Διεθνή

Ναυάγιο πολυτελούς γιοτ στη Σικελία: Αγνοείται και ο πρόεδρος της Morgan Stanley International

Ναυάγιο πολυτελούς γιοτ στη Σικελία: Αγνοείται και ο πρόεδρος της Morgan Stanley International Φωτογραφία: EPA/PERINI NAVI PRESS OFFICE / HANDOUT
Οι καλεσμένοι στο γιοτ γιόρταζαν την αθώωση του Μάικ Λιντς - του Βρετανού «Μπιλ Γκέιτς» - σε δίκη για απάτη.

Ο πρόεδρος της Morgan Stanley International, Τζόναθαν Μπλούμερ, είναι μεταξύ των αγνοουμένων μετά τη βύθιση πολυτελούς γιοτ ανοικτά της Σικελίας κατά τη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας. Στο σκάφος επέβαιναν και ο Βρετανός επιχειρηματίας τεχνολογίας Μάικ Λιντς με τη 18χρονη κόρη του, που επίσης αγνοούνται.

Οι καλεσμένοι στο γιοτ γιόρταζαν την αθώωση του Μάικ Λιντς - του Βρετανού «Μπιλ Γκέιτς» - σε δίκη για απάτη. Οπως αναφέρουν μάλιστα οι New York Times, το συμβάν συνέβη στον απόηχο του θανάτου του συγκατηγορούμενου του Λιντς - στη δίκη σχετικά με την πώληση εταιρείας λογισμικού στην Hewlett-Packard - ο οποίος χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στην Αγγλία.

Το υπό βρετανική σημαία Bayesian, ένα ιστιοφόρο 56 μέτρων, μετέφερε 22 άτομα και ήταν αγκυροβολημένο κοντά στο λιμάνι του Πορτικέλο όταν χτυπήθηκε από ανεμοστρόβιλο τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ανέφερε νωρίτερα η ιταλική ακτοφυλακή σε ανακοίνωσή της.

29138880 915e6
Ενας άνδρας, που θεωρείται ότι ήταν ο σεφ του σκάφους, επιβεβαιώθηκε ότι είναι νεκρός. Η ακτοφυλακή δήλωσε ότι οι αγνοούμενοι είχαν βρετανική, αμερικανική και καναδική υπηκοότητα.
Δεκαπέντε άνθρωποι διασώθηκαν, μεταξύ των οποίων η σύζυγος του Λιντς, η Άντζελα Μπακαρέ και ένα κοριτσάκι ενός έτους που σώθηκε από τη μητέρα του.

Οι επιζώντες δήλωσαν ότι το ταξίδι είχε οργανωθεί από τον Λιντς.

Τι λέει η εταιρία που διαχειρίζεται το σκάφος

Η Camper & Nicholsons, διαχειριστής του σκάφους, ανέφερε ότι σε αυτό επέβαιναν 12 επισκέπτες και 10 μέλη του πληρώματος.

Οι αρχές δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει τι προκάλεσε τη βύθιση του γιοτ. «Αυτό θα εξακριβωθεί αργότερα», δήλωσε ο Λουτσιάνο Πισέντα, αξιωματούχος της ιταλικής ακτοφυλακής που επιβλέπει τις επιχειρήσεις διάσωσης, προσθέτοντας ότι αρκετά μέλη του πληρώματος βρίσκονται στο νοσοκομείο και δεν έχουν ακόμη κάνει καταθέσεις.

29140821 edd88

Η δίκη

Ο Λιντς είχε μόλις αθωωθεί έπειτα από μακροχρόνια δικαστική διαμάχη, όπου κατηγορήθηκε ότι είχε εξαπατήσει τη Hewlett-Packard όταν της πούλησε την εταιρεία του, Autonomy, για 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Η δικαστική μάχη αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις απάτης στην ιστορία της Silicon Valley.

Η καταιγίδα

Η καταιγίδα που οδήγησε στη βύθιση του πολυτελούς γιοτ, εξέπληξε τους ειδικούς με την έντασή της.

Ο Attilio Di Diodato, διευθυντής του Κέντρου Αεροδιαστημικής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε ότι η υπηρεσία είχε καταγράψει έντονη κεραυνική δραστηριότητα και ισχυρές ριπές ανέμου στην περιοχή την ώρα του ατυχήματος.

«Ήταν πολύ έντονη και σύντομη σε διάρκεια», είπε αναφερόμενος στην καταιγίδα, την οποία χαρακτήρισε «σημαντικό γεγονός».

Ο Fabio Cefalù, ένας ψαράς στο Porticello, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι είδε κάτι σαν μίνι ανεμοστρόβιλο- που διήρκεσε «περίπου 12 λεπτά» στα ανοικτά της ακτής του Porticello λίγο πριν από τις 4 το πρωί.

Γύρω στις 4:10, είπε ότι είδε μια κόκκινη φωτοβολίδα να φεύγει σε «περίπου 500 μέτρα από την ακτή». Οπως είπε, περίμενε να ηρεμήσει ο καιρός και βγήκε περίπου 20 λεπτά αργότερα στο σημείο όπου είχε δει τη φωτοβολίδα.

«Βρήκαμε μόνο τα μαξιλάρια και μερικές σανίδες» να επιπλέουν στο νερό, είπε στην εφημερίδα. Δεν υπήρχε κανένα ίχνος του πλοίου και κάλεσε αμέσως την ακτοφυλακή.

Οκτώ από τους 15 επιβάτες που διασώθηκαν μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία του Παλέρμο, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή΄.

Η μικρότερη επιβάτης του πλοίου, ένα κοριτσάκι 1 έτους με το όνομα Σόφι, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Di Cristina στο Παλέρμο μαζί με τη μητέρα της, Σαρλότ, η οποία είχε κάποιες γρατζουνιές και κοψίματα, δήλωσε ο Ντομένικο Τσιπόλα, διευθυντής της παιδιατρικής εντατικής του νοσοκομείου.

Ο πατέρας της Σόφι βρισκόταν στα επείγοντα περιστατικά ενηλίκων του νοσοκομείου και είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη σύζυγο και την κόρη του, δήλωσε ο Δρ Cipolla. Δεν του επετράπη να δώσει στη δημοσιότητα το επώνυμο της οικογένειας. Τόσο η μητέρα όσο και το παιδί ήταν σε καλή κατάσταση εκτός από «μεγάλο συναισθηματικό στρες» πρόσθεσε σε τηλεφωνική συνέντευξη.

«Τους παρηγορούμε περισσότερο παρά τους θεραπεύουμε», είπε.