Διεθνή

Η Ουκρανία ανακοίνωσε επίθεση στο Κερτς της Κριμαίας

Η Ουκρανία ανακοίνωσε επίθεση στο Κερτς της Κριμαίας Φωτογραφία: EPA/ STRINGER
Εκρήξεις στη Σεβαστούπολη και τη Simferopol.

Εντείνεται η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με τη δεύτερη να έχει χτυπήσει το πέρασμα του πορθμείου στην πόλη Κερτς στην Κριμαία τα ξημερώματα σύμφωνα με πληροφορίες.

Κατά την επίθεση οι Ουκρανοί χτύπησαν και ένα πλοίο κοντά στην κοινότητα Τσερνομόρσκ στο Κράι της Ρωσίας, είπε ο Σέρχι Μπράτσουκ, εκπρόσωπος της Στρατιωτικής Διοίκησης της Περιφέρειας Οδησσού. Ωστόσο δεν έχουν υπάρξει άμεσα διαθέσιμες πληροφορίες για το μέγεθος της ζημιάς και δεν είναι σαφές ποιο πλοίο χτυπήθηκε ή αν ήταν στρατιωτικός στόχος.

Την ίδια ώρα εκρήξεις ακούστηκαν σε πολλές πόλεις στην κατεχόμενη Κριμαία κατά τη διάρκεια της νύχτας όπως μετέδωσε το Crimean Wind στο Telegram, επικαλούμενο αναφορές κατοίκων ενώ εκδηλώθηκε πυρκαγιά κοντά στην πόλη Κερτς, στην περιοχή των πορθμείων.

{https://twitter.com/mikailme/status/1824288305619358167}

Κάτοικοι στη Σεβαστούπολη, τη Simferopol και το Κερτς άκουσαν εκρήξεις γύρω στις 3:30 π.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Πολλαπλές εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην κοινότητα Τσερνομόρσκ στη γειτονική περιοχή της Ρωσίας γύρω στις 4:30 π.μ. τοπική ώρα.  Η γέφυρα του Κερτς, που συνδέει την κατεχόμενη Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία, φέρεται να έκλεισε για την κυκλοφορία των οχημάτων γύρω στις 02:00, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής.
Ωστόσο στις 7 το πρωί άνοιξε εκ νέου.

Στον αντίποδα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε κατά τη διάρκεια της νύχτας πέντε ουκρανικά drone αλλά και δύο drone του Πολεμικού Ναυτικού.  Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, η Ουκρανία εξαπολύει τακτικά επιθέσεις στην κατεχόμενη Κριμαία καθώς και στο γειτονικό Κράι του Κρασνοντάρ, που βρίσκεται σε ρωσικό έδαφος.

Ο Αρχηγός Στρατιωτικών Πληροφοριών του Κιέβου Kyrylo Budanov προειδοποίησε στις 2 Αυγούστου ότι η Ουκρανία προχωρά μια «σύνθετη λύση» που θα μπορούσε να καταστρέψει τη γέφυρα του Κερτς τους επόμενους μήνες. Η Ρωσία φέρεται να άρχισε να οχυρώνει τη γέφυρα τον περασμένο μήνα. Η γέφυρα που άνοιξε το 2018 από τον Βλάντιμιρ Πούτιν συνδέει το Κερτς στην Κριμαία με την περιοχή Κρασνοντάρ της νότιας Ρωσίας. 

Παράλληλα, οι στρατιωτικές αρχές στο Ποκρόβσκ, μια πόλη στην ανατολική Ουκρανία, προέτρεψαν τους αμάχους να επιταχύνουν την εκκένωση της περιοχής επειδή ο ρωσικός στρατός πλησιάζει γρήγορα, ανέφερε το Associated Press. Οι αρχές δήλωσαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα «προχωρούν με γρήγορο ρυθμό. Κάθε μέρα που περνά, υπάρχει όλο και λιγότερος χρόνος για τη συλλογή προσωπικών αντικειμένων και την αναχώρηση για ασφαλέστερες περιοχές».

NETWORK