Διεθνή

Live ο τυφώνας Μίλτον στη Φλόριντα - Δείτε «ζωντανά» όσα συμβαίνουν τώρα

Live ο τυφώνας Μίλτον στη Φλόριντα - Δείτε «ζωντανά» όσα συμβαίνουν τώρα Φωτογραφία: Lorenzo Hernández/ΕPA
Προ των πυλών της Φλόριντα βρίσκεται ο τυφώνας Μίλτον, που παραμένει στην κατηγορία 5 - Οι αξιωματούχοι της πολιτείας προτρέπουν τους κατοίκους να εκκενώσουν ή να αναζητήσουν καταφύγιο.

Ο τυφώνας Μίλτον παραμένει κυκλώνας κατηγορίας 5, με ανέμους ταχύτητας 160 μιλίων/ώρα, σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC) και οι κάτοικοι της Φλόριντα έχουν λίγο χρόνο για να απομακρυνθούν και να βρουν ασφαλές καταφύγιο. Η καταιγίδα βρίσκεται περίπου 300 μίλια νοτιοδυτικά της Τάμπα και κινείται βορειοανατολικά με ταχύτητα 14 μιλίων/ώρα.

«Σύμφωνα με την προβλεπόμενη πορεία, το κέντρο του Μίλτον θα κινηθεί σήμερα κατά μήκος του ανατολικού Κόλπου του Μεξικού, θα χτυπήσει κατά μήκος της δυτικής-κεντρικής ακτής της Φλόριντα αργά απόψε ή νωρίς το πρωί της Πέμπτης και θα απομακρυνθεί από την ανατολική ακτή της Φλόριντα πάνω από τον δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό το απόγευμα της Πέμπτης», ανέφερε το NHC.

{https://www.youtube.com/watch?v=-DzTg4xV6ZE}

Η επίσημη πρόβλεψη αναφέρει ότι ο Μίλτον θα είναι κατηγορίας 4 κατά την «προσγείωση» με διατηρούμενη ταχύτητα ανέμου κοντά στα 130 μίλια/ώρα.

Εξωτερικές ζώνες έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν τη Φλόριντα και οι συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν σε ολόκληρη την πολιτεία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Έχουν ήδη εκδοθεί αρκετές προειδοποιήσεις για ανεμοστρόβιλους σε τμήματα της Νότιας Φλόριντα και αναμένονται κι άλλες κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς το ενδεχόμενο για κακοκαιρία αυξάνεται.

«Αναμένονται συνθήκες τυφώνα σε ολόκληρη τη Φλόριντα από σήμερα το βράδυ έως τις αρχές της Πέμπτης», δήλωσε το NHC. «Οι συνθήκες τροπικής καταιγίδας αναμένεται να ξεκινήσουν στην ανατολική ακτή της Φλόριντα απόψε το βράδυ και κατά μήκος της ακτής της Τζόρτζια την Πέμπτη».

29339366 e9d57

ΔΕΙΤΕ LIVE THN ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΥΦΩΝΑ

«Αν μπορείτε να φύγετε, φύγετε»

Οι αξιωματούχοι της Φλόριντα συνεχίζουν να προτρέπουν τους κατοίκους της Φλόριντα να εγκαταλείψουν την περιοχή ή να αναζητήσουν καταφύγιο, καθώς ο τυφώνας Μίλτον κατηγορίας 5 κατευθύνεται προς την πολιτεία.

Η Jodie Fiske, διευθύντρια δημόσιας ασφάλειας της κομητείας Manatee, δήλωσε στο CNN ότι από το πρωί της Τετάρτης περίπου 5.000 κάτοικοι κατευθύνθηκαν σε τοπικά καταφύγια.

Εννέα καταφύγια είναι επί του παρόντος ανοιχτά, με περισσότερα σε ετοιμότητα.

29343378 446be

«Γράψτε το όνομά σας στο χέρι σας»

Η Reena Roy, σε ρεπορτάζ από την Τάμπα για το ABC News, δήλωσε ότι περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι σε 11 κομητείες της Φλόριντα έλαβαν εντολή υποχρεωτικής εκκένωσης.

Ανέφερε ότι στο Σεντ Πίτερσμπουργκ, οι κάτοικοι που βρίσκονται κοντά σε εργοτάξια έχουν ειδοποιηθεί να μετακινηθούν, αφού τους είπαν ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος. Δέκα νοσοκομεία έχουν εκκενωθεί και ασθενοφόρα μεταφέρουν τους ασθενείς μακριά, έως και το Μιζούρι.

Η ίδια είπε ότι οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους στις παράκτιες περιοχές να μετακινηθούν όσο έχουν ακόμα χρόνο, ενώ ο δήμαρχος του Μπράντεντον, Τζιν Μπράουν, είπε σε όσους έμειναν πίσω να γράψουν τα ονόματά τους στα χέρια τους για σκοπούς... αναγνώρισης. Πρόσθεσε: «Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το σπίτι σας. Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζωή σας».

Επίσης, 34 αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης βρίσκονται σε ετοιμότητα και 37.000 ηλεκτρολόγοι είναι είτε στη Φλόριντα είτε καθ' οδόν για να βοηθήσουν στις διακοπές ρεύματος, ανέφερε η δημοσιογράφος του ABC News.

{https://www.youtube.com/watch?v=30B2WCC7LGg}

Μποτιλιαρίσματα και ελλείψεις σε καύσιμα

Γεννήτριες, τρόφιμα νερό και σκηνές έχουν διανεμηθεί σε όλη τη Φλόριντα, ενώ πολλοί είναι οι κάτοικοι που σκοπεύουν να φύγουν.

Στην Τάμπα δεκάδες άνθρωποι έκαναν ουρά χθες με τα αυτοκίνητά τους για να προμηθευτούν σάκους με άμμο προκειμένου να προστατεύσουν τα σπίτια τους από τις πλημμύρες.

29343396 0ada6

«Φοβάμαι ότι θα πλημμυρίσουν τα πάντα», δήλωσε ο Λουίς Σαντιάγο.

Μεγάλα μποτιλιαρίσματα έχουν δημιουργηθεί στους δρόμους που οδηγούν έξω από την Τάμπα, ενώ σχεδόν το 17% των 8.000 πρατηρίων βενζίνης της Φλόριντα δεν διαθέτει πια καύσιμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο GasBuddy.

Νότια της Τάμπα, στην πόλη Σαρασότα, ο Σαμ Λι σταμάτησε σε ένα κατάστημα προτού εγκατασταθεί σε Airbnb μακριά από την ακτή μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά τους.

«Όλος ο κόσμος φεύγει. Θα φύγω, όχι αμέσως αλλά μάλλον πιο αργά το βράδυ», εξήγησε.

{https://www.youtube.com/watch?v=jTcBTQyQtQw}

Ο Εμάνουελ Παρκς, ένας 36χρονος πάστορας, δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να φύγει από την Τάμπα και να καταλύσει σε ξενοδοχείο.

Στο Ορλάντο, μια μεγάλη τουριστική πόλη στο κέντρο της Φλόριντα, η Disney ανακοίνωσε το κλείσιμο των πάρκων της από τις 13:00 σήμερα (20:00 ώρα Ελλάδας).

Οι νοτιοανατολικές ΗΠΑ επλήγησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου από τον κυκλώνα Ελίν, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και πλημμύρες σε έξι πολιτείες, ενώ κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 235 ανθρώπους.