Διεθνή

Ο Πούτιν έφτασε στη Μογγολία, παρά το ένταλμα σύλληψης εναντίον του (βίντεο)

Ο Πούτιν έφτασε στη Μογγολία, παρά το ένταλμα σύλληψης εναντίον του (βίντεο) Φωτογραφία: EPA/ KRISTINA KORMILITSYNA/SPUTNIK/KREMLIN / POOL
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν ως «εγκληματίας πολέμου».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στην Μογγολία παρά το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει εναντίον του το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Το ΔΠΔ έχει δηλώσει ότι επειδή η Μογγολία είναι χώρα μέλος του, οφείλει να εφαρμόζει τις αποφάσεις του. Μία από αυτές είναι το ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, ως εγκληματία πολέμου, καθώς τον θεωρεί υπεύθυνο για τις απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία, όπου μαίνεται ο πόλεμος εδώ και 2,5 χρόνια.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου. Η επίσημη επίσκεψη του Πούτιν με τον ηγέτη της Μογγολίας, Ukhnaa Khurelsukh, είναι η πρώτη που κάνει σε χώρα μέλος του ΔΠΔ από την έκδοση του εντάλματος, σχεδόν 18 μήνες πριν για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν και ο Μογγολικός ηγέτης θα παραστούν την Τρίτη σε μια τελετή που σηματοδοτεί τη νίκη των σοβιετικών και μογγολικών στρατευμάτων το 1939 επί του ιαπωνικού στρατού που είχε αναλάβει τον έλεγχο της Μαντζουρίας στη βορειοανατολική Κίνα. Η Ουκρανία από την πλευρά της κάλεσε την Μογγολία να συλλάβει τον Πούτιν και να τον παραδώσει στο δικαστήριο της Χάγης.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Μόσχα δεν ανησυχεί για την επίσκεψη του Πούτιν στη χώρα. Σημειώνεται πως αν και τα μέλη του διεθνούς δικαστηρίου είναι υποχρεωμένα να θέτουν υπό κράτηση υπόπτους εάν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, το δικαστήριο δεν διαθέτει μηχανισμό επιβολής.

Η Μογγολία, από την πλευρά της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια και από την Κίνα για επενδύσεις στη μεταλλευτική βιομηχανία της.

{https://www.youtube.com/watch?v=CBKEuYxtElo}

{https://www.youtube.com/watch?v=CBKEuYxtElo}