Διεθνή

Το φάντασμα του πολέμου πάνω από τη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ ζητούν αποκλιμάκωση, ο «άξονας της αντίστασης» ζητά εκδίκηση

Το φάντασμα του πολέμου πάνω από τη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ ζητούν αποκλιμάκωση, ο «άξονας της αντίστασης» ζητά εκδίκηση
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να «απαιτούν» αποκλιμάκωση, το Ιράν, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ συνεχίζουν να απειλούν με αντίποινα και το Ισραήλ συνεχίζει ανενόχλητο τα εγκλήματα εις βάρος Παλαιστινίων.

O Άντονι Μπλίνκεν απαίτησε χθες Τρίτη -  αν και για πρώτη φορά δημόσια - τόσο από το Ιράν όσο και από το Ισραήλ να αποφύγουν κάθε «κλιμάκωση» που θα οδηγούσε σε ευρύτερη ένοπλη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

«Δεν πρέπει να υπάρξει ουδεμία κλιμάκωση από οποιονδήποτε που θα οδηγούσε σε ένοπλη σύρραξη. Διεξάγουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, από κοινού με συμμάχους και εταίρους μας», για να αποφευχθεί αυτό και «διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ», επέμεινε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και τους ομολόγους τους της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ και Ρίτσαρντ Μαρλς αντιστοίχως.

«Η δέσμευσή μας» στην ασφάλεια του Ισραήλ «είναι ακλόνητη», «θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε το Ισραήλ έναντι επιθέσεων τρομοκρατικών οργανώσεων ή των υποστηρικτών τους, όπως θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα στρατεύματά μας», συνέχισε ο κ. Μπλίνκεν, αναφερόμενος προφανώς στο Ιράν και τον «άξονα της αντίστασης» - χαλαρή συμμαχία οργανώσεων προσκείμενων στην Τεχεράνη στην περιοχή, όπως ιδίως η λιβανική Χεζμπολά.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διεμήνυσε χθες Τρίτη ότι οι ΗΠΑ «δεν θα ανεχθούν» επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών τους που είναι ανεπτυγμένες στη Μέση Ανατολή, με φόντο την κατακόρυφη αύξηση της έντασης ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.

«Μην απατάσθε, οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων μας στην περιοχή», τόνισε ο Όστιν, την επομένη πλήγματος με ρουκέτες σε αεροπορική βάση στο Ιράκ που τραυμάτισε επτά Αμερικανούς.

«Ο Σινουάρ καλείται να αποφασίσει για την κατάπαυση του πυρός»

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη ο ηγέτης της Χεζμπολά, ο Χασάν Νασράλα διεμήνυσε εκ νέου πως θα υπάρξει ανταπόδοση εναντίον του Ισραήλ, «όποιες κι αν είναι οι συνέπειες», μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα του λιβανικού κινήματος, το βράδυ της προηγουμένης, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Παράλληλα η Χαμάς ανακοίνωσε χθες πως ο επικεφαλής της στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιαχία Σινουάρ, από τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα για το Ισραήλ, αναλαμβάνει την ηγεσία του κινήματος.

«Ο κ. Σινουάρ ήταν και παραμένει βασικός παράγοντας που καλείται να αποφασίσει όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσε ο Άντονλι Μπλίνκεν.

Το ισραηλινό έγκλημα συνεχίζεται 

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι υπέστησαν «κακομεταχείριση και βασανιστήρια», με «συστηματικό» τρόπο, στις ισραηλινές φυλακές μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, κατήγγειλε χθες η B’Tselem, ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μαρτυρίες 55 πρώην φυλακισμένων αποκάλυψαν πως εφαρμόζονται «απάνθρωπες συνθήκες» - τονίζει έκθεση της ΜΚΟ - ενώ πάνω από δέκα κέντρα κράτησης έχουν μετατραπεί σε «de facto στρατόπεδα βασανιστηρίων».

Οι μαρτυρίες αυτές «δείχνουν καθαρά πως εφαρμόζεται συστηματική, θεσμική πολιτική επικεντρωμένη στην κακομεταχείριση και στα βασανιστήρια όλων των παλαιστινίων φυλακισμένων που κρατούνται στο Ισραήλ», υπογράμμισε η B’Tselem - οργάνωση η οποία ιδρύθηκε το 1989, μετά την πρώτη Ιντιφάντα.

Πρώην κρατούμενοι αναφέρθηκαν σε «συχνές, εξαιρετικά άγριες κι αυθαίρετες βιαιότητες, σεξουαλικές επιθέσεις, ταπεινώσεις κι εξευτελισμούς, εσκεμμένες στερήσεις τροφής, καταναγκαστικές συνθήκες υγιεινής και στερήσεις ύπνου», πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, η διεύθυνση φυλακών του Ισραήλ αντέταξε πως «όλοι οι φυλακισμένοι κρατούνται νομίμως» και «τα θεμελιώδη δικαιώματά τους γίνονται πλήρως σεβαστά» από τους «ικανούς και επαγγελματίες» υπαλλήλους και επικεφαλής των κέντρων κράτησης. Οι καταγγελίες που διατυπώνονται στην έκθεση είναι «αβάσιμες», διαβεβαίωσε η διεύθυνση φυλακών.

Από την πλευρά του, ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε πως «οποιαδήποτε πράξη κακομεταχείρισης κρατουμένων, είτε κατά τη σύλληψη είτε κατά την ανάκρισή τους, είναι παράνομη, αντίκειται προς τους κανονισμούς και είναι αυστηρά απαγορευμένη».

«Ο ισραηλινός στρατός απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί συστηματικής κακομεταχείρισης στα κέντρα κράτησής του», πρόσθεσαν οι ένοπλες δυνάμεις σε γραπτή ανακοίνωσή τους που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η δημοσιοποίηση των ευρημάτων της B’Tselem καταγράφεται μια εβδομάδα έπειτα από αυτήν έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία παλαιστίνιοι φυλακισμένοι υφίστανται μεταχείριση που μπορεί να εξισωθεί με βασανιστήρια.

Τον Ιούλιο, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε πως εννιά μέλη του συνελήφθησαν εξαιτίας της φερόμενης κακομεταχείρισης παλαιστινίου κρατουμένου σε κέντρο κράτησης ανθρώπων που συνελήφθησαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ προειδοποίησαν εναντίον «της κλιμάκωσης της χρήσης βασανιστηρίων» στο Ισραήλ σε βάρος παλαιστινίων φυλακισμένων αφότου άρχισε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλλοντας «απόλυτη ατιμωρησία» και καλώντας να προλαμβάνονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η B’Tselem υπογράμμισε ότι οι ισραηλινές αρχές κήρυξαν «κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις φυλακές» τη 18η Οκτωβρίου, ή αλλιώς ένδεκα ημέρες μετά την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, «η ακατάπαυστη σωματική και ψυχολογική βία, η στέρηση ιατρικής περίθαλψης, η στέρηση τροφής, η στέρηση νερού, η στέρηση ύπνου και η κατάσχεση όλων των προσωπικών αντικειμένων εφαρμόζονται πλέον σε όλες τις φυλακές».