Διεθνή

Ένταση μεταξύ Ουγγαρίας - Ρουμανίας για το προσφυγικό

Ένταση μεταξύ Ουγγαρίας - Ρουμανίας για το προσφυγικό Ένταση μεταξύ Ουγγαρίας - Ρουμανίας για το προσφυγικό
Ένταση μεταξύ Ουγγαρίας - Ρουμανίας για το προσφυγικό H ουγγρική πλευρά συνεχίζει να χρησιμοποιεί απαράδεκτη γλώσσα προς τη Ρουμανία από άποψη διπλωματίας, δήλωσε σήμερα ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών, Μπόγκνταν Αουρέσκου, κάνοντας λόγο για προσπάθεια της Ουγγαρίας να σύρει τη ρουμανική πλευρά σε "μια τεχνητή σύγκρουση".

"Υπάρχει μία προσέγγιση, την οποία θεωρούμε απαράδεκτη στις σχέσεις μεταξύ δύο κρατών - μελών της ΕΕ και ταυτόχρονα δύο στρατηγικών εταίρων, κυρίως επειδή είμαστε δύο γειτονικές χώρες με κοινά συμφέροντα στην περιοχή και πρέπει να δράσουμε από κοινού, ιδίως στο πλαίσιο αυτής της ευρωπαϊκής κρίσης που αφορά τη μετανάστευση. Η προσέγγιση της ουγγρικής πλευράς, η οποία ξεκίνησε αυτό το διάλογο με δημόσια ανακοίνωση που έκανε χθες σε σχέση με την πρόθεση της οικοδόμησης ενός φράχτη στα ρουμανο-ουγγρικά σύνορα είναι το είδος της προσέγγισης που δεν επιλύει το πρόβλημα αυτό. Εμείς αντιδράσαμε αμέσως χθες, ενημερώσαμε την ουγγρική πλευρά, ότι η προσέγγιση αυτή δεν ανταποκρίνεται στο ευρωπαϊκό πνεύμα και για κάποιους, δεν ανταποκρίνεται και στη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας" είπε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών.

Εξήγησε ότι ο Ρουμάνος επιτετραμμένος στη Βουδαπέστη δεν κλήθηκε στο ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά η πρωτοβουλία ήταν του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Στείλαμε τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Ρουμανίας στη Βουδαπέστη στο ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών να επαναλάβει αυτή τη θέση της ρουμανικής πλευράς και να ζητήσει πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με την πρόθεση αυτή και με την ευκαιρία διατυπώθηκαν δυσαρέσκειες από την ουγγρική πλευρά για δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Τάργκου Λίου" επισήμανε ο κ. Αουρέσκου και πρόσθεσε ότι η "η ουγγρική πλευρά συνεχίζει την παραπληροφόρηση για τον τρόπο με τον οποίο κλήθηκε για διαβουλεύσεις ο Ρουμάνος διπλωμάτης".

"Θεωρούμε ότι η γλώσσα αυτή προς τη ρουμανική πλευρά διατηρήθηκε, ότι είναι απαράδεκτη από άποψη διπλωματίας και θεωρούμε ότι είναι μια προσπάθεια της ουγγρικής πλευράς να μας σύρει σε μια τεχνητή σύγκρουση με στόχο να μετριάσει, κατά πάσα πιθανότητα, την αντίληψη που διαμορφώνεται για αυτο-απομόνωση της Ουγγαρίας στο εσωτερικό της ΕΕ, με τις ενέργειες που κάνει" τόνισε ο κ. Αουρέσκου.

Ανέφερε ακόμη ότι ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόθεση της ουγγρικής πλευράς να κατασκευάσει φράχτη μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας, πρόθεση η οποία, κατά τη γνώμη του, δεν βασίζεται πουθενά.

"Από την ενημέρωση που έχουμε από το υπουργείο Εσωτερικών, δεν υπάρχει αυξημένη ροή ατόμων στα σύνορα Σερβίας - Ρουμανίας. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό το είδος της προσέγγισης" ανέφερε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών.