Διεθνή

«Χωρίς τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ το Κίεβο δεν θα είχε μπει στο Κουρσκ»

«Χωρίς τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ το Κίεβο δεν θα είχε μπει στο Κουρσκ»
Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του BBC, το Κρεμλίνο τονίζει πως «χωρίς τη συμμετοχή και την άμεση υποστήριξη του ΝΑΤΟ και της Δύσης, το Κίεβο δεν θα είχε ριψοκινδυνεύσει στο ρωσικό έδαφος».

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε σήμερα ότι το ΝΑΤΟ και η Δύση είναι άμεσα αναμιγμένες στο σχεδιασμό της επίθεσης της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιζβέστια, ο Πατρούσεφ υποστήριξε πως οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων δεν είναι αληθείς.

«Η επιχείρηση στην περιφέρεια του Κουρσκ είχε επίσης σχεδιασθεί με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και δυτικών ειδικών υπηρεσιών», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Οι δηλώσεις από την ηγεσία των ΗΠΑ ότι δεν είναι αναμιγμένη στα εγκλήματα του Κιέβου στην περιφέρεια του Κουρσκ δεν είναι αληθείς... Χωρίς τη συμμετοχή και την άμεση υποστήριξή τους, το Κίεβο δεν θα είχε ριψοκινδυνεύσει στο ρωσικό έδαφος».

Ο Λευκός Οίκος έχει ισχυριστεί πως το Κίεβο δεν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων για την επιδρομή της την Ουάσινγκτον, η οποία δεν έχει καμιά ανάμιξη στην επιχείρηση. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, δημοσιοποίησε εικόνες βίντεο που δείχνουν αμερικανικά όπλα στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ.

Με βρετανικά Challenger η έφοδος στο Κουρσκ

Υπενθυμίζεται πως το BBC αποκάλυψε χθες πως στην ουκρανική επίθεση στη Ρωσία χρησιμοποιήθηκαν άρματα μάχης Challenger 2.

Είναι η πρώτη φορά που βρετανικά τεθωρακισμένα, που χειρίζονται στρατιώτες, χρησιμοποιούνται σε μάχη σε ρωσικό έδαφος. Μέχρι στιγμής, οι αρμόδιοι τόσο από το Λονδίνο όσο και από το Κίεβο αρνούνται να αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Βρετανία πάντως έχει επιβεβαιώσει ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιεί βρετανικά όπλα στο ρωσικό έδαφος, μεταξύ των οποίων και το Challenger 2, που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ουκρανίας στις 6 Αυγούστου.

Ασαφές παραμένει, πάντως, πότε και πώς οι ουκρανικές δυνάμεις ανέπτυξαν Challenger 2, ούτε πόσα διαθέτουν. Αυτό που είναι γνωστό είναι πως η 82η Ταξιαρχία Αεροπορικής Επίθεσης, μέρος της οποίας μετέχει στο Κουρσκ, είναι η μονάδων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που χειρίζεται τα βρετανικά άρματα μάχης από πέρυσι.

NETWORK