Διεθνή

ΑΒΒΑ σε Τραμπ: Σταμάτα να χρησιμοποιείς τα τραγούδια μας

ΑΒΒΑ σε Τραμπ: Σταμάτα να χρησιμοποιείς τα τραγούδια μας Φωτογραφία: EPA/ TOLGA AKMEN
Σελίν Ντιόν, Μπιγιόνσε, Foo Fighters είναι μερικοί ακόμα που έχουν απαγορεύσει στον Τραμπ να χρησιμοποιεί τη μουσική τους σε προεκλογικές του συγκεντρώσεις.

Οι θρυλικοί ABBA είναι το τελευταίο συγκρότημα στη λίστα με τους καλλιτέχνες που απαγορεύουν στον Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιεί τραγούδια τους στην προεκλογική του καμπάνια.

«Μαζί με τα μέλη των ABBA, ανακαλύψαμε ότι έχουν κυκλοφορήσει βίντεο όπου η μουσική του συγκροτήματος χρησιμοποιήθηκε στις προεκλογικές εκδηλώσεις του Τραμπ και ζητήσαμε να αφαιρεθεί αμέσως», δήλωσε η δισκογραφική εταιρεία των ABBA στην σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet την Πέμπτη. «Η Universal Music Publishing AB και η Polar Music International AB δεν έχουν λάβει κανένα αίτημα, επομένως δεν έχει δοθεί άδεια στον Τραμπ», πρόσθεσε η εταιρεία.

Τα τραγούδια των ABBA, όπως «The Winner Takes It All» και «Money, Money, Money» ακούστηκαν τον Ιούλιο σε μια συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ στη Μινεσότα, την πολιτεία των ΗΠΑ με το μεγαλύτερο ποσοστό Σουηδών μεταναστών.

Ωστόσο οι ABBA συμπληρώνουν μία μακρά λίστα καλλιτεχνών που απαγορεύουν στον υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιεί τη μοουσική τους. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται οι Foo Fighters, η Σελιν Ντιόν, η Μπιγιόνσε, ο Τζόνι Μαρ των Smiths, οι διαχειριστές της καλλιτεχνικής περιουσίας της Sinead O'Connor και η οικογένεια του αείμνηστου τραγουδιστή της soul Isaac Hayes.

Η οικογένεια του Hayes υπέβαλε μάλιστα μήνυση κατά του Τραμπ. Η Σελίν Ντιόν από την άλλη καταδίκασε τον Αύγουστο τη χρήση της μελωδίας του Τιτανικού «My Heart Will Go On» σε μια από τις συγκεντρώσεις των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων. Χλευάζοντας δε, την επιλογή, πρόσθεσε, «Αλήθεια τώρα, ΑΥΤΟ το τραγούδι διαλέξατε;».

Οι Foo Fighters χθες ανακοίνωσαν ότι δεν έδωσαν στον Ντόναλντ Τραμπ άδεια να χρησιμοποιεί το τραγούδι τους «My Hero» και τόνισαν ότι θα δωρίσουν τυχόν δικαιώματα από τη μη εγκεκριμένη χρήση του τραγουδιού τους στην εκστρατεία της υποψήφιας των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις. Παράλληλα, η ομάδα του Τραμπ διέγραψε ένα βίντεο, στο οποίο ο υποψήφιος για την προεδρία εθεάθη να βγαίνει από το αεροπλάνο ενώ ακουγόταν το τραγούδι της Μπιγιόνσε, «Freedom». Η εταιρεία της τραγουδίστριας απαγόρευσε τη χρήση του τραγουδιού, το οποίο η Κάμαλα Χάρις έχει κάνει βασικό κομμάτι της δικής της καμπάνιας.

Ο Τραμπ έχει εξοργίσει αρκετούς καλλιτέχνες και στις προηγούμενες προεκλογικές του καμπάνιες το 2016 και 2020. Ανάμεσά τους οι Adele, Aerosmith και Guns N' Roses. Τόσο ο Στιβ Τάιλερ των Aerosmith και ο Axl Rose των Guns n’ Roses, όσο και η Adele είπαν ότι δεν είχαν δώσει την άδειά τους για τη χρήση των τραγουδιών τους σε συγκεντρώσεις των Ρεπουμπλικανών.

NETWORK