Διεθνή

Ναυάγιο στη Σικελία: Εντοπίστηκε το πτώμα του σεφ του γιοτ – Ποιοι παραμένουν αγνοούμενοι, ποιοι διασώθηκαν

Ναυάγιο στη Σικελία: Εντοπίστηκε το πτώμα του σεφ του γιοτ – Ποιοι παραμένουν αγνοούμενοι, ποιοι διασώθηκαν Φωτογραφία: EPA/ PERINI NAVI PRESS OFFICE / HANDOUT
Έξι άτομα παραμένουν αγνοούμενα μετά το ναυάγιο που σημείωθηκε ανοιχτά του Παλέρμο.

Η ιταλική ακτοφυλακή επιβεβαίωσε ότι η σορός που εντόπισαν ανήκει στον, Recaldo Thomas, τον σεφ του σούπερ γιοτ Bayesian, που ναυάγησε όταν έπεσε σε καταιγίδα ανοιχτά του Παλέρμο στην Σικελία.

Ο Thomas, με καταγωγή από τον Καναδά και την Αντίγκουα, ήταν ένας από τα 10 μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο σούπερ γιοτ. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι φόβοι για τους 6 αγνοούμενους του ναυαγίου με τις αρχές να εικάζουν ότι ενδεχομένως δεν είναι ζωντανοί.

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη τεράστια επιχείρηση ανεύρεσης και διάσωσης των 6 ακόμα ατόμων που είναι αγνοούμενοι. Πρόκειται για τέσσερις Βρετανούς και δύο Αμερικανούς, που έχουν ταυτοποιηθεί ήδη από τις αρχές.

Πρόκειται για τον μεγιστάνα στον τομέα της τεχνολογίας, Mike Lynch, την 18χρονη κόρη του Hannah, τον δικηγόρο του Chris Morvillo, ο οποίος τον εκπροσώπησε στη δίκη του και η σύζυγός του Neda Morvillo. Επίσης αγνοούμενος είναι και ο Jonathan Bloomer, ο επικεφαλής της τράπεζας Morgan Stanley International και η σύζυγός του Judy Bloomer.

Ο Vincenzo Zagarola της ιταλικής ακτοφυλακής δήλωσε πως [υποθέτουμε ότι οι έξι αγνοούμενοι ίσως δεν είχαν τον απαιτούμενο χρόνο για να βγουν από το γιοτ». Οι αρχές θεωρούν πολύ πιθανό το σενάριο να είναι ακόμα εγκλωβισμένοι μέσα στο σκάφος που έχει βυθιστεί. Ο επικεφαλής της ιταλικής επιχείρησης διάσωσης, ο Giuseppe Petrone, τόνισε ότι η ομάδα του έχει ανακαλύψει μία ρωγμή στο σκαρί του πλοίου και εκεί επιχειρεί να δημιουργήσει ένα άνοιγμα προκειμένου να μπουν στις καμπίνες του γιοτ.

«Δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου ένα σκάφος να βυθίζεται τόσο γρήγορα. Μέσα σε λίγα λεπτά δεν υπήρχε τίποτα. Μετά είδαμε την σχεδία με τους 15 επιβάτες. Ήταν τραγωδία] δήλωσε ο Karsten Borner, καπετάνιος ενός πλοίου που είδε το ναυάγιο.

Ποιοι είναι οι 6 αγνοούμενοι

Ο Mike Lynch, είναι ένας 59χρονος εκατομμυριούχος, από τους ελάχιστους στη Βρετανία, που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μία εταιρεία τεχνολογίας με παγκόσμια εμβέλεια. Τον Ιούνιο είχε βρεθεί κατηγορούμενος αλλά απαλλάχθηκε για 15 κατηγορίες για απάτη. Δικάστηκε στις ΗΠΑ για την εξαγορά έναντι 11,1 δισ. δολάρια της εταιρεία τους Autonomy, από την Hewlett-Packard το 2011.

Η Hannah Lynch, είναι η 18χρονη από τις δύο κόρες του και είχε πάει στο ταξίδι για να γιορτάσει τα αποτελέσματα των εξετάσεών της, λίγο πριν ξεκινήσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο 70χρονος Jonathan Bloomer είναι μη εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας του Lynch, Autonomy. Κατείχε τη θέση του επικεφαλής της επιτροπής ακροάσεων της εταιρείας και είχε καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη του 2019..

Η σύζυγός του, η 71χρονη Judy Bloomer αναφέρεται ως πρώην διευθύντρια της εταιρείας ακινήτων Change Real Estate. Έχει υπηρετήσει επίσης επί 7 χρόνια ως διευθύντρια της Eve Appeal, μίας ερευνητικής φιλανθρωπικής επιτροπής για γυναικολογικούς καρκίνους.

Ο Chris Morvillo, 59 ετών είναι συνέταιρος της δικηγορικής εταιρίας και ένας από τους δικηγόρους κλειδιά που βοήθησε τον Lynch να απαλλαγεί από τις κατηγορίες εναντίον του στην δίκη στις ΗΠΑ. Αγνοούμενη είναι και η σύζυγός του, η 57χρονη Neda Morvillo. Η Morvillo είναι επιχειρηματίας πολυτελών κοσμημάτων, και η εταιρεία της φέρει την όνομά της πριν παντρευτεί, Neda Nassiri.

Ποιοι έχουν διασωθεί

Όλοι εκτός από τρεις διασωθέντες έχουν ταυτοποιηθεί. Στους διασωθέντες είναι η 36χρονη Ayla Ronald, από την Νέα Ζηλανδία, δικηγόρος στην Clifford Chance. Ήταν μέλος της νομικής ομάδας που εκπροσώπησε τον Mike Lynch όταν αθωώθηκε από τις κατηγορίες για απάτη. Από το ναυάγιο διασώθηκε και ο σύντροφός της ο 41χρονος, Matthew Fletcher. Η 36χρονη Charlotte Golunski, επίσης ανάμεσα στους διασωθέντες, είναι συνεργάτης στην εταιρεία του Lynch Invoke Capital, όπου εργάζεται από το 2012.

Η Charlotte και η κόρη της, Sofia, ενός έτους, διασώθηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Ανάμεσα στους διασωθέντες είναι και ο σύντροφός της και πατέρας του παιδιού της James Emsley. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η σύζυγος του Mike Lynch, η 57χρονη Angela Bacares, διασώθηκε από το ναυάγιο και εθεάθη σε αναπηρικό αμαξίδιο μετά τη διάσωσή της.

Από την τραγωδία επίσης διασώθηκε ο καπετάνιος του γιοτ James Catfield, η Sasha Murray, Ιρλανδή υπήκοος, η οποία τραυματίστηκε στο δεξί της πόδι κατά το ναυάγιο, ο 22χρονος Γάλλος υπήκοος Matthew Griffith και ο 39χρονος από τη Μιανμάρ, Myin Htun Kyaw, ο οποίος φέρεται να είναι μεταξύ των τουλάχιστον τεσσάρων μελών του πληρώματος που επέζησαν. Επίσης διασώθηκαν και τα μέλη του πληρώματος Leah Randall και Katja Chicken από τη Νότια Αφρική.