Διεθνή

Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Η ακροδεξιά βγήκε... παγανιά, «πόλεμος» δηλώσεων

Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Η ακροδεξιά βγήκε... παγανιά, «πόλεμος» δηλώσεων Φωτογραφία: twitter
Η νέα επίθεση αυξάνει την πολιτική πίεση, τροφοδοτώντας τους ισχυρισμούς της ακροδεξιάς ότι η κυβέρνηση Σολτς μιλάει πολύ και ενεργεί πολύ λίγο.

Μια βάναυση επίθεση με μαχαίρι στη γερμανική πόλη Ζόλινγκεν έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τη δημόσια ασφάλεια μια εβδομάδα πριν από τις σημαντικές πολιτειακές εκλογές στην ανατολική Γερμανία, με την ακροδεξιά να βρίσκει την ευκαιρία και να σφυροκοπά τον κυβερνητικό συνασπισμό και άλλα κόμματα.

Η νέα επίθεση αυξάνει την πολιτική πίεση, τροφοδοτώντας τους ισχυρισμούς της ακροδεξιάς ότι η κυβέρνηση Σολτς μιλάει πολύ και ενεργεί πολύ λίγο.

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ, η οποία σε μια πρώτη αντίδραση το Σάββατο εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στα θύματα, επικρίθηκε από τον Φλόριαν Χαν, βουλευτή της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης CSU, ο οποίος την κατηγόρησε για υποτιθέμενες ελλείψεις στον τομέα της ασφάλειας. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι», έγραψε ο Χαν στο X.

Από την άλλη, ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς ήταν πιο μετριοπαθής στην αντίδρασή του, γράφοντας: «Αυτή η βαρβαρότητα είναι αφόρητη. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Τους ευχόμαστε καλή δύναμη αυτές τις ώρες».

{https://www.youtube.com/watch?v=koW1oOUb_yI}

Μάλιστα, όπως επισημαίνει το Politico, οι ακροδεξιοί, πριν γίνει γνωστή η σύλληψη του δράστη, υπενθύμισαν τις πρόσφατες ταραχές στο Ηνωμένο Βασίλειο που πυροδοτήθηκαν από fake news. Η δολοφονία των τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ στα τέλη Ιουλίου πυροδότησε μέρες βίας σε ολόκληρη τη Βρετανία με ακροδεξιές ομάδες να κατηγορούνται ότι προκάλεσαν άγριες αναταραχές.

{https://www.youtube.com/watch?v=7WxpG0z8gl8}

«Γερμανοί, θέλετε πραγματικά να ζήσετε αυτές τις συνθήκες; Ελευθερώστε τον εαυτό σας και βάλτε επιτέλους ένα τέλος στο λάθος μονοπάτι της αναγκαστικής πολυπολιτισμικότητας!» έγραψε στα social o Björn Höcke, επικεφαλής υποψήφιος του AfD στη Θουριγγία, που οδεύει στις κάλπες την 1η Σεπτεμβρίου, μαζί με τη γειτονική Σαξονία.

Ο Höcke, ο οποίος ηγείται των εκλογικών ερευνών στη Θουριγγία, προέτρεψε τον κόσμο να «ψηφίσει για αλλαγή» και να στείλει «τα 'υπεύθυνα' κόμματα του καρτέλ στην έρημο», προσθέτοντας: «Δεν μπορεί να υπάρξει ξανά κάτι τέτοιο!».

{https://www.youtube.com/watch?v=JbpdFweBvoI}

Πάντως, το AfD επιτίθεται όχι μόνο στον κυβερνητικό συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, αλλά και στα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, το κεντροδεξιό CDU/CSU και την ακροαριστερή συμμαχία Sahra Wagenknecht, που είναι οι κύριοι αντίπαλοι του AfD και στις δύο πολιτειακές εκλογές.

Εκμεταλλευόμενο τις συνθήκες, εκπρόσωποι του AfD υποστηρίζουν πως το CDU «δεν θα κάνει τίποτα για να αλλάξει την τρέχουσα κατάσταση» και θα ακολουθήσει «μια πολιτική ανοιχτών συνόρων με ακόμη περισσότερη μετανάστευση» σε επίπεδο ΕΕ. «Η αλλαγή είναι δυνατή μόνο με εμάς», υποστήριξε η βουλευτής της AfD Bundestag, Nicole Höchst.