Διεθνή

Επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ - Πολεμικά πλοία παρατεταγμένα σε όλο το Αιγαίο

Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ - Πολεμικά πλοία παρατεταγμένα σε όλο το Αιγαίο Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ - Πολεμικά πλοία παρατεταγμένα σε όλο το Αιγαίο
Αναφερόμενος στη απόφαση που έλαβαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι προβλέπει την πλήρη εφαρμογή της απόφασης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την “αποστολή” του ΝΑΤΟ σε ολόκληρο το Αιγαίο. Με 11 πλοία συμμετέχει στις επιχειρήσεις διαχείρισης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Πρόκειται για 4 κανονιοφόρους, 2 πυραυλακάτους και 5 παράκτια περιπολικά.

Μέσα σε έναν μήνα, τα πλοία του ΝΑΤΟ θα είναι παρατεταγμένα σε όλο το Αιγαίο, με έμφαση στα νησιά που πλήττονται περισσότερο δηλαδή τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, το Καστελόριζο. Στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο -στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου (SNMG2)0 έχει διατεθεί η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ.

Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει πως όταν τα ραντάρ του ΝΑΤΟ θα εντοπίζουν βάρκες με πρόσφυγες που αναχωρούν από τις τουρκικές ακτές, θα ειδοποιείται η τουρκική ακτοφυλακή να τους γυρίσει πίσω. Εάν η Τουρκία αρνηθεί να τους αναχαιτίσει και περάσουν στα εθνικά χωρικά ύδατα τότε το Λιμενικό θα ειδοποιεί την Frontex, προκειμένου σκάφη της ευρωπαϊκής δύναμης να τους οδηγήσουν στην Τουρκία.

Ωστόσο, παραμένει μία σημαντική ασάφεια, καθώς η Άγκυρα δεν συνεργάζεται με την Frontex, αφού μέλος του είναι και η Κύπρος και δεν δέχεται να εισέλθει πλοίο της Frontex στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος διευκρίνισε ότι έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία και την Frontex, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την Άγκυρα.

“Να μπορεί η Frontex να επιχειρεί και εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων με συμφωνία βεβαίως της Τουρκίας. Αυτή η βοήθεια θα είναι πολύ σημαντική αλλά ήδη έχει ειπωθεί από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στις συζητήσεις που έχουν γίνει ότι θα μεταφέρονται εκείνοι οι οποίοι διασώζονται με πλοία της Frontex στην τουρκική ακτή”, τόνισε ο κ. Καμμένος.

Το ΝΑΤΟ συμφώνησε χθες τις τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα υποβοηθήσει την ΕΕ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, μετά από μακρά συνεδρίαση του NAC (north Atlantic Council – συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων).

Σε συνέχεια της απόφασης των υπουργών άμυνας προ δύο εβδομάδων, πάνω στην πρόταση Γερμανίας, Ελλάδας και Τουρκίας, η νηοπομπή SNMG2, έφτασε στο Αιγαίο σε μόλις 48 ώρες και έχει ήδη ξεκινήσει επιχείρησες αναγνώρισης, ελέγχου και παρακολούθησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, τα πλοία του ΝΑΤΟ θα παρέχουν πληροφορίες στις ακτοφυλακές και τις άλλες διεθνείς αρχές σε Ελλάδα και Τουρκία, ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα δίκτυα διακινητών. Το ΝΑΤΟ δεσμεύεται επιπλέον να συνεργαστεί και με την Frontex.

Οι διοικητές θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν που ακριβώς θα επιχειρούν, σε συνεργασία με τις ελληνικές και τουρκικές αρχές. Οι ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της άλλης χώρας.

Το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να επιστρέφει πλοία στις ακτές. Θα ενημερώνει την ελληνική και την τουρκική ακτοφυλακή, όπως και τη Frontex για να κάνουν τη δουλειά τους πιο αποτελεσματικά. Στην πράξη θα αναλάβει το ρόλο της διευκόλυνσης της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δύο πλευρών.

Το ΝΑΤΟ διευκρινίζει ότι στη βάση του διεθνούς δικαίου ισχύει και για τα πλοία του η υποχρέωση να βοηθήσουν πλοιάρια που κινδυνεύουν και ξεκαθαρίζει ότι αν τα πρόσωπα που διασώζονται προέρχονται από την Τουρκία, θα επιστρέφουν στην Τουρκία.

Με συνεχείς κωλυσιεργίες και παράλογες απαιτήσεις, η Τουρκία συνεχίζει να θέτει εμπόδια, με αποτέλεσμα έχει να καθυστερήσει ένα μήνα η έναρξη της επιχείρησης στο Αιγαίο. Επίσης δεν αποδέχεται την παρουσία της Frontex, επειδή είναι μέλος και η Κυπριακή Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών.

Επιπλέον, η Άγκυρα δεν δέχεται να εισέλθει πλοίο της Frontex στα εθνικά χωρικά της ύδατα. Από την πλευρά της, η Ελλάδα προχωράει στη δημιουργία πέντε νέων κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων κοντά στα σύνορα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για το προσφυγικό και για το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ.

Tα τέσσερα relocation camps θα δημιουργηθούν στο Κιλκίς και ένα ακόμη στα Γιαννιτσά και θα μπορούν να φιλοξενούν συνολικά 20.000 άτομα.

Η απόφαση για την κατασκευή τους, ελήφθη από την κυβέρνηση ως μέτρο για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που επικρατεί στην Ειδομένη, όπου έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.