Διεθνή

Εργαζόμενες των Harrods καταγγέλλουν βιασμούς από τον Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: «Ήταν ένα τέρας - Το προσωπικό ήταν τα παιχνίδια του»

Εργαζόμενες των Harrods καταγγέλλουν βιασμούς από τον Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: «Ήταν ένα τέρας - Το προσωπικό ήταν τα παιχνίδια του»
Πέντε γυναίκες οι οποίες εργάζονταν στο Harrods λένε ότι βιάστηκαν από το πρώην αφεντικό των πολυτελών καταστημάτων, Μοχάμεντ Αλ Φαγέτ.

Περισσότερες από 20 γυναίκες, πρώην υπάλληλοι των Harrods, λένε ότι ο δισεκατομμυριούχος, Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 94 ετών, τους επιτέθηκε σεξουαλικά ενώ κάποιες από αυτές υπέστησαν και βιασμό.

Το ντοκιμαντέρ και το podcast - Al-Fayed: Predator at Harrods - συγκέντρωσαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι, κατά τη διάρκεια της ιδιοκτησίας του Αλ Φαγέντ, ο Χάροντς όχι μόνο δεν παρενέβη, αλλά βοήθησε στην κάλυψη των ισχυρισμών.

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του Harrods δήλωσαν ότι είναι «τρομοκρατημένοι» από τους ισχυρισμούς ενώ ζήτησαν συγγνώμη.

«Ο ιστός της αράχνης της διαφθοράς και της κατάχρησης σε αυτή την εταιρεία ήταν απίστευτος και πολύ σκοτεινός», λέει δικηγόρο, από μια νομική ομάδα που εκπροσωπούσε ορισμένες από τις γυναίκες.

Οι σεξουαλικές επιθέσεις φαίνεται ότι σημειώθηκαν στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Σεντ Τροπέ και το Άμπου Ντάμπι.

«Ηταν προφανές ότι δεν ήθελα να συμβεί αυτό. Δεν έδωσα την συγκατάθεση. Ήθελα απλώς να τελειώσει», δήλωσε μια από τις γυναίκες, η οποία ανέφερε ότι ο Αλ Φαγέντ, τη βίασε στο διαμέρισμά του στο Park Lane.

Μια άλλη γυναίκα ανέφερε ότι ήταν έφηβη όταν τη βίασε στην περιοχή Mayfair.

«Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ ήταν ένα τέρας, ένα σεξουαλικό αρπακτικό χωρίς καμία απολύτως ηθική πυξίδα», λέει, προσθέτοντας ότι όλο το προσωπικό στο Harrods ήταν τα «παιχνίδια» του.

«Ήμασταν όλοι τόσο φοβισμένοι. Καλλιέργησε ενεργά τον φόβο. Αν έλεγε «άλμα» οι υπάλληλοι θα ρωτούσαν «πόσο ψηλά».

Το BBC πιστεύει ότι πολλές περισσότερες γυναίκες μπορεί να έχουν δεχτεί επίθεση.

«Ο Φαγεντ ήταν άθλιος»

«Ήταν άθλιος», λέει μια από τις γυναίκες, η Σοφία, η οποία εργάστηκε ως προσωπική του βοηθός από το 1988 έως το 1991 και την οποία προσπάθησε να τη βιάσει περισσότερες από μία φορές.

«Αυτό με θυμώνει, ο κόσμος δεν πρέπει να τον θυμάται έτσι. Δεν είναι έτσι όπως ήταν».

Ο ιδιοκτήτης των Harrods πήγαινε τακτικά τους τεράστιους ορόφους πωλήσεων του πολυκαταστήματος και εντόπιζε νεαρές γυναίκες βοηθούς που έβρισκε ελκυστικές, οι οποίες στη συνέχεια θα προωθούνταν για να εργαστούν στα γραφεία του στον επάνω όροφο - ανέφερε άτομο από το προσωπικό του πολυκαταστήματος στο BBC.

Οι επιθέσεις πραγματοποιούνταν στα γραφεία του Harrods, στο διαμέρισμα του Αλ Φαγεντ στο Λονδίνο ή σε ταξίδια στο εξωτερικό - συχνά στο Παρίσι στο ξενοδοχείο Ritz, του οποίου ήταν επίσης ιδιοκτήτης, ή στην κοντινή του ιδιοκτησία Villa Windsor..

«Όλοι βλέπαμε ο ένας τον άλλον να περνάει από εκείνη την πόρτα σκεπτόμενος, «εσύ καημένη, είσαι εσύ σήμερα» και νιώθοντας εντελώς ανίσχυροι να το σταματήσουμε», δήλωσε η Άλις.

«Με βίασε»

Μία ακόμη γυναίκα που εργάστηκε ως προσωπική βοηθός στο Harrods τη δεκαετία του 1990 ανέφερε ότι ένα βράδυ μετά τη δουλειά, την κάλεσαν στο πολυτελές διαμέρισμά του, σε ένα μεγάλο τετράγωνο στο Park Lane με θέα στο Hyde Park του Λονδίνου. Το κτίριο προστατεύονταν από το προσωπικό ασφαλείας και διέθετε ένα γραφείο που στελεχώνεται από υπαλλήλους του Harrods.

Η γυναίκα ανέφερε ότι ο Φαγέντ της ζήτησε να καθίσει στο κρεβάτι του και μετά έβαλε το χέρι του στο πόδι της, ξεκαθαρίζοντας τι ήθελε.

«Θυμάμαι ότι ένιωθα το σώμα του πάνω μου, το βάρος του».

Το BBC μίλησε με 13 γυναίκες που λένε ότι ο Fayed τους επιτέθηκε σεξουαλικά στο 60 Park Lane. Τέσσερις από αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της Ρέιτσελ, λένε ότι βιάστηκαν.

Η Σοφία, η οποία λέει ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση, περιέγραψε την όλη κατάσταση ως έναν αναπόδραστο εφιάλτη.

«Δεν μπορούσα να φύγω. Δεν είχα σπίτι για να επιστρέψω, έπρεπε να πληρώσω ενοίκιο», λέει. «Ήξερα ότι έπρεπε να το περάσω και δεν ήθελα. Ήταν φρικτό και το κεφάλι μου ήταν ανακατεμένο».

Ο δρόμος προς την καταξίωση

Η επιχειρηματική σταδιοδρομία του Αλ Φαγέντ ξεκίνησε στους δρόμους της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, όπου κερνούσε ανθρακούχα ποτά στους περαστικούς. 

Ο γάμος του με την αδερφή ενός εκατομμυριούχου Σαουδάραβα έμπορου όπλων τον βοήθησε να σφυρηλατήσει νέες σχέσεις και να χτίσει μια επιχειρηματική αυτοκρατορία.

Μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1974 και ήταν ήδη γνωστό δημόσιο πρόσωπο όταν ανέλαβε τα Harrods το 1985. Τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, εμφανιζόταν τακτικά ως καλεσμένος σε τηλεοπτικές συνομιλίες και ψυχαγωγικές εκπομπές.

Εν τω μεταξύ, ο Αλ Φαγέντ - του οποίου ο γιος Dodi σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα μαζί με την πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1997 - έγινε γνωστός σε μια νέα γενιά μέσω των δύο πιο πρόσφατων σειρών του Netflix του The Crown.