Διεθνή

Δραματικές ώρες στη Γαλλία: Η Ιστορία θα κρίνει αυστηρά τον Μακρόν

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ
Δραματικές ώρες στη Γαλλία: Η Ιστορία θα κρίνει αυστηρά τον Μακρόν Φωτογραφία: EPA/ YARA NARDI
Ο μόνος τρόπος να εμποδιστεί η Ακροδεξιά να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία είναι να συγκροτηθεί ένα δημοκρατικό μέτωπο μεταξύ του Νέου Λαϊκού Μετώπου και του μπλοκ του Μακρόν.

Στη Γαλλία η Άκρα Δεξιά βρίσκεται μισό βήμα πριν την κατάληψη της κυβερνητικής εξουσίας, για πρώτη φορά από το 1940. Στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της περασμένη Κυριακής η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση των Λεπέν και Μπαρντελά πέτυχε μια μεγάλη εκλογική επιτυχία. Όχι μόνο τερμάτισε πρώτη με 33,15% έναντι 27,99% του Νέου Λαϊκού Μετώπου, αλλά έβαλε τις βάσεις για να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής 7 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι στη Γαλλία το εκλογικό σύστημα είναι πλειοψηφικό δύο γύρων σε 577 μονοεδρικές περιφέρειες. Αν δεν κερδίσει κάποιος υποψήφιος την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο, περνάνε στον δεύτερο γύρο οι υποψήφιοι που έχουν περάσει το 12,5%. Η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα σε έναν υποψήφιο να αποσυρθεί από τον δεύτερο γύρο καλώντας τους ψηφοφόρους να στηρίξουν ένα από τους άλλους υποψηφίους.

Δημοκρατικό μέτωπο

Ο μόνος τρόπος αυτή τη στιγμή για να εμποδιστεί η Άκρα Δεξιά από το να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία, είναι να συγκροτηθεί ένα δημοκρατικό μέτωπο μεταξύ του Νέου Λαϊκού Μετώπου και του μπλοκ του Μακρόν που πήρε 20,04%, γνωρίζοντας μια πολύ μεγάλη ήττα. Μέτωπο σημαίνει ότι αποσύρονται από τον δεύτερο γύρο οι υποψήφιο που έχουν κατακτήσει την τρίτη ή την τέταρτη θέση, υπέρ του επικρατέστερου δημοκρατικού υποψηφίου που διεκδικεί την έδρα απέναντι στην Ακροδεξιά.

Από το ίδιο το βράδυ των εκλογών οι ηγεσίες όλων των κομμάτων που απαρτίζουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, συναισθανόμενες την ιστορική ευθύνη τους απέναντι στη Δημοκρατία, δήλωσαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι όπου ο υποψήφιος του Νέου Λαϊκού Μετώπου βρίσκεται στην τρίτη θέση, θα αποσυρθεί υπέρ του υποψηφίου του Μακρόν. Στη δήλωσή του το βράδυ των εκλογών, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ήταν ξεκάθαρος: «Σύμφωνα με τις αρχές μας και τις σταθερές μας θέσεις, δεν θα επιτρέψουμε πουθενά στην Εθνική Συσπείρωση να κερδίσει, και γι' αυτό, σε περίπτωση αυτή προηγείται κι εμείς βρισκόμαστε στην τρίτη θέση, θα αποσύρουμε την υποψηφιότητά μας».

Ανευθυνότητα Μακρόν

Την ίδια ώρα το στρατόπεδο Μακρόν παίζει και πάλι με τη φωτιά, επιδεικνύοντας την ανευθυνότητα και τον τυχοδιωκτισμό που οδήγησαν τα πράγματα στο σημερινό οριακό σημείο. Την Κυριακή το βράδυ ο Μακρόν σε γραπτή δήλωσή του τόνισε ότι «αντιμέτωποι με Εθνική Συσπείρωση, ήρθε η ώρα για μια μεγάλη, ξεκάθαρα δημοκρατική και ρεπουμπλικανική συσπείρωση για τον δεύτερο γύρο».

Ωστόσο, οι ηγέτες του συνασπισμού «Μαζί για τη Δημοκρατία» που εκφράζει το «προεδρικό στρατόπεδο» δεν παίρνουν καθαρή θέση υπέρ του δημοκρατικού μετώπου, μη θέλοντας να στηρίξουν υποψηφίους που προέρχονται από την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν, την αριστερή ριζοσπαστική συνιστώσα του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Σε αρκετές περιφέρειες οι υποψήφιοι του Μακρόν δεν αποσύρονται, με κίνδυνο να χαρίσουν τις έδρες στην Ακροδεξιά.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τη συνέχεια της πολιτικής Μακρόν όλα αυτά τα χρόνια. Εφαρμόζοντας την ανιστόρητη «θεωρία των δύο άκρων», ο Μακρόν νομιμοποίησε πολιτικά και πριμοδότησε την Ακροδεξιά. Άλλωστε, ιστορικά πάντοτε η εξομοίωση της Αριστεράς με την Ακροδεξιά, ανοίγει το δρόμο στην επικράτηση των ακροδεξιών. Επιπλέον, ενσωματώνοντας την ακροδεξιά ατζέντα για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, οι διαδοχικές κυβερνήσεις υπό τον Μακρόν «δικαίωσαν» την Λεπέν και της άνοιξαν νέα κοινωνικά ακροατήρια. Τέλος, με τη πολιτική των κοινωνικών περικοπών και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, δόθηκε στους ακροδεξιούς η χρυσή ευκαιρία να ψαρέψουν στα θολά νερά της κοινωνικής αγανάκτησης. Η μακρά προσπάθεια του Μακρόν να φέρει την Ακροδεξιά στην εξουσία κορυφώνεται με την εξωφρενική απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά τις ευρωεκλογές και τη διφορούμενη στάση του στον δεύτερο γύρο.

Η μεγάλη Ανί Ενρό (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022) δήλωσε στη Libération ότι «η Ιστορία θα κρίνει πολύ αυστηρά τον Μακρόν, αλλά θα κρίνει κι εμάς αν παραδώσουμε την Γαλλία σε ένα ρατσιστικό κόμμα». Έχει απόλυτο δίκιο.