.JPG

Οι πρώτες αυτές εκτιμήσεις δείχνουν ένα ξεκάθαρο μομέντουμ της ακροδεξιάς στη χθεσινή κάλπη, αλλά δεν προβλέπουν την ακριβή σύνθεση του κοινοβουλίου των 577 εδρών, η οποία θα διαφανεί μόνο στον τελικό γύρο στις 7 Ιουλίου.

Οι περισσότερες εκλογικές περιφέρειες θα πάνε τώρα σε επαναληπτικές εκλογές, ενώ σε πάρα πολλές από αυτές θα έχουμε τρεις υποψηφίους.

Μιλώντας μετά το κλείσιμο της κάλπης, η Λεπέν δήλωσε ότι οι Γάλλοι έδειξαν «με ξεκάθαρη ψήφο... την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα στα επτά χρόνια διαβρωτικής [προεδρίας] του Μακρόν».

«Οι κεντρώοι του προέδρου», είπε, «"αφανίστηκαν" υπό την πίεση του RN», το οποίο ελπίζει τώρα να αυξήσει τις έδρες του στο κοινοβούλιο από 88... στην πλειοψηφία των 289.

Πράγματι το στρατόπεδο του Μακρόν συρρικνώνεται «εν μία νυκτί» από 250 βουλευτές σε λιγότερους από 100 στη νέα Εθνοσυνέλευση, ενώ σε όλο και περισσότερους υποψηφίους του στρατοπέδου του ασκούνται πιέσεις να αποσυρθούν από την κούρσα προκειμένουν να υποστηριχθεί η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

28926749_4ea07.jpg

Ο Μπαρνελά θέλει να γίνει «πρωθυπουργός όλων των Γάλλων», αλλά αυτοί βγαίνουν στους δρόμους

Το βράδυ της Κυριακής ο Ζορτνάν Μπαρντελά - προστατευόμενος της Λεπέν και πρόεδρος του ακροδεξιού RN - δήλωσε ότι θέλει να γίνει «πρωθυπουργός όλων των Γάλλων».

Σε πόλεις ωστόσο όπως το Παρίσι, η Λυών, η Λιλ, η Νάντη και το Στρασβούργο χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους στο άκουσμα των αποτελεσμάτων.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Place de la République στην πρωτεύουσα, όπου ηγετικά στελέχη της αριστερής συμμαχίας μίλησαν κατά της ακροδεξιάς.

Ένας διαδηλωτής κρατούσε πλακάτ που έγραφε «εποχή του μίσους, φτάνει πια», ένα λογοπαίγνιο με τα αρχικά RN του κόμματος, ενώ άλλοι φώναζαν αντιφασιστικά συνθήματα. Η Eugenie, μια 22χρονη από το Παρίσι, δήλωσε στο Euronews την Κυριακή ότι «ντρέπεται» για το αποτέλεσμα και ότι ή θα έκλαιγε στο σπίτι ή θα έβγαινε στον δρόμο να διαμαρτυρηθεί.

28929333_36d17.jpg

Σημειώνεται πως σε περίπτωση που το RΝ κερδίσει πράγματι τις 289 έδρες την επόμενη Κυριακή, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας που ένα ακροδεξιό κόμμα κερδίζει κοινοβουλευτικές εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση.

Σε αυτό το σενάριο, ο Μακρόν - ο οποίος προκήρυξε τις εκλογές πριν από τρεις εβδομάδες - θα πρέπει να «μοιραστεί» την εξουσία, παραμένοντας στο αξίωμά του με ελάχιστες έδρες στην γαλλική εθνοσυνέλευση.

Το πιθανότερο σενάριο είναι το RN να κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, αλλά να μην καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία. Τότε ο Μακρόν θα μπορούσε να βρεθεί με ένα «κουτσό» κοινοβούλιο, ανίκανο να κυβερνήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ - σημειώνει ο Guardian.

28926841_bfba1.jpg

Την Τρίτη «κλειδώνουν» οι υποψήφιοι, ο «σύμμαχος» της Λεπέν

Οι υποψήφιοι που έχουν προκριθεί για τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας έχουν προθεσμία μέχρι το βράδυ της Τρίτης για να αποφασίσουν αν θα αποσυρθούν από την κούρσα ή θα συνεχίσουν να αγωνίζονται.

Ήδη από το βράδυ της Κυριακής φάνηκε ότι σε πολλές εκλογικές περιφέρειες ο τρίτος στην κατάταξη αποσύρεται για να βοηθήσει τον αντίπαλό του να νικήσει την Εθνική Συσπείρωση.

Επισημαίνεται πως το RN έχει δηλώσει ότι δεν θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση εάν δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Την Κυριακή, η Λεπέν επέμεινε ότι ο Μπαρντελά θα γινόταν πρωθυπουργός μόνο εάν ο Εθνικός Συναγερμός είχε την υποστήριξη του κοινοβουλίου. Παραδοσιακά, ο Γάλλος πρόεδρος διορίζει έναν πρωθυπουργό από τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στην Εθνοσυνέλευση.

28930149_9acd7.jpg

«Χωρίς καθαρή πλειοψηφία, θα υπάρχουν πάντα τα παλιά "φαντάσματα", εσκεμμένη αδράνεια και πολιτικοί ελιγμοί που θα καταστρέψουν την πραγματική εναλλακτική λύση που χρειάζεται η χώρα», έχει σημειώσει η Λεπέν - που πρακτικά έχει πλέον μοναδικό σύμμαχό της τους Ρεπουμπλικάνους, που «αρνούνται να κατεύθυνουν τους ψηφοφόρους τους».

«Όπου δεν έχουμε υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν, δεν δίνουμε κατευθύνσεις και αφήνουμε τους Γάλλους να εκφραστούν κατά συνείδηση», ανέφερε το LR που συγκέντρωσε ένα περίπου 10% στον πρώτο γύρο.

«Ο κίνδυνος που απειλεί τη χώρα μας σήμερα είναι η άκρα αριστερά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του LR, Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί .

Αξίζει να σημειωθεί πως το Politico δεν αποκλείει το σενάριο ενός μετεκλογικού «γάμου συμφέροντος» των δύο κομμάτων - παρότι προεκλογικά ο Ερίκ Σιοτί «καθαιρέθηκε» όταν ζήτησε κοινή κάθοδο από την πρώτη Κυριακή.